Nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore si naj ne bi zaslužil Nobelove nagrade. Foto: EPA
Nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore si naj ne bi zaslužil Nobelove nagrade. Foto: EPA
Mati Tereza
Mati Tereza. Foto: NN

Fredrik Heffermehl trdi, da so bile Nobelove nagrade za mir podeljene materi Terezi, Šimonu Peresu in Al Goru nelegalne, saj ne izpolnjujejo zahtev Nobelove oporoke.

"Nam lahko vrnete Nobelovo nagrado, prosim? Večina naših odločitev je bila napačnih. Večji poudarek bi morali nameniti ukinitvi vojske in nezakonitim vojnam, a nismo." Takšno sporočilo bodo prejeli nekateri nagrajenci sicer najbolj zaželene nagrade na svetu, ki si je pravzaprav sploh niso zaslužili, piše The Independent.

Več kot polovica Nobelovih nagrad od leta 1946 naj bi bila podeljenih nezakonito, meni norveški novinar in mirovni aktivist Fredrik Heffermehl, saj ne sledijo želji, ki jo je milijonar Alfred Nobel zapisal v svoji oporoki. Ob tem dodaja, da naj bi bila kar ena od desetih nagrad podeljenih po letu 1999 v nasprotju z norveško in švedsko zakonodajo.

Heffermehl je razvnel vročo debato na Norveškem, ko je leta 2008 izdal knjigo "Nobelova oporoka". Tema bo očitno znova aktualna, saj bo v eni najbolj gozdnatih držav na svetu založba Greenwood Press objavila novo Heffermehlovo knjigo z naslovom "Pobiranje delcev: Zakaj Nobelova nagrada za mir krši Nobelovo oporoko in kako to popraviti" (Picking Up the Peaces: Why the Nobel Peace Prize Violates Alfred Nobel's Will and How to Fix It).

Mati Tereza, Šimon Peres in Al Gore
Heffermehl poudarja, da je bila oporoka švedskega kemika in izumitelja dinamita Nobela, predvsem nagraditi tiste posameznike, ki se na takšen ali drugačen način skozi mehanizem mednarodnega prava borijo za konec vojn in ukinitev vojaške sile. Le redki med nagrajenci so si resno prizadevali k dosegi tega cilja. Po njegovem mnenju so bile nagrade nedavno podeljene nagrade nezakonite. Med njimi naj bi bili: mati Tereza (1979), Lech Walesa (1983), Jaser Arafat, Šimon Peres in Jicak Rabin (1994), iranski humanitarni aktivist Širin Ebadi (2003), kenijski okoljevarstvenik Wangari Maathai (2004) in Al Gore (2007), piše The Independent.

Nobelova oporoka
"Nagrado, ki jo podeljujemo borcem za mir, si zasluži oseba, ki je naredila največje ali najboljše delo za združitev narodov, za odpravo ali zmanjšanje obstoječe vojske in ki podpira ali promovira mirovne kongrese," je zapisal 27. novembra 1895 Alfred Nobel.

Član gibanja Za prepoved vojne Bruce Kent se strinja s Heffermehlom: "Odkritje Nobelove oporoke je pravo razodetje. Povsem jasno je, da je skozi mnoga leta odbor za podelitev Nobelove nagrade pogosto nagrado podeljeval na temelju tega, kar naj bi si Nobel želel in ne na podlagi tega, kar si je dejansko želel. Če bi voljo nekoga tako izvrševali pri navadnih oporokah, bi to osebo ali kazensko ovadili."