Avstralski fototermin je vsem udeležencem vrha naložil poziranje s koalo. Foto: EPA
Avstralski fototermin je vsem udeležencem vrha naložil poziranje s koalo. Foto: EPA
Na vrhu so sklenili kar nekaj ključnih dogovorov. Foto: EPA

Kot so voditelji zapisali v akcijskem načrtu iz Brisbana, bodo reformni ukrepi svetovnemu gospodarstvu prispevali dva bilijona dolarjev in več milijonov delovnih mest. Voditelji, med njimi tudi predsednika ZDA in Kitajske, Barack Obama in Ši Džinping, so se poleg tega zavzeli za "močno in učinkovito ukrepanje" proti podnebnim spremembam in napovedali oster boj proti izogibanju davkom multinacionalk.

Vrh je minil v znamenju pritiskov Zahoda na ruskega predsednika Putina zaradi vmešavanja Rusije v dogajanja na vzhodu Ukrajine. Putin se je tako znašel pod plazom "dobronamernih" in malce ostrejših opozoril glede vloge Moskve v konfliktih v Ukrajini. "Verjetno vam bom segel v roko," je Putina "pozdravil" kanadski premier Stephen Harper, preden ga je naglo opozoril: "Morate iz Ukrajine."

Iskanje krivca za sestreljeno letalo
Kritičen je bil tudi Obama, ki je v nagovoru dejal, da je ruska agresija proti Ukrajini "grožnja za ves svet", in posvaril, da Rusiji grozi dodatna izolacija v mednarodni skupnosti, če ne bo spremenila politike do Ukrajine. Obama je skupaj z voditeljema Japonske in Avstralije tudi izdal izjavo, v kateri so se izrekli proti "ruski namerni priključitvi Krima in njenim dejanjem za destabilizacijo vzhodne Ukrajine".

Avstralski gostitelji Putina niso sprejeli najtopleje - premier Tony Abbott je že pred začetkom vrha napovedal, da se bo soočil s Putinom tudi glede julija nad Ukrajino sestreljenega potniškega letala MH17, v katerem je bilo med drugim 38 avstralskih državljanov. Koliko je bilo govora o iskanju odgovornih krivcev, ni znano, je bilo pa jasno, da avstralski državni tožilec George Brandis Putina ob prihodu protestno sploh ni pozdravil.

Brez protestnega odhoda?
Putin sam je medtem pohvalil "konstruktivno ozračje" na vrhu in dodal, da vidi "dobre možnosti" za rešitev krize v Ukrajini.

Potem ko so v soboto napovedovali, da bo Putin vrh protestno zapustil predčasno, je ruski predsednik vendarle počakal do sprejetja sklepnih dokumentov in sklepnega kosila. Iz Avstralije je sicer odpotoval nekoliko prej, kot je bilo sprva napovedano, a zatrdil, da to nima nobene povezave z dogajanjem na vrhu, pač pa da "potrebuje spanec".

Države skupine G20 sicer skupaj predstavljajo dve tretjini svetovnega prebivalstva in tri četrtine svetovne trgovine.

Vrh G20 v senci kritik na račun Putina
Vrh G20 v senci kritik na račun Putina