Intervencijska vozila na letališču v Bruslju po dveh eksplozijah, ki sta odjeknili okoli 8. ure zjutraj. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Intervencijska vozila na letališču v Bruslju po dveh eksplozijah, ki sta odjeknili okoli 8. ure zjutraj. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Odzivi na napad po svetu
Trije teroristični samomorilski napadi v Bruslju

Francoski predsednik Francois Hollande se je po napadih v Bruslju sestal na izredni seji z ministri za notranje zadeve, obrambo in zunanje zadeve. Notranji minister Bernard Cazeneuve je povedal, da bodo še poostrili varnost na letališčih in postajah. Namestili bodo dodatnih 1.600 policistov.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je izrazil zgroženost nad napadi, ki so na letališču Zavantem in v evropski četrti v Bruslju zahtevali več nedolžnih življenj. Žrtvam in svojcem je izrazil sožalje. "S tem so teroristi dosegli novo dno v službi sovraštva in nasilja. Evropske institucije so v Bruslju zahvaljujoč velikodušnosti belgijske vlade in ljudi. Evropska unija zdaj vrača to solidarnost in bo izpolnila svojo vlogo in pomagala Bruslju, Belgiji in Evropi kot celoti v boju proti terorističnim grožnjam, s katerimi se vsi soočamo," je v sporočilu za javnost zapisal Tusk. Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je poudarila, da gre za "zelo žalosten dan za Evropo".

Črn dan za Evropo
Britanski premier David Cameron je sklical sejo varnostnega kabineta Cobra, v katerem sodelujejo predstavniki vlade, policije in obveščevalnih služb. Na seji bodo govorili o odzivu na dogajanje v Bruslju. Scotland Yard je sporočil, da bodo okrepili policijsko navzočnost na letališčih in drugih ključnih mestih v državi. Dodali so, da sicer za zdaj niso seznanjeni z neposrednimi grožnjami Veliki Britaniji.

Krizni štab je oblikovala tudi nemška vlada, ki za zdaj še nima podatkov o tem, ali so med žrtvami tudi Nemci. Nemški pravosodni minister Heiko Maas je tvitnil: "To je črn dan za Evropo. Grozljivi dogodki v Bruslju vplivajo na vse nas. Odločno stojimo na strani Belgije." Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je dejal, da za zdaj ni nobenih dokazov, da bi bili napadalci kakor koli povezani z Nemčijo. "Jasno je, da bo boj proti mednarodnemu terorizmu trajal dolgo," je po poročanju Reutersa še dodal.

Putin: Barbarski zločini
Za popoldne je krizno zasedanje vlade napovedal tudi italijanski premier Matteo Renzi. Varnostne ukrepe so okrepili tudi na Nizozemskem. Stopnjo ogroženosti je povečala Madžarska, in sicer na drugo najvišjo, poostrili so varnost na letališču v Budimpešti ter na podzemni železnici, je sporočilo notranje ministrstvo.

Španski premier Mariano Rajoy je Belgiji izrazil vso podporo in poudaril, da "nas terorizem ne bo premagal". Švedski premier Stefan Lofven pa je napade označil za "napad na demokratično Evropo". "Nikoli ne bomo privolili v to, da teroristi napadajo našo odprto družbo." Tudi njegov danski kolega Lars Lokke Rasmussen je obsodil "odvratne napade": "Moje misli so z žrtvami in njihovimi družinami. Stojimo ob strani Belgiji." Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil sožalje belgijskemu kralju Philippu in vsem Belgijcem ob smrti civilistov ter ostro obsodil te "barbarske zločine". "Boj proti temu zlu zahteva najvišjo raven mednarodnega sodelovanja," je poudaril v izjavi za javnost.

Odzivi na napad po svetu
Trije teroristični samomorilski napadi v Bruslju