Bergdahl je bil v Afganistanu dva meseca, ko je odkorakal iz svojega oporišča. Foto: EPA
Bergdahl je bil v Afganistanu dva meseca, ko je odkorakal iz svojega oporišča. Foto: EPA
V talibanskem ujetništvu je preživel pet let. Foto: EPA

Bergdahl je bil edini poznani pogrešani vojak v afganistanski vojni. Zajeli so ga v neznanih okoliščinah na vzhodu Afganistana, potem ko je bil dva meseca član ameriških sil v tej državi.
Maja lani so ga ZDA s talibani zamenjale za pet afganistanskih zapornikov iz Guantanama, kar je sprožilo ostro politično debato, češ da gre za nevaren precedens, ki bi lahko ogrozil ameriška življenja, poleg tega pa je nad Bergdahlom vedno visela precej velika senca dvoma, saj je navsezadnje sam odkorakal iz oporišča in de facto dezertiral.

Nikakor ni pomagalo elektronsko pismo, ki ga je takrat 23-letni Bergdahl poslal svojim staršem, tik preden je odkorakal iz oporišča: "Vojska ZDA je največja šala, ki se ji lahko svet smeji. To je vojska lažnivcev, zahrbtnežev, ki ti zabadajo nož v hrbet, bedakov in ustrahovalcev. Tisti redki dobri naredniki jo bodo zapustili po hitrem postopku, nam, navadnim vojakom, pa svetujejo, naj storimo enako."

Grozi mu do pet let
Leto dni in pol po Bergdahlovi izpustitvi je ameriška vojska zdaj potrdila to, kar so zlasti republikanci očitali vojaku vseskozi: da je dezerter in mu kot takemu preti uradna obtožnica. Ob tem ga bodo obtožili tudi strahopetnosti pred sovražnikom.

Primer preučuje general Mark Milley, vodja poveljstva ameriških oboroženih sil, na katerem je zdaj, da se odloči, katere stopnje dezertiranja bo obtožil Bergdahla. Pri tem naj bi največjo vlogo igralo vprašanje, ali se je nameraval vojak vrniti k svoji enoti ali ne. Bergdahlu grozi do petletna zaporna kazen za dezertiranje, za strahopetno oz. nepravilno postopanje pred sovražnikom pa tudi dosmrtna zaporna kazen.

Vojaki, ki so služili v Bergdahlovi enoti, trdijo, da je povsem zavestno odkorakal iz oporišča, preden so ga zajeli talibani, republikanci pa so vseskozi predsednika Baracka Obamo obtoževali, da je s privolitvijo v izmenjavo zapornikov kršil ameriško politiko nepogajanja s teroristi.

Na Bergdahla in njegove starše se je takoj po izpustitvi vsul sovražen plaz - tudi zato, ker si je njegov oče v teh petih letih pustil rasti dolgo brado in se naučil paštuja in arabščine, da bi lažje komuniciral s talibani. Bergdahlovi so prejeli tudi vrsto groženj s smrtjo, slavnostni sprejem v vojakovem domačem kraju v Idahu pa so morali zaradi varnostnih pomislekov odpovedati.