Nicolas Maduro je dejal, da ima dokaze, da so ameriški diplomati sodelovali v sabotaži. Foto: EPA
Nicolas Maduro je dejal, da ima dokaze, da so ameriški diplomati sodelovali v sabotaži. Foto: EPA
Venezuela izgnala diplomate

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je ZDA s predsednikom Barackom Obamo na čelu obtožil, da po Venezueli izklaplja elektriko in spodbuja razne sabotaže. "Ne bomo dovolili imperialistični vladi, da z denarjem ustavlja elektriko Venezueli," je Maduro povedal v javnem nagovoru in dodal, da imajo ameriški diplomati 48 ur časa, da zapustijo državo. "Ven iz Venezuele! Jenkiji, pojdite domov! Dovolj je bilo zlorab dostojanstva miroljubne države," je dejal.

Maduro, sicer naslednik pokojnega Huga Chaveza, je povedal, da ima dokaze, da so trije ameriški diplomati septembra sodelovali v električni sabotaži in da so podkupili venezuelska podjetja, da bi zmanjšala proizvodnjo električne energije.

Nalogo, naj trojico Američanov izžene iz države, je Maduro zaupal zunanjemu ministru Eliasu Jauai, po poročanju francoske agencije AFP pa naj bi šlo za odpravnico poslov Kelly Keiderling, sicer najvišjo ameriško diplomatko v Caracasu, ter uslužbenca in uslužbenko veleposlaništva v Caracasu, Davida Mooja in Elizabeth Hoffman.

Madurove navedbe so že zavrnili na ameriškem veleposlaništvu in dejali, da ZDA nikakor niso bile vpletene v nobeno zaroto za destabilizacije venezuelske vlade. Pojasnili so tudi, da še niso bili obveščeni o uradni odločitvi venezelske vlade.

Pogajanja o izmenjavi veleposlanikov znova prekinjena
ZDA in Venezuela so sicer že od leta 2010 brez veleposlanikov, Keiderlingova pa je odpravnica poslov že od leta 2011. Pogajanja o tem, da bi si državi znova izmenjali veleposlanike, so sicer potekala, a jih je Caracas julija letos znova prekinil, ker je nova veleposlanica ZDA pri Združenih narodih Samatha Power Venezuelo označila za zatiralski režim. Že 5. marca pa je predsednik Maduro iz države pregnal dva ameriška vojaška atašeja, ki ju je obtožil vohunstva.

Prejšnji teden je predsednik Maduro odpovedal svoj obisk v New Yorku in govor v Generalni skupščini Združenih narodov, saj naj bi bilo v New Yorku ogroženo njegovo življenje. Dva nekdanja uslužbenca ameriške vlade je obtožil za provokacije in dejal, da sta v New Yorku načrtovala zelo nevarne dejavnosti.

Pomanjkanje v Venezueli
V Venezueli se trenutno spopadajo s pomanjkanjem številnih dobrin, primanjkuje jim toaletnega papirja, sladkorja in moke. Opozicija za krizo in pomanjkanje krivi vlado predsednika Madura ter njegovo retoriko.

Venezuela izgnala diplomate