Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 18 glasov Ocenite to novico!
Venezuela
V Venezueli je nemirno že od aprila. Foto: Reuters
Diego Maradona
Diego Maradona je na Facebooku zapisal, da je 'pripravljen iti v boj proti imperializmu'. Foto: Reuters

Dodaj v

Venezuelska ustavodajna skupščina si je podelila neomejena pooblastila

Podporo Maduru izrazil nekdanji nogometni zvezdnik Maradona
9. avgust 2017 ob 12:27
Caracas/Lima - MMC RTV SLO, STA

Novoizvoljena ustavodajna skupščina v Venezueli si je v torek podelila neomejena pooblastila za vladanje, zato je opozicija znova opozorila na nevarnost diktature.

Ustavodajna skupščina s 545 člani je bila izvoljena 30. julija na volitvah, ki po trditvah mednarodnih opazovalcev in opozicije niso bile ne svobodne in ne poštene. V torek so si njeni člani v palači narodne skupščine podelili pooblastila za vladanje, poslancem pa je vojska prepovedala vstop v zgradbo. Obrambni minister Vladimir Padrino je demonstrativno vstopil v parlament, obkrožen z visokimi predstavniki vojske.

Podpredsednik parlamenta, v katerem ima večino opozicija, Freddy Guevara je opozoril, da je Venezuela na robu "trde diktature". "Ta vlada si je izsilila vstop v parlament, ker tega ne more doseči z zakonitimi sredstvi," pa je izjavil Stalin Gonzalez, vodja opozicijske koalicije v parlamentu. Vlado je obtožil tudi nezakonitega zavzetja parlamenta in poudaril, da parlament ne bo priznal odločitev ustavodajne skupščine.

Maduro ostaja neomajen
Država je kljub velikim naftnim zalogam v hudi krizi, že meseca potekajo demonstracije, ki so zahtevale smrtne žrtve, prebivalstvo pa trpi pomanjkanje. Medtem se predsednik države Nicolas Maduro oklepa oblasti in trdi, da so krizo ustvarile imperialistične sile na čelu z ZDA.

12 držav stopilo na stran opozicije ...
Podporo parlamentu je izrazilo tudi 12 držav na srečanju v Limi. Predstavniki Argentine, Brazilije, Čila, Kolumbije, Kostarike, Gvatemale, Hondurasa, Mehike, Paname, Paragvaja, Peruja in Kanade so sporočili, da ne bodo priznavali odločitev ustavodajne skupščine, ki po njihovem pomeni odstop od demokratičnega reda v državi. Zunanji ministri so izrazili podporo venezuelskemu parlamentu in generalni državni tožilki Luisi Ortega, ki jo je ustavodajna skupščina odpustila.

... tri pa na stran oblasti
Maduro je omenjenim državam predlagal regionalni dialog, da bi "znova vzpostavili spoštovanje norm mednarodnega prava". To je dejal na srečanju s predstavniki držav članic levičarskega Zavezništva za ljudstva naše Amerike (Alba), med katerimi so Kuba, Bolivija in Ekvador, ki so solidarne z njim.

Na Facebooku je Maduro v torek dobil podporo tudi nekdanjega argentinskega nogometnega zvezdnika Diega Maradone. Ta je tudi pripravljen, da obleče uniformo in gre v boj proti imperializmu. "Naj živi Maduro in naj živi revolucija," je še zapisal Maradona, ki je bil tudi prijatelj pokojnega kubanskega vodje Fidela Castra.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Kvantni mehanik
# 09.08.2017 ob 14:51
Kaj bi porekli, če bi v Sloveniji čez noč uvedli volilni sistem, po katerem bi vsaka občina, ne glede na število prebivalcev, v parlament izvolila po enega poslanca, vsaka mestna občina pa po dva? Tako bi v parlamentu imeli nekaj nad 220 poslancev, od tega bi imel npr. Hodoš s pod 400 prebivalci enega, Ljubljana s prek 280.000 prebivalci pa dva.

Nekako takšen je bil volilni sistem na nedavnih volitvah v venezuelsko ustavodajno skupščino. Te volitve niso del ustaljenih in vnaprej znanih pravil, ampak jih je, z volilnim sistemom vred, ad hoc "načaral" Maduro z dekretom. Popolnoma jasno je, da je volilni sistem prilagojen na interese njegove stranke.

Če bi v Sloveniji uporabili podoben volilni sistem, bi bila SLS verjetno najmočnejša politična sila v državi, desnica pa bi imela vsaj dvotretjinsko večino. Bi to državljani mirno gledali?

Pa ta katastrofalna popotnica očitno ni dovolj. Volitev se je tudi po najbolj optimističnih ocenah oz. podatkih (dobro vprašanje, ali so resnični in ali jim je za verjeti) udeležilo krepko pod polovico upravičencev. Pozor, gre za predstavniško telo, ki naj bi spreminjalo ustavo, tj. temeljno družbeno pogodbo. Ob očitnem zavračanju ne le s strani politične opozicije, ampak tudi večine državljanov, koliko imajo te volitve sploh legitimnosti? Koliko bo vredna nova ustava, ki jo bo sprejelo telo, izvoljeno na takšen način?????

@el CARTEL predlaga, da bi morali počakati in izvesti demokratične volitve. No, Maduro in chavistična oblast vsekakor niso čakali, ampak so se poslužili manevra, ki bo strasti še bolj razvnel, očitno pa je naravnan k negiranju volitev, ki so jih izgubili. Kdor verjame, da je takšen manever rešitev, je zrel za pregled glave. S tem se kriza samo še poglablja.

Da je nasilje v državi vse prej kot enostransko, je tudi očitno. Provladna združenja, imenovana Colectivos, so se v delu že transformirala v paravojaške milice, ki izvajajo nasilje in podžigajo izredne razmere oz. dodatno izzivajo represivne ukrepe oblasti.

Venezuela je že nekaj časa država brez perspektive in drvi proti dnu. Ves ta čas in še dosti dlje (tj. zadnjih 18 let) je bila na oblasti chavistična vlada, ki je od leta 1999 pa vse do lanskega leta dobila tako rekoč vse relevantne volitve. Ker je imela popolno oblast, je tudi daleč najbolj odgovorna za katastrofalno ekonomsko politiko, ekskalacijo revščine, lakoto, kaos in nasilje.

Veliko se govori, da naj bi bilo dogajanje v Venezueli zrežirano od zunaj. Pri tem, da je bila skoraj dve desetletji na oblasti opcija, ki je gradila na radikalno drugačni družbeni ureditvi, kot jo ima večina ostalega sveta, in pri tem, da je v ti. kapitalističnih državah videla največjega sovražnika, je verjetnost, da je njihovo vladanje dopustilo odločilen zunanji vpliv, neznatna. Za katastrofalno urejanje države in družbe je v pvi vrsti kriva oz. odgovorna venezuelska oblast. Da je pri tolikerih naravnih resursih (ne samo nafta) država obubožana in nezmožna samooskrbe, se gre zahvaliti zgolj in samo nesposobni oblasti, ki razen kulta osebnosti in v zadnjem času represije ni znala narediti nič.

Maduru in chavistom je de facto že odzvonilo, vprašanje le le, s koliko hrupa in krvi bodo odšli. Več ko bo tovrstnih nedemokratičnih manevrov, huje bo. In veliko vprašanje je, ali bo nova oblast v stanju sanrati škodo, ki jo je povzročil chavistični režim. Slednji je leta 1999 prevzel državo, ko je bila v razsulu, in jo pripeljal nazaj na pogorišče. Ne glede na politične barve obstaja velika verjetnost, da Venezuelce čaka še precej podobnih ciklov.
drg
# 09.08.2017 ob 14:34
Diego Maradona je na Facebooku zapisal, da je 'pripravljen iti v boj proti imperializmu'.

Hahahahahahahaha :) A to se bo boril iz ležalnika ob bazenu v svoji vili, med tem ko ga bo ena masirala, druga mu bo pa nosila pijačo? :)
Kvantni mehanik
# 09.08.2017 ob 15:06
@ni maitre

Kako bi reagiral amerikanc, da se mu zgodi tovrstna opozicija?


V Ameriki (predvidevam, da misliš ZDA) se politične zadeve rešujejo na radikalno drugačen način.

Nedavno sem bil v kongresni palači zvezne države Wisconsin v Madisonu. V glavni avli je prostor, namenjen pobudam in peticijam vseh državljanov. V hramu demokracije ima vsakdo pravico objaviti svoje mnenje (imajo oglasne panoje), ki si jih lahko ogleda vsak. Najbolj fascinantno pa je, da je vstop v zgradbo popolnoma prost. Nobenih birokratskih in varnostnih pregledov. Pisarne kongresnikov in senatorjev so odprte in če ti kaj ni všeč, lahko potrkaš in podaš svoje mnenje ali pobudo.

Daleč od tega, da bi bile ZDA oh in sploh, ampak pri odnosu do demokracije in pri njenem izvajanju pa bi se lahko tudi mi marsikaj naučili od njih. Z Venezuelci je očitno bistveno drugače.

Protivprašanje. Kako bi reagiral Venezuelec, ko bi izvedel, da imajo njihovi chavistični voditelji premoženje v ZDA????
Jakob Mali
# 09.08.2017 ob 14:44
Kje je anarhija, da malo pove kako v Združeni levici komentirajo tole demokracijo po socialistično? Če je to to, kar bi Kordiš, Violeta in Lunatik imeli v Slo?
Bondjanez
# 09.08.2017 ob 14:30
Ufff. Sem bil zbrisan. Eviva socialismus v glavnem . In Violetka s kompanijo.
IndyBob
# 09.08.2017 ob 13:07
Ce ti stari parlament ni vsec, ker je ljudstvo izvolivo opozicijo, si pac ustanovis nov parlament.
Churchill W.
# 09.08.2017 ob 15:12
Maradona se bo bojeval proti imperialzmu....
Še dobro, da ne gre v boj proti kapitalizmu.
Tistemu, ki mu je omogočil življenje na veliki nogi, kupe denarja, kupe kokaina, in na račun katerega še danes leti na kapitalistično/imperialistične dogodke po svetu v privat letalu.

Burleska.
Maradona, ti si bil nekoč dolgo nazaj odličen nogometaš, ampak CheGuera pa ne boš nikoli.
Srečni Luka
# 09.08.2017 ob 15:02
Kjer se cedi nafta in vladajo fašisti-socialisti narod hodi bos in peš. Srečni so lahko, da nimajo zime!
zapatist
# 09.08.2017 ob 16:51
Diego bi šel v boj proti imperializmu.

Spet kakšno črtico preveč potegnil?
Futuro
# 09.08.2017 ob 15:34
Maduro rezim ve, da se morajo za vsako ceno obdrzati na oblasti, nasprotno bodo vsi sedanji akterji pristali v zaporih oziroma bodo izroceni US zaradi droge, pranja denarja , ubojev itd..

Maduro skupaj s svoj zeno zloglasno teto "narko necakov", ki sta zaprta v Ney Yorku zaradi sverca droge, proucuje moznost zapustitve drzave.

49% venezuelske nafte pripada Kitajjcem in Rusom. Pridobili so jo z pogodbami, ki so jih sklenili z Madurom (brez upostevanja - odobritve danes ze bivsega kongresa)
sm0ve
# 09.08.2017 ob 15:13
Socializem vedno vodi v diktaturo. Sedaj je to še enkrat potrjeno.
zapatist
# 09.08.2017 ob 17:00
V vskame primeru je koliko je poln želodec pomemben faktor, koliko so ljudje zadovoljni s sistemom.
Tudi tu velja rek, da gre ljubezen ..tokrat do oblasti...skozi želodec.

Tako menim, da so ljudje tudi podkupljivi. Da so se pripravljeni odreči nekim liberalnim pravicam, če jih bo avtokrat dobro futral.

Ta tihi dogovor pa lahko obstaja samo toliko časa, dokler se avtokrat drži svojega dela..to je da skrbi za dober materialni standard svojih državljanov. To je verjetno eden od razlogov, da na arabskem polotoku tisti avtokratski režimi nekeko le vladajo, saj svojim državljanom nudijo dober standard...če bi se pa tam naftna pipica zaprla...pa verjamem da bi letele glave.
Kvantni mehanik
# 09.08.2017 ob 15:29
@ni maitre

Bi predali oblast? Ja, ne?


Če hočeš "tehnični" odgovor (ki mimogrede velja tako rekoč za vse države), potem ga imaš tule: NE.

Ampak ta odgovor je popolnoma brez veze in ne pove nič, to pa zato, ker tvoje vprašanje ni fer. Iz celotnega konteksta si iztrgal en detajl in mu dal veljavo, drugo pa si "pozabil".

Odgovor na tvoje zoženo vprašanje je NE. Ampak enak odgovor je tudi na vprašanje, ali bi se (ameriška in še marsikatera druga) oblast tako oklepala oblasti, da bi ob izgubljenih parlamentarnih volitvah šla v ad hoc spreminjanje ustave? Ali bi bila tako nizkotna, da bi uvedla selektvno neenakost volilnih glasov? Tudi to vprašanje je še kako relevantno za venezuelsko krizo, in tudi na to vprašanje je pri ZDA (in mnogih drugih državah) odgovor jasen NE.

In vprašanj, ki si jih "pozabil", je še mnogo: ali je (venezuelska, ameriška ali poljubna druga) oblast v stanju zagotoviti osnovne preživetvene pogoje državljanom? V primeru Venezuele je žal tudi tu odgovor NE.

Pod črto: tvoje vprašanje ni pošteno. S tovrstnimi selektivnimi izvlečki se da dokazati tako rekoč vse.

In stvari, ki sem ti jih razložil v prvem postu, ti pa me kot nisi spraševal o njih, so še kako relevantne. Da jih odpraviš na tak način, kaže samo na tvojo pristranskost, ozkost in omejenost.
čak mal noris
# 09.08.2017 ob 15:28
@ni maitre

Torej: kako bi reagiral demokrat, če bi se mu "zgodil" republikanec? Tebi več kot očitno o Ameriki ni popolnoma nič jasno. Ampak res popolnoma nič. V nasprotnem ne bi nikoli postavil tako "modrega in pronicljivega" vprašanja.
Olorin
# 09.08.2017 ob 14:57
Tudi mene je trda, pokvecena rocica cenzure brisala, pa sem se samo pohecal, recimo takole:

"Podpredsednik parlamenta, v katerem ima večino opozicija, Freddy Guevara je opozoril, da je Venezuela na robu "trde diktature". "Ta vlada si je izsilila vstop v parlament, ker tega ne more doseči z zakonitimi sredstvi," pa je izjavil Stalin Gonzalez, vodja opozicijske koalicije v parlamentu."

Q: Kako ves, da si revolucijo zapeljal v ultra-levo smer?

A: Ko imas v opoziciji tako Stalina kot Guevaro.
Shaka Zulu
# 09.08.2017 ob 14:38
Socializem laufa samo za socialiste. Oni bi imeli dnar, konkretno ustvarjali ga pa nebi. Marx se obrača v grobu kot propeler.
JozekVeseli
# 09.08.2017 ob 13:42
Baje tokrat ni CIA zadaj... haha
anny22
# 09.08.2017 ob 16:40
Država sem jaz (by Maduro)
Kvantni mehanik
# 09.08.2017 ob 15:32
@Churchill W

Kaj je boljše za ljudstvo (ne elito):
Slaba demokracija?
Odlična avtokracija?


Dobro vprašanje, ampak venezuelci imajo ta trenutek slabo avtokracijo.
Bondjanez
# 09.08.2017 ob 14:29
Trčku ni nič jasno. Baje že leta ni bil tiho toliko, kot samo danes.
Seneca
# 09.08.2017 ob 14:28
Kot izkušen državljan SFRJ vam dragim Venezuelcem svetujem:
1. Maduro mora dobiti dosmrtni predsedniški mandat
2. Na stadionu praznujte rojstni dan Madure
3. Maduro naj obišče Sev. Korejo, kjer bo doživel prisrčen sprejem, prav tako na stadionu.
4. Na volitvah mora biti točno toliko kandidatov, kot se jih voli. Kandidate izbere skupščina.
5. Za oporečnike se naredi poseben zapor za oporečnike s "posebnim" načinom prevzgoje
6. Za brezposelne naredite delovne brigade, kjer se na roke koplje jarke in utrjuje družbeno politična zavest
7. Dovoljen mora biti samo en državni televizijski kanal, ki prenaša vse govore Madura
zapatist
# 09.08.2017 ob 16:33
@winston

Saj na tfoje vprašanje ni tako težko odgovoriti.

Obstajajo socialne, klasično liberalne in druge človekove pravice...potem pa še materialni standard.

Kar se tiče kalsični demokratičnih pravic..kot so svoboda govora, svobodne volitve, svoboda medijev itd...je odgovor jasen. Sedaj so te pravice na višjem nivoju kot v bivši državi.

Kar se socialnih pravic tiče, so bile deklarirano na višjem nivoju v bivši državi, s tem da sam menim, da v večini primerov sedaj država zaradi tega ker je bogatejša vseeno nudi višjji socialni standard...v povprečju...amlak tu bi se dalo debarirati od področja do področja.

Kar se materialnega standarda tiče..to je kupna moc na primer..tu se je v povprečju gotovo zvišal. Je pa res, da so se povečale tudi socialne razlike, kar pomeni, da tisti, ki imajo najnižje dohodke, morebiti v absolutnem pogledu niso revnejši, kot so bili tisti v prejšnjem sistemu, gotovo pa se bolj počutijo revnejši in depriviligirani...

In če vse te naštete pravice in dejavnike vzamemo kot vrednoto..vsaj jaz jih..potem je dosedaj znala najbolj uracnotežiti tista država, ki je spodbujala gospodarstvo, ščitila temeljne liberalne pravice in imela solidno socialno državo.

In če pogledamo Venezuelo.
Gospodarstvo je v razsulu.
Klasične liberalne pravice se ukinja..država drsi v diktaturo.
Socialna država pa razpada, saj se nima iz kje financirat.

Torej kaj še lahko Manduro, razen nekih ideoloških floskul ponudi svojim državljanom?
bayernkini
# 09.08.2017 ob 17:56
Luka je že odpotoval ?
On bo vsem pokazal kako se temu streže državo postavit na noge in ustanoviti komunistični raj..
Berija2
# 09.08.2017 ob 17:24
@ Churchill Kdaj nam je bilo bolje?
Do sredine 70ih v dobri socialistični avtokraciji?
Danes v slabi demokracijo


Pozabljaš ali pa ne veš, da nam je bilo v 70tih dobro zaradi prilivov z zahoda in da je SFRJ imela tako nekonkurenčno gospodarstvo, da ni mogla odplačevati niti tistih za sedanje razmere bogih 20 milijard USD. Če že prej ne bilo povojnih reparacij in milijard ameriške pomoči zaradi upora Stalinu bi tudi mi že prej padli na raven ostalih vzhodnih socialističnih držav!
Churchill W.
# 09.08.2017 ob 17:18
Strinjam se z obema. Vleči vzporednice med Evropo in Sr. ali J.Ameriko ni ravno primerno.
Iz mojega zornega kota dejansko noben politični sistem ni ravno odličen, če pa že "deluje" nekje to ni zagotovilo da bo deloval enako dobro drugi državi.
Vprašanje se mi je porodilo bolj iz človeškega vidika.
Recimo Venezuela je pod Chavezom še nekako delovala, med tem ko se pod Manduro sesuva. Ljudje so isti, politični sistem pa je v osnovi enak. Je ljudstvo spregledalo? Je bil Chavez boljši avtokrat? Je Manduro pogorel zato, ker je od Chaveza podedoval pregloboko luknjo v državni blagajni?

In iz tega stališča se sprašujem kaj je boljše za ljudstvo - da je na oblasti dober avtokrat ali slab demokrat. Ker načeloma oba poganja enaka mašina; želja po oblasti, z dodatki ki jih nudi kapitalizem. Ljudstvo pa načeloma lahko izbira med:
- kršene človekove pravice a hrana na mizi
- moč da izražaš svojo voljo (katero ti tako ali tako servirajo drugi, le verjameš da je tvoja) in kapitalističen bolj za preživetje in imeti kruh na mizi.

Je pa res, v Venezueli danes nimajo ne enega ne drugega, zato se strinjam s tabo @kvantnik: imajo slab avtokratizem.
boro007
# 09.08.2017 ob 16:36
Diego Maradona je na Facebooku zapisal, da je 'pripravljen iti v boj proti imperializmu'. Foto: Reuters

o.O ... D.M. je kot prvo Argentinec... Lahko je vesel nad imperializmom ker je tako lažje prišel do droge...

Kar se pa "mednarodnega prava" tiče pa vemo kdo diktira...


Država je kljub velikim naftnim zalogam v hudi krizi


Država je ZARADI velikih naftnih zalog v hudi krizi...
Churchill W.
# 09.08.2017 ob 17:32
Nisem pozabil @Berija2.
Le (spet) na hitro in najkrajše sem napisal. In ja, imaš prav. "Standard " kakršen že je bil se je vzdrževal z denarjem zahoda in tiskanjem dinarja. Ko je vložek iz tujine postajal manjši, se je začelo pospešeno tiskati dinarje = inflacija = nezadovoljno ljudstvo. Včasih si bil tiho in kimal a si jedel --> potem si bil tiho in kimal pa si malo manj jedel--> postal lačen --> "upor" z glasom in posledično sprememba političnega sistema.
zapatist
# 09.08.2017 ob 17:09
@boro007

Boro007..se strinjam. Vrednota preživetje je gotovo višje na lestvici vrednot kot svoboda govora...vsaj pri večini.
Kvantni mehanik
# 09.08.2017 ob 16:16
@Churchill W.

Odvisno od tega koga vprašaš.


Na nek način je to celo res in o tem bi se severda dalo debatirati. Ni pa to ravno v kontekstu teme.

V določenih okoljih se demokracija, takšna kot jo poznajo v državah zahodne Evrope, enostavno ne prime zaradi kulturnih specifik. Tako je v državah centralne Afrike uvajanje "zahodnih" demokratičnih standardov jalovo početje, konec koncev je tudi evropska družba popolnoma neprimerna za takšne in drugačne oblike plemenske ureditve.

Kdo je višje in kdo nižje na stopnji družbenega razvoja, je seveda zanimivo vprašanje, čeprav sam zagovarjam tezo, da je človeštvo prišlo še najdlje z evropskim humanizmom.

Ampak hudič je tudi v podrobnostih in tudi pri nas, v Sloveniji, se demokracija ne prime najbolje, zaradi zakoreninjenih vzorcev iz prejšnjega režima, pa tudi še iz bolj oddaljene preteklosti.

O pritiklinah iz naše bivše države pa danes resnično ne bi. Za Venezuelo pa se menda lahko strinjamo, da jim gre dvakrat slabo -- zanič upravljanje države in avtokratski sistem.
zapatist
# 09.08.2017 ob 22:29
Samo....kosmomolec nima niti toliko samoiniciajtivnosti..da bi sam spokal kufre in šel v Latinsko Ameriko...karto kupiš v petih minutah prek neta.

Ne revež čaka na komando:(
zapatist
# 09.08.2017 ob 18:41
@kralj matjaž

Po tvoji definiciji so vse drzave na tem svetu socialistične. Po moje ne obstaja niti ena, ki ne bi vsaj delcek bdp ja namenila v solidarne namene.

Zanimivo mi ob tem tudi je...da prispevke v skupno dobro nekateri imenujete kraja.
Skippy
# 09.08.2017 ob 18:07
Končno država po meri slovenskih levičarjev. Levičarji namreč sovražijo demokracijo (najraje imajo prepovedi na volitvah, po ruskem modelu) in svobodo.
zapatist
# 09.08.2017 ob 17:16
@kralj matjaž
Socializem na državni ravni lahko obstaja samo v diktaturi, kot totalitarni sistem. To je dejstvo. Zato je govorjenje o nekem demokratičnem socializmu absurd.

Odvisno kaj definiraš ko socializem. Še razne struje socialistov...od komunistov do social demokratov imajo različne definicije socializma.

Drugače pa sam menim, da so idelai francoske revolucije tiste, ki še vedno niso uresničeni.
Torej geslo ....svoboda, enakost, bratstvo....vključuje tudi socialistično noto..vsaj sam ga tako berem.

Kako do tega cilja priti pa je drugo vprašanje.

S avtokratskim socializmom se je izkazalo da ne...to je pač fakt. In tudi Venezueli ne bo uspelo.
boro007
# 09.08.2017 ob 17:04
Tako menim, da so ljudje tudi podkupljivi. Da so se pripravljeni odreči nekim liberalnim pravicam, če jih bo avtokrat dobro futral.

Če lahko klejem v pričo predsednika vse po spisku, ne morem se pa najest oz. zaslužit za preživetje... Ali pa moram držat jezik in lahko žvečim slanino tacajt... Kaj bom počel raje?
kralj matjaž
# 09.08.2017 ob 16:40
Socializem na državni ravni lahko obstaja samo v diktaturi, kot totalitarni sistem. To je dejstvo. Zato je govorjenje o nekem demokratičnem socializmu absurd.
Futuro
# 09.08.2017 ob 15:58
Venezuela je do grla zadolzena in v zaostanku z dobavo nafte za denar ,ki ga je ze dobila od Kitajske in Rusije. Edina gotovina, ki jo VE dobi je od prodaje nafte US in Indiji.

Zajamcene place in penzije so BsF 280.000,00 / mesec . $ od drzave ni za dobiti zato ze leta deluje vzporedni ali crni tecaj, ki je baziran na ponudbi in povprsevanju v mestu Cucuta / Colombija. Danes je treba odsteti 13,077.01 bolivarjev za 1$
To je ravno za en karton jajc. Bencin 98 oktan stane 1,00 bolivar, 95okt stane 6,00 bolivar
Za nas smesne cene, kaj ne!

info: podjetja in posamezniki, ki imajo veze pri Maduru, dobijo $ po tecaju banke, ki je bolivarjev 2870,00 za 1 $.
Se blizje Maduru pa jih dobijo po tecaju Bolivar 10.00 za 1 $
poglejte web kjer so tudi aktualne novice iz VE

https://dolartoday.com/
Ta web je trn v peti Madura. Saj razkriva dejansko financno stanje v drzavi. (banka VE ze leta ne objavla financnih rezultatov) Lastnik le te je venezuelec, ki je moral pobegniti v US pred VE rezimom. Maduro je to web oziroma lastnika veckrat tozil , kljub najboljsimi advokatom je tozbe izgubil.
ZETAC
# 10.08.2017 ob 10:05
komsomolec@Venezuela je krizi ker niso izkoreninili kapitalistične mafije in skrajne desnice, ki izvaja nasilne proteste in umore. Isti scenarij kot v Siriji in isti (cia) sponzorji klavske opozicije.
Komsomolec, SK te pričakuje z odprtimi rokami, zakaj ne greš tja, tam je vse po čemer tako hrepeniš,?
kralj matjaž
# 10.08.2017 ob 07:39
zapatist
Seveda vse države imajo socialistične elemente. ene bolj druge manj.
Motita me dve besedi, solidarnost in skupno dobro.
Kdo je tisti, ki definira kaj to je, kako preprečit, da se na račun teh dveh pojmov, ne pojavi neka elita, ki lepo živi na naš račun, mi se pa med sabo kregamo, ker si želimo boljše življenje.
ni maitre
# 09.08.2017 ob 22:45
@komsomolec
Ti si se lani prodajal kot dragovoljec Trumpu, takih petokolonašov Maduro, ne socialistični bratje ne marajo. Sicer pa, a morate bolševiki res čisto vsako revolucijo zajebat?
zapatist
# 09.08.2017 ob 22:27
@kosmomolec
ko pride depeša gremo dragovoljci iz Slovenije pomagat socialističnim bratom
Upqm, da bo ta depeša čim prej...pa,veliko sreče pod..

DiegoMaradonakomandate press
ni maitre
# 09.08.2017 ob 20:31
@zapatist
Mogoče ti bo pa to pojasnilo zakaj
https://www.youtube.com/watch?v=anoYvHTL
13k
zapatist
# 09.08.2017 ob 19:20
@skipi

Ne bo držalo. Ta problem je bil že pred Chavezom..ne nazadnje..ravno zato je leta 1989 prišlo do krize, ker je cena nafte padla..in ta kriza je omogocila Chavezu da se je povzpel na oblast.
Vendar v 18 letih...čavisti niso tega problema niti začeli reševati..in sedaj jih je doletelo to, kar je oblast 1989.
HOR
# 09.08.2017 ob 19:04
Logično: Čelnik CIA-e priznao da s Meksikom i Kolumbijom ruši vladu Venezuele (VIDEO)...!?
LINK
www.logicno.com/politika/celnik-cia-e-priznao-da-s-meksikom-i-kolumbijom-rusi-vladu-venezuele-video.html
zapatist
# 09.08.2017 ob 17:27
@churchill

Tudi to je že večkrat prežvečena tema. Razsvetljeni absolutist ali nek skorumpiran kratkovidni demokrat...

Če bi res lahko izbiral...potem pač absolutist...

Samo en problem je...kdo bo odločil, če je ta absolutist res razsvetljeni? Sam? Potem...tudi če je bil dober vladar...vemo, da ljudi oblast lahko pokvari. Kdo im kdaj bo temu vladarju sedaj povedal, da je čas da se umakne on da prostor drugemu.

Torej ali je boljši vladar demokrat ali avtoritarec ...kaj pa vem.po moje to vprašanje ni bistveno..odvisno od konkretnega avtoritarca ali demokrata....
Bistveno vprašanje po moje je...ali imajo ljudje možnost zamenjati slabega vladarja..in to na miren način.
Churchill W.
# 09.08.2017 ob 17:23
Ne vem kdo in pod katerim člankom je to rekel (se opravičujem za slab plagiat)

Ko v demokracijah ljudje na odidejo na ulice je to znak, da nekaj ne deluje kot bi moralo; je to znak nezadovoljnega ljudstva.

Ko ljudje v ostalih političnih sistemih odidejo na ulice in zahtevajo spremembe, pa je to znak da CIA dela 100km/h in želi v imenu kapitalizma zrušiti obstoječi sistem.

Kdo bi razumel?
zapatist
# 09.08.2017 ob 17:20
@Churchill

Problem tako Chaveza kot Mandure je, da sta premalo storila za to, da bi se Venezuela gospodarsko razvila. Mislim, da 80 odstotkov venezuelskega BDP predstavlja izvoz nafte.

Dokler je bila cena nafte visoka, je Chavez pač imel kaj deliti ..sedaj ko je padla, je sistem bankrotiral.
Pastafarian
# 09.08.2017 ob 13:36
To se popolnoma povsod dogaja, le, da so omenjeni ubrali bolj ocitno bljiznico...
komsomolec
# 10.08.2017 ob 13:32
Ko zmagamo na volitvah boste imeli v Sloveniji, venezuelo in s.korejo hkrati. Ječe bodo polne demokratično teroristične opozicije iz vrst skrajne desnice. Už se tešime! :-)))
el CARTEL
# 09.08.2017 ob 21:21
Skippy
# 09.08.2017 ob 18:28
Prijavi neprimerno vsebino
Socializem vedno vodi v diktaturo. Sedaj je to še enkrat potrjeno.

Popolnoma logično. Ker prisilno izenačuje sposobne od manj sposobnih in delovne od manj delovnih, mora vedno poseči po diktaturi, da lahko ohranja vsaj delni družbeni mir.


po tej logiki kapitalizem še bolj posega po diktaturi;
saj so "manj sposobni" oz. povprečni pač večina, in da imaš večino podrejeno, ne sme biti čiste demokracije in ne sme biti svobode.
Skippy
# 09.08.2017 ob 18:28
Socializem vedno vodi v diktaturo. Sedaj je to še enkrat potrjeno.

Popolnoma logično. Ker prisilno izenačuje sposobne od manj sposobnih in delovne od manj delovnih, mora vedno poseči po diktaturi, da lahko ohranja vsaj delni družbeni mir.
Kazalo