Fukušima še vedno predstavlja nevarnost za okolico. Foto: EPA
Fukušima še vedno predstavlja nevarnost za okolico. Foto: EPA

Upravljavec elektrarne, podjetje Tepco, je obljubil, da bodo preprečili morebitno iztekanje podtalnice v morje. Poleg visoke vsebnosti stroncija, ki povzroča kostnega raka, so v podtalnici zaznali tritij - radioaktivni izotop vodika, ki je prav tako nevaren za zdravje.

"Pri vzorcih podtalne vode smo izmerili 500.000 bekerelov tritija na liter vode, kar je zelo visoko," so povedali predstavniki Tepca.

Nevarne snovi so iztekale po nesreči v jedrski elektrarni Fukušima marca leta 2011, ko je Japonsko prizadel katastrofalen potres in cunami. Prst snovi ni absorbirala, tako da so prešle v podtalnico, ki pa se lahko pretaka v morje, kar pomeni, da bi lahko radioaktivne snovi prizadele morsko floro in favno, posredno pa tudi ljudi, ki uživajo morsko hrano.

Pri Tepcu zagotavljajo, da podatki merjenja radioaktivnosti morja niso pokazali nadpovprečnega povišanja teh snovi.

Najnovejše meritve so zadnja težava v povezavi s to jedrsko elektrarno, ki je bila prizorišče ene najhujših jedrskih katastrof.

Iz poškodovane elektrarne tako pogosto uhajajo radioaktivne snovi, med drugim voda za hlajenje reaktorjev, ki jo mora Tepco zaradi radioaktivnosti skladiščiti na območju elektrarne.

Čeprav sta potres in cunami, ki sta sprožila jedrsko katastrofo v Fukušimi, marca leta 2011 zahtevala skoraj 19.000 življenj, pa ni še nihče uradno neposredno umrl zaradi jedrske nesreče.

Kljub temu je moralo na tem območju več deset tisoč ljudi zapustiti domove, veliko pa se jih še vedno ni vrnilo domov. Znanstveniki opozarjajo, da bodo nekateri kraji zapuščeni za vedno.