Napadi na Jemen so se nadaljevali četrto noč. Ofenzivo pod vodstvom Savdske Arabije podpirajo tudi Združene države Amerike. Foto: Reuters
Napadi na Jemen so se nadaljevali četrto noč. Ofenzivo pod vodstvom Savdske Arabije podpirajo tudi Združene države Amerike. Foto: Reuters
Nekatere članice Arabske lige se načelno strinjajo o vzpostavitvi skupnih vojaških sil. Ni še jasno, ali bodo te sile uporabljene že v Jemnu. Na fotografiji kuvajtski emir Šejk Sabah Al Ahmad Al Sabah in egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi. Foto: EPA
Jemen združil sunitske arabske države
Koalicija arabskih držav nadaljuje napade v Jemnu

Napadi na Jemen, ki jih izvajajo vojaška letala koalicije predvsem zalivskih držav pod vodstvom Savdske Arabije s podporo ZDA, so se nadaljevali četrto noč. Ohromili so glavno mesto, še posebej pa njegovo mednarodno letališče, ki je nehalo delovati. Letala so namreč obstreljevala vzletno-pristajalno stezo.

Tarča letalskih napadov je bil tudi sedež uporniške republikanske garde v Sani, pri čemer je bilo ubitih 15 vojakov, ki so lojalni šiitskim hutijem. Poleg tega so koalicijska letala napadla položaje upornikov v Hudaidi na zahodu Jemna ter mesto Sada na severu Jemna, ki velja za utrdbo hutijev. Letala naj bi tam uničila več deset skladišč orožja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V soboto so v pristaniškem mestu Aden na jugu države potekali hudi spopadi med hutiji in rivalskimi milicami, ki so od šiitskih upornikov uspele prevzeti nadzor nad tamkajšnjim letališčem. Smrtne žrtve so bile na obeh straneh.

Zaradi vse nevarnejših razmer so v soboto iz Sane evakuirali več kot 200 uslužbencev Združenih narodov, tujih veleposlaništev in drugih organizacij.

V vojaški koaliciji pod vodstvom Savdske Arabije, ki uživa tudi podporo ZDA, so še Maroko, Egipt, Jordanija, Sudan, Kuvajt, Bahrajn, Katar, Združeni arabski emirati in Pakistan.


Gre za večinsko sunitske države, medtem ko so jemenski uporniki hutiji šiiti oz. natančneje zajdi, ki so pravno versko sicer bližje sunitom kot dvanajstniškim šiitom, ki tvorijo večino v Iranu in Iraku.

Vrh Arabske lige v znamenju Jemna
V egiptovskem Šarm al Šejku pa se nadaljuje vrh Arabske lige, ki je uprt predvsem na Jemen. Savdska Arabija lobira za podporo napadom na šiitske upornike, ki naj bi jih po njenih navedbah podpiral Iran. Vojna v Jemnu naj bi bila tako predvsem vojna med Savdsko Arabijo in njenimi zaveznicami na eni ter Iranom na drugi strani. Savdska Arabija ima sicer tudi sama številno, pogosto diskriminirano šiitsko manjšino na vzhodu države, kjer ležijo njena pomembna naftna črpališča.

Naslednja faza vojaških operacij proti hutijem naj bi bila kopenska invazija, je v soboto dejal jemenski zunanji minister Rijad Jasin. CNN poroča, da se v Savdski Arabiji ob meji z Jemnom že zbirajo tanki. Medtem je pripravljenost na udeležbo v kopenskem napadu napovedal tudi Egipt.

Spomnimo, hutiji se z vladnimi silami borijo že okoli deset let, januarja letos pa so uspeli zajeti predsednika Abdraba Mansurja Hadija, ki mu je nato februarja uspelo pobegniti. Hadi je hutijem v soboto sporočil: "Kršili ste suverenost Jemna in vi boste odgovorni za vse, kar se je in se še bo zgodilo."

Hadi je na položaju predsednika sicer nasledil Alija Abdulaha Saleha, ki je odstopil leta 2012 po uporu proti njegovi več kot dvajsetletni vladavini. Takrat so proti njemu nastopili tudi hutiji, zdaj pa so, kot poroča Al Džazira, pragmatični zavezniki. Saleh ima po poročanju Al Džazire še vedno vpliv v delu jemenske vojske.

Vodja Arabske lige Nabil al Arabi je dejal, da se bo ofenziva proti hutijem v Jemnu nadaljevala, dokler uporniki ne bodo odložili orožja, poroča BBC.

Skupna arabska vojska?
Voditelji članic Arabske lige so se na vrhu v Egiptu medtem dogovorili o oblikovanju skupne arabske vojaške sile. "Arabski voditelji so se načelno strinjali o skupni arabski vojaški sili," je dejal egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi, ki je oblast prevzel z vojaškim udarom julija 2013. Kot je dejal Al Sisi, bo komisija, sestavljena iz visokih predstavnikov, začela z delom na strukturi in mehanizmu bodočih sil. To delo naj bi trajalo štiri mesece. Tako ni jasno, ali bodo te sile uporabljene že v Jemnu, poroča BBC.

Analitiki sicer pravijo, da ni verjetno, da bi svoje sile prispevalo vseh 22 članic lige. Skupne sile naj bi sicer sestavljalo 40.000 pripadnikov elitnih enot, ki bi jih podpirala vojna letala, ladje in lahka oklepna vozila.

Jemen združil sunitske arabske države
Koalicija arabskih držav nadaljuje napade v Jemnu