25-letni Manning je v zaporu od leta 2010. Foto: EPA
25-letni Manning je v zaporu od leta 2010. Foto: EPA
Bradley Manning
WikiLeaks je kazen označil za "strateško zmago". Foto: EPA

Sodišče je odločilo, da je Manning kriv v 20 točkah obtožnice, med drugim v petih točkah zaradi vohunjenja, a ga je oprostilo najhujše obtožbe pomoči sovražniku.

V kazen mu bodo všteta tri leta in pol, ki jih je že preživel v zaporu. Hkrati ga je doletela nečastna odpustitev iz vojske. Po najmanj tretjini odslužene kazni bo že lahko zaprosil za pogojni izpust.

Manj kot dveminutni izrek kazni je Mannning spremljal resnega obraza. Na višino kazni ni reagiral. Podporniki na sodišču so ga medtem vzpodbujali z vzkliki, da se bodo še naprej borili zanj.

Manningu je grozilo 90 let zapora, a je vojaški tožilec zanj zahteval 60-letno zaporno kazen, saj bi s tem po njegovem mnenju poslali jasno sporočilo vsakemu vojaku, ki razmišlja o kraji tajnih informacij.

Predaja vojaških poročil z bojišč v Afganistanu in Iraku ter zaupnih diplomatskih depeš spletni organizaciji WikiLeaks velja za največje razkritje tajnih dokumentov v zgodovini ZDA.

WikiLeaks: Strateška zmaga
Pred tednom dni se je Manning opravičil, ker je s predajo zaupnih dokumentov WikiLeaksu prizadel ZDA. Kot je dejal, je verjel, da bo lahko svet spremenil na bolje, a se zdaj zaveda, da bi moral delovati znotraj sistema.

V organizaciji WikiLeaks so odločitev sodnice pozdravili kot "pomembno strateško zmago v primeru Bradleyja Manninga". Kot so zapisali na Twitterju, bo namreč Manning lahko po že prej kot devetih letih zaprosil za pogojni izpust; "po nekaterih izračunih celo že čez 4,4 leta".

Manning bo imel zdaj še možnost pritožbe, pa tudi možnost prošnje za pomilostitev, so sporočili iz vojaškega sodišča.