Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 11 glasov Ocenite to novico!
Henrique Capriles
Vodja opozicije Henrique Capriles (v sredini) na četrtkovem protestu proti Maduru v Caracasu. Foto: Reuters
Caracas
Tudi v četrtek naj bi bilo na venezuelskih ulicah več milijonov ljudi. Foto: Reuters

Dodaj v

Vodja venezuelske opozicije Capriles: Ni predaje

V sredo na protestih ubiti trije ljudje
20. april 2017 ob 21:38
Caracas - MMC RTV SLO, STA

V Venezueli se tudi v četrtek nadaljujejo množični protesti proti levičarskemu predsedniku Nicolasu Maduru.

Protestniki se v glavnem mestu Caracasu zbirajo že od jutranjih ur. Policija je uporabila solzivec proti protestnikom v zahodnem delu mesta, kjer so se želeli pridružiti večji množici demonstrantov.

Na ulicah Caracasa in drugih večjih mest je veliko pripadnikov varnostnih sil, na glavnih cestah stražijo oklepni tovornjaki in policisti v protiizgredniški opremi. Številna podjetja in univerze so ostali zaprti.

Capriles: Braniti moramo ustavo
"Ni predaje. Naša dolžnost je braniti ustavo,"
je dejal vodja opozicije Henrique Capriles, ki je na na novinarski konferenci povedal, da je bilo v sredo na ulicah več milijonov protestnikov, za četrtek pa jih napoveduje še več.

V sredo je bil v Caracasu med protesti ustreljen 17-letnik, v mestu San Cristobal blizu meje s Kolumbijo pa je pod streli umrla 23-letna ženska. Opozicija za njuno smrt krivi oborožene motoristične tolpe, ki naj bi jih plačevala vlada. Južno od prestolnice Caracas je bil ubit vojak, odgovornost za njegovo smrt pa so predstavniki lokalnih oblasti pripisali protestnikom.

Protesti aprila zahtevali osem življenj
Več sto tisoč protestnikov se je v sredo skušalo prebiti v središče prestolnice, kjer so potekale tudi demonstracije v podporo Maduru, policija pa je opoziciji s solzivcem preprečila dostop do nekaj tisoč nasprotnih protestnikov. Protestniki so policiste obmetavali s kamenjem in drugimi predmeti. V tem mesecu so protesti skupaj zahtevali že osem življenj.

70 odstotkov Venezuelcev želi odhod Madura
Venezuela je od leta 2014 v hudi krizi, ljudem pa primanjkuje celo hrane. Maduro trdi, da gre pri protestih za zaroto po naročilu ZDA, vendar pa ankete kažejo, da si njegovega odhoda želi kar 70 odstotkov prebivalcev države. To bi se brez vojske težko zgodilo, obrambni minister in general Vladimir Padrino Lopez pa je Maduru obljubil brezpogojno podporo.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
Lord Vader9
# 20.04.2017 ob 22:02
Čemu protestirajo??? Pa saj imajo demokratični socializem!!!
Lord Vader9
# 20.04.2017 ob 22:05
nato sledi nujna denacionalizacija naftnih vrtin, kjer ExxonMobil in Chevron že čakata v vrsti.

Vsaj Exxon je že bil tam, pa ga je Chavez nacionaliziral. Seveda bo morala Venezuela plačati mastno odškodnino. Danes pa je Maduro nacionaliziral še GM tovarno.
Ker bo država delala avte :)
sirus
# 20.04.2017 ob 22:13
JJstyle

V streljanju dnevno umre več Venezuelcev kot v marsikateri državljanski vojni. Socializem je ljudi privedel do tega, da lahko preživijo le še z orožjem.
Skippy
# 21.04.2017 ob 01:44
Protestira več milijonov ljudi. A vam res ni jasno, da ne moreš živeti s praznim trebuhom, brez zdravil in zdravstvene oskrbe?

Vi z vašo obsedenostjo z ZDA pa raje vidite, da ljudje umirajo, ker vam je več do Youtube teorij zarote kot do ljudi. In seveda, noben socializem ne funkcionira brez imaginarnega zunanjega sovražnika; čeprav je sovražnik vedno notranji in vsem pred očem. Samo slepi ga ne vidijo.

Tudi v naši verziji socializma pri nas je kriv kapitalizem, Zahod, vampirji, bankirji itd., da pa živimo čez svoje zmožnosti na kredit zaradi dolgih prstov v skupni skledi pa seveda ni važno.
Skippy
# 21.04.2017 ob 01:45
Vsaj Exxon je že bil tam, pa ga je Chavez nacionaliziral. Seveda bo morala Venezuela plačati mastno odškodnino. Danes pa je Maduro nacionaliziral še GM tovarno.
Ker bo država delala avte :)


Država je tako sposoben podjetnik, da ne zna proizvajati niti WC papirja. Videno v Venezueli, videno v Sloveniji. Ljudje pa so še kar neumni.
ivod
# 21.04.2017 ob 08:34
... imeli so volitve, na katerih je zmagal Maduro ...
ohje ... po merilih izvoznikov demokracije ... niso bile demokratične ...

demokratično je spoštovati izid volitev in poskusiti na sledečih ...
ohje ... pozabil sem : to ne velja, če je trenutna vlada levičarska oz. nedemokratično neposlušna ...

že večkrat videno ...
bayernkini
# 21.04.2017 ob 18:36
Ne se čudit v ta scenarij drvi tudi Slovenija s socialistično demokracijo katera ne obstaja ..
Sistem v Slo se že počasi ruši ..
Nepoznavanje zdravega kapitalizma je usodno za vse socialiste države ...
Roll_bar
# 21.04.2017 ob 17:28
Rdeča utrdba Caracas

Scenarij za Ljubljano!!
COP
# 21.04.2017 ob 06:44
Neverjetno. Kot državljan si želiš zgolj v miru delati, poskrbeti za družino, imeti zadovoljno življenje, potem pa dobiš na oblast populista, ki obljublja nemogoče in se oklepa oblasti za vsako ceno. In uniči vse, kar si s trudom ustvaril.
Ubogi Venezuelci, ki morajo iti skozi trpljenje in zapravljajo čas in življenje zaradi bedakov na oblasti.
Upam, da smo v naši skupnosti uničujoče populistične neumnosti že presegli in nam je lekcija iz lastne polpretekle zgodovine v poduk.
sirus
# 21.04.2017 ob 09:41
Levičarski populisti potrebujejo reveže in brezposelne, da jim prodajajo svoje zgodbice o pravični družbi in visoki sociali.
partibrejker
# 21.04.2017 ob 09:00
Glede famoznega toaletnega papirja:
Kar se dogaja je to, da "lepi" kapitalisti uvazajo toaletni papir po ceni, ki je vezana na uradni menjalni tecaj in ga potem dodatno preprodajajo naprej v druge drzave za enormne dobicke. Namrec 20% profit, ki je dovoljen za osnovne stvari, jim ni dovolj. Sele potem, ko je postalo stanje nevzdzno, se je oblast odlocila zaseci tovarne. Tako da pravljice teh oligarhov o tem "levicarskem" problemu ne bodo vzdrzale, saj so oni povzrocili stanje, ki ga zdaj izkoriscajo v svoj politicni prid.
Treba pa je googlati in to po straneh, ki nimajo oznake "teorije zarot".
Ivo Lola
# 21.04.2017 ob 10:41
Ameriška agresija na svobodno republiko Venezuelo po ukrajinske scenariju.

No pasaran!
pobrisan
# 21.04.2017 ob 10:10
ivod

demokratično je spoštovati izid volitev in poskusiti na sledečih ...
ohje ... pozabil sem : to ne velja, če je trenutna vlada levičarska oz. nedemokratično neposlušna ...

že večkrat videno ...
-------------------------

Zanimivo.... Kaj si pisal v času "vseslovenskih" vstaj? Tudi JJ je demokratično prišel na oblast.....
GORILA
# 21.04.2017 ob 08:50
OK, a je tale Maduro bil izvoljen na volitvah, ali je prišel na oblast s pučom!?
anny22
# 21.04.2017 ob 08:42
Če se ne motim, je Maduro prišel na oblast kar demokratično. To dobiš, če je v državi manjko ljudi, ki razmišljajo dolgoročno, ker so vsi pametni zviznili ven še pred Chavezom. Edini način, da ga spravijo z oblasti, je nasilen. Mislim, da bodo na koncu poslali na ulico ne oborožene bande, ampak vojsko. Streljat ljudstvo, ki strada za njih. *eba.
QUENDI
# 21.04.2017 ob 00:05
....vsaka podobnst z....je zgolj naključje......sedaj proti levemu predsedniku.......če uspe....kasneje proti tajkunom....pa za socialno in pravično družbo......le zakaj se branjenje ustave ne dogaja npr na kitajskem.....ni federalnih agencij......
audiac
# 20.04.2017 ob 23:55
Ni predaje. Naša dolžnost je braniti ustavo," je dejal vodja opozicije Henrique Capriles

No,ampak ustavo bi najraje obranil tako,da bi prišel na oblast.Skromen tip.
JJstyle
# 20.04.2017 ob 22:02
Dobrodošli v naslednji vojni. Sirija se počasi končuje, Ukrajina je prenevarna, Venezuela pa bo kar OK. Najprej ena poštena državljanska vojna v kateri zasluži ameriška vojaška industrija, nato sledi nujna denacionalizacija naftnih vrtin, kjer ExxonMobil in Chevron že čakata v vrsti. Če bodo Venezuelci pametni, bodo fasali samo slednje, če ne, znamo videti novo klavnico.
bolekalolek
# 21.04.2017 ob 00:06
USA USA!!! Z Venezuelo se pa ze vec let matrajo. Pazi ko pade Venezuela bojo cene nafte kot po cudezu spet skocile! @mrtene: A za tvojo prebavo je tudi komunizem kriv? To da J. Amerika spada pod sfero vpliva ZDA in da le ti krojijo politiko tudi z drzavnimi uradi menda ne zanikas? Ali je tudi zato kriv komunizem?
komsomolec
# 20.04.2017 ob 23:33
Vodja venezuelske opozicije Capriles: Ni predaje

oranžna revolucija in đihadistična retorika kot v Siriji. To bo demokracije na tone. Državljanska vojna se začenja.
komsomolec
# 20.04.2017 ob 23:47
Vladimir Padrino Lopez

poreklom iz Corleona na Siciliji?
paver
# 20.04.2017 ob 22:05
Cia dela s polno paro.
Kazalo