Venezuelski predsednik Nicolas Maduro se je na izjavo Samanthe Power jezno odzval. Foto: EPA
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro se je na izjavo Samanthe Power jezno odzval. Foto: EPA

Samantha Power je na zaslišanju v senatu v sredo namreč dejala, da se bo borila proti "zatiranju civilne družbe" v državah, med katere je uvrstila tudi Venezuelo. Izjava je sprožila jezen odziv venezuelskega predsednika Nicolasa Madura.

Venezuelsko zunanje ministrstvo je izrazilo nasprotovanje "intervencionistični agendi" Powerjeve in omenilo, da je njena "nespoštljiva mnenja" pozneje sprejelo tudi ameriško zunanje ministrstvo, kar je "nasprotujoče v tonu in vsebini" prejšnjim izjavam zunanjega ministra Johna Kerryja, poroča BBC.

Odnosi med država so v zadnjih letih slabi. Veleposlanika sta imeli nazadnje izmenjana leta 2010. Washington je jezil Caracas s podporo venezuelski opoziciji in njenim zahtevam po celovitem ponovnem štetju glasov na aprilskih predsedniških volitvah, na katerih se je iskalo naslednika marca umrlega Huga Chaveza. Na volitvah je sicer z manj kot dvema odstotkoma prednosti zmagal Nicolas Maduro, ki ga je za naslednika predlagal sam Chavez.

Junija še strinjanje, zdaj pa ...
Junija sta se sicer državi dogovorili, da bosta skušali sprostiti napete odnose, potem ko je Venezuela osvobodila in deportirala ameriškega režiserja, ki ga je obtoževala zarotništva. Na regionalnem vrhu v Gvatemali je Kerry dejal, da sta se z venezuelskim kolegom Eliasom Jauajem strinjala glede kontinuiranega dialoga, da bi vzpostavili konstruktivnejši in bolj pozitiven odnos.

Kot je tedaj dejal Jaua, je za Venezuelo pomembno, da odnos temelji na načelih medsebojnega spoštovanja in nevmešavanja v notranje zadeve.