Skupina ruskih pravnikov meni, da si ruski predsednik Vladimir Putin zasluži Nobelovo nagrado za mir. Foto:
Skupina ruskih pravnikov meni, da si ruski predsednik Vladimir Putin zasluži Nobelovo nagrado za mir. Foto:

Mednarodna akademija duhovne solidarnosti in sodelovanja ljudi sveta meni, da je dogovor med Rusijo in Sirijo diplomatsko dejanje svetovnega pomena.

Vladimir Putin in barack Obama naj bi o krizi v Siriji razpravljala na Azijsko-pacifiškem vrhu (Apec), ki bo naslednji teden na Baliju.

"Naš predsednik želi narediti konec prelivanju krvi, tisti, ki poskuša rešiti vojno s političnim dialogom, je vsaj po mojem mnenju, vreden te nagrade," je dejal član ruske dume Losif Kobzon.

Omenjena skupina je svojo odločitev na tiskovni konferenci pojasnila tudi s tem, da si Putin veliko bolj zasluži Nobelovo nagrado za mir, kot si jo je ameriški predsednik Barack Obama leta 2009. "Barack Obama je nadaljeval agresijo na Irak in Afganistan. Zdaj pripravlja vojaško posredovanje v Siriji. Pa je kljub vsemu osvojil ugledni naziv," je dejal Kobzon.

A kot piše The Washington Times, tudi Putinove roke niso popolnoma čiste, saj je sirski režim dve leti in pol zalagal z orožjem. Nasprotniki predloga za nominacijo so tudi mnenja, da je Rusija z nasprotovanjem sprejetju resolucije o Siriji v Varnostnem svetu Združenih narodov preprečila mednarodni skupnosti, da bi še pravočasno posredovala v Siriji in tako preprečila smrt 100.000 ljudi.

Upanje v boljšo prihodnost
Obama si je pred štirimi leti ugledno nagrado prislužil "z izjemnimi prizadevanji za promocijo mednarodne diplomacije in sodelovanjem med narodi ter promocijo za jedrsko razoroževanje", kot je takrat v utemeljitvi zapisal norveški odbor za podelitev nagrade za mir. Med pojasnilom sta bila zapisana še tale dva stavka: "Le redkokateremu človeku tako kot Obami uspe ujeti pozornost sveta in dati ljudem upanje za boljšo prihodnost," in "njegova diplomacija temelji na izhodišču, da morajo tisti, ki vodijo svet, to delati v skladu z vrednotami in odnosom, ki ga ima do njega večina prebivalstva na svetu."

Konec letošnjega avgusta je ruska duma zagrozila, da bo v primeru vojaškega posredovanja ZDA v Siriji predlagala odvzem uglednega naziva ameriškemu predsedniku, kar se ni uresničilo.

Odbor za Nobelovo nagrado za mir bo ime nagrajenca razkril v petek, 11. oktobra, ob 11.00 po srednjeevropskem času. Objave nagrajencev bodo med 7. in 14. oktobrom. Podelitev nagrade bo 10. decembra v Stockholmu.