Severnokorejski vojaki se pripravljajo na veliko vojaško parado ob 70. obletnici vladajoče stranke. Foto: Reuters
Severnokorejski vojaki se pripravljajo na veliko vojaško parado ob 70. obletnici vladajoče stranke. Foto: Reuters
false
Pogled na Pjongjang, ki je te dni poln obiskovalcev, tako tujih kot domačih. Foto: Reuters

Državna televizija je prikazala več tisoč vojakov, na paradi pa so sodelovala tudi vojaška vozila in domnevno tudi raketni sistemi. Parade se ni udeležil niti en svetovni voditelj, sosednja Kitajska pa je poslala višjega predstavnika Komunistične stranke.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je obletnico Delavske stranke zaznamoval s počastitvijo spomina na svojega očeta in starega očeta v palači Kumsusan v Pjongjangu.

"Strankarska revolucionarna oborožitev pomeni, da smo pripravljeni na kakršno koli vojno, ki bi jo vodili ameriški imperialisti," je v govoru ob obletnici stranke na glavnem trgu v Pjongjangu dejal Kim Džong Un. Nad Trgom Kim Il Sunga se je vi ogromen rdeč napis "Dolgo naj živi nepremagljiva Delavska stranka Koreje".

V Pjongjangu množica obiskovalcev
Pjongjang je sicer poln turistov, tujih medijev in delegacij tako etničnih Korejcev, ki živijo na tujem, kot ruskih in mongolskih skupin, ki preučujejo severnokorejske politične ideje.

Množice Pjongjanžanov so več tednov na trgih po mestu vadile svoje vloge v večerni paradi z baklami. Slovesnost se je končala z večernim koncertom najbolj priljubljene severnokorejske glasbene dekliške skupine Moranbong. Vstopnice za tujce stanejo okoli sto evrov.

Šlo naj bi za najbolj dovršen spektakel, odkar je leta 2011 Kim Džong Un prevzel oblast od svojega očeta Kim Džong Ila, po satelitskih posnetkih pa naj bi bila tudi parada največja v državi do zdaj.