Zoran Zaev je objavil nove nezakonite prisluhe, ki naj bi jih izvajala vlada Gruevskega, pri tem pa opozicijski vodja ne razkrije, od kje mu zvočni posnetki. Vladni privrženci ga obtožujejo, da gre v resnici za delo tuje obveščevalne službe, ki naj bi Zaevu pomagala pri
Zoran Zaev je objavil nove nezakonite prisluhe, ki naj bi jih izvajala vlada Gruevskega, pri tem pa opozicijski vodja ne razkrije, od kje mu zvočni posnetki. Vladni privrženci ga obtožujejo, da gre v resnici za delo tuje obveščevalne službe, ki naj bi Zaevu pomagala pri "državnem udaru". Foto: Reuters

Vodjo največje opozicijske Socialdemokratske stranke Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva policija obtožuje poskusa državnega udara, pri čemer naj bi še s tremi pomočniki in ob pomoči tuje in uradno neimenovane obveščevalne službe z oblasti spravil vlado premierja Nikole Gruevskega.

Tokrat vladni uradniki o prirejanju sodnih postopkov
Zaev je objavil odseke petih nezakonitih telefonskih pogovorov, ki po njegovih besedah dokazujejo popolno kontrolo vlade nad sodstvom. V prisluhih sodelujejo namestnik premierja, minister za notranje zadeve in finančni minister, vodja tajne policije ter nekateri drugi. V pogovorih je govora o prirejanju sodnih postopkov in imenovanju sodnikov na visoke položaje. Že pretekli teden je Zaev objavil nekatere odlomke posnetkov, kjer so pogovori med njim in novinarji ter družinskimi člani.

Medsebojne obtožbe in kopica prisluhov
Zaev vlado premierja Nikole Gruevskega obtožuje prisluškovanja 20.000 ljudem, vključno z novinarji, verskimi voditelji in političnimi osebnostmi. Zaev še poudarja, da pogovori potrjujejo tisto, kar vsi državljani Makedonije že vedo in čutijo na svoji koži - neposredno povezavo med vlado in sodstvom.

Vlada je medtem obtožbe ovrgla, a sosednje države in mednarodna skupnost podrobno spremljajo razplet škandala v državi, ki se želi pridružiti Evropski uniji in zvezi Nato. Gruevski je po drugi strani 31. januarja med drugim obtožil Zaeva, da je v septembru in novembru lani poskušal med pogovorom na štiri oči izsiliti predčasne volitve. Zaev je ovrgel obtožbe in poudaril, da mu oblasti le želijo preprečiti objavo obremenilnih podatkov o vladi.