Bilal Bosnić je v Sirijo in Irak usmeril več kot sto borcev za Islamsko državo, med njimi sta po podatkih tožilstva BiH-a tudi dva Slovenca. Foto: Youtube
Bilal Bosnić je v Sirijo in Irak usmeril več kot sto borcev za Islamsko državo, med njimi sta po podatkih tožilstva BiH-a tudi dva Slovenca. Foto: Youtube
Bosnić obsojen na sedem let

Glavna obtožba proti samooklicanemu salafističnemu imamu je novačenja borcev na ozemlju Bosne in Hercegovine za skrajno džihadistično skupino Islamska država (IS) v Siriji in Iraku.

Za tožilstvo prenizka kazen, sledi pritožba
Sodišče v Sarajevu je tako pritrdilo obtožnici, vloženi decembra lani. Gre za prvostopenjsko sodbo, na katero je še mogoča pritožba. S tožilstva Bosne in Hercegovine so sporočili, da so s sodbo načeloma zadovoljni, a se bodo pritožili, saj bodo zahtevali višjo kazen. Pritožbo je napovedala tudi obramba, ki je obenem ocenila, da gre za "politični proces".

Širil propagando in novačil borce
V obtožnici je bilo navedeno, da je Bilal Bosnić v letih 2013 in 2014 kot član vahabitske skupnosti, ki deluje zunaj struktur Islamske skupnosti BiH-a v nekaj mestih, kot sta Velika Kladuša in Gornja Maoča, propagiral in širil islamski radikalizem ter javno spodbujal mlade v BiH-u, naj se priključijo teroristom samooklicanega kalifata. To je počel tako z vidika verske avtoritete v vahabitski skupnosti kot tudi javno v svojih govorih na shodih salafistov in spletnem portalu YouTube.

Med stoterico za IS najmanj dva Slovenca
Po njegovih pozivih, naj umrejo kot pravi muslimani, so mnogi iz BiH-a odšli v Sirijo in Irak, da bi se borili na strani teroristične organizacije IS, in nekateri so bili tam ubiti. Po podatkih tožilstva je zaradi njegovega vpliva iz Bosne in Hercegovine odšlo več kot sto borcev, pri čemer jih je bilo najmanj 27 tam tudi ubitih.

Husein Bilal Bosnić je rekrutiral tudi več Slovencev, po podatkih bosanskega tožilstva sta šla prek njega na sirska bojišča vsaj dva Slovenca, ki sta bila islamska konvertita. Za novačenje džihadistov naj bi Bosnić prejel veliko denarja od zasebnih donatorjev iz različnih arabskih držav, je še dokazovalo tožilstvo.

Brez sojenja proti imamovim sodelovcem
Bosnić je sicer deloval kot imam v kraju Bužim pri Bihaću. Prijeli so ga septembra lani v veliki protiteroristični akciji, imenovani Damask, skupaj z okoli 20 privrženci. Z izjemo Bosnića so vse ostale prijete pozneje izpustili iz pripora.

Bosnić obsojen na sedem let