Reševalne ekipe so se v soboto znova podale na iskanje pogrešanih. Foto: EPA
Reševalne ekipe so se v soboto znova podale na iskanje pogrešanih. Foto: EPA
Kip Marije
Nepoškodvan kip Marije so skrbno potegnili na površje. Foto: EPA
Italija
S skenerjem visoke ločljivosti nadzorujejo vsakršen premik nasedle ladje. Foto: EPA

Luksuzna ladja za križarjenje z več kot 4.200 potniki in člani posadke na krovu je prejšnji petek nasedla ob obali italijanskega otoka Giglio, potem ko je kapitan skrenil z začrtane poti in se preveč približal obali. Do zdaj so italijanski reševalci, ki se pri svojem delu spoprijemajo z nestanovitnim vremenom in morjem, odkrili 12 trupel, še vedno pa iščejo 20 pogrešanih.

Kapitan ladje Francesco Schettino, na katerega letijo hudi očitki o kršitvi pravil in je obtožen večkratnega umora iz malomarnosti ter zapustitve ladje, preden so bili rešeni vsi potniki.

Na površje je reševalcem uspelo potegniti nepoškodovan kip Marije, ki je bil v ladijski kapelici. Okoli meter visok kip je bil do ramen v vodi, a je kljub nesreči ostal v enem kosu. Predstavnik skupine gasilcev, ki je kip spravila na površje, je povedal, da so si vzeli čas za "reševanje" kipa, saj se mu je to zdela stvar, ki jo mora narediti. Pojasnil je, da so po potresu v L'Aquili v ruševinah cerkva vedno rešili sakralne predmete. "Simboli so pomembni za skupnost," je še dejal Fabio, ki ni hotel omenjati svojega priimka.

Različna pričevanja lastnikov in kapitana
Ta teden so v javnost prišla tudi pričevanja posadke, da je kapitan pred nesrečo natakal vino mladi Moldavijki, uro po tem, ko je ladja že zadela ob čer, pa je celo naročil večerjo.

Schettino je priznal, da je storil navigacijsko napako, ko se je obali približal le na 150 metrov, a zanika, da je pobegnil z nasedle ladje, ampak naj bi mu spodrsnilo in je padel v rešilni čoln, iz katerega se ni mogel povzpeti nazaj na ladjo.

Sam tudi trdi, da je s spretnim manevrom po trčenju v čer rešil številna življenja.

Trenutno je Schettino v hišnem priporu in je sodnikom povedal, da je lastnike ladje takoj obvestil o nesreči. Zanikal je, da naj bi odlašal s sprožitvijo alarma.

Na sodišču je razložil, da je takoj po nesreči v strojnico poslal dva svoja častnika, da bi preverila stanje plovila. Takoj, ko se je zavedal razsežnosti trčenja, je poklical direktorja operacij pri lastniku ladje Roberta Ferrarinija.

"Ne spomnim se, kolikokrat sem ga poklical v uri in pol. V vsakem primeru sem prepričan, da sem ga obvestil o vsem v tistem času," je dejal in dodal, da je lastnika ladje zaprosil za napotitev rešilnih čolnov in helikopterjev.

Direktor matične družbe Costa Cruises Pier Luigi Foschi nasprotno trdi, da je kapitan zavlačeval s sprožitvijo klica na pomoč in je na sedež družbe posredoval napačne informacije.

"Osebno mislim, da ni bil iskren do nas," je za italijanski časopis Corriere della Sera povedal Foschi, ki je še razkril, da je telefonski pogovor med Schettinom in Ferrarinijem potekal 20 minut po trčenju, kar je veliko prepozno.

Po besedah Foschija so se v družbi razsežnosti nesreče zavedali šele, ko je bil izdan ukaz za evakuacijo, do česar je po trditvah tožilstva prišlo več kot uro po prvem pogovoru med kapitanom in Ferrarinijem.

Costa Cruises je kapitana že suspendirala in sebe v postopku razglasila za oškodovano stranko.

Da vse ni potekalo v skladu s pravili in je celo šlo za zavajanje, dokazuje spodnji amaterski videoposnetek, ki prikazuje zmedo na krovu. Na posnetku, ki naj bi bil posnet okoli 40 minut po trčenju, je videti, kako članica posadke potnikom prenaša sporočilo kapitana, naj se vrnejo v svoje kabine, ker je situacija pod nadzorom. Pojasni, da so imeli na ladji probleme z generatorjem.