Zakonca McCann bosta nadaljevala iskanje pogrešane hčerke. Foto: EPA
Zakonca McCann bosta nadaljevala iskanje pogrešane hčerke. Foto: EPA

Naj spomnimo, maja lani je takrat skoraj 4-letna Madeleine na portugalski obali Algarve izginila iz sobe, kjer je s starši preživljala počitnice. Policija je dejala, da so našli dekličin DNK v avtu, ki sta ga starša najela 25 dni po izginotju. Britanski znanstveniki so takrat opozorili, da so dokazi majavi, kajti analiza DNK ni mogla v celoti potrditi, da gre za Maddie, kljub temu pa sta bila starša uradno osumljena in sta postala tarča medijskega linča. A pozneje se je izkazalo, da starši niso bili vpleteni v izginotje hčerke, ki je mesece polnilo naslovnice časopisov.

Po portugalski zakonodaji je policija zdaj lahko objavila izledke preiskave, potem ko je pred nekaj tedni uradno zaključila primer. Zdaj objavljeni dosje, ki vsebuje več kot 20.000 strani dokumentov, med drugim razkriva pričanja staršev in prič ter forenzična poročila. Tako je prišlo na dan, da so med 11-urnim zasliševanjem Kate McCann spraševali, ali je kdaj s pomirjevali uspavala hčerko in ali sta jo z možem življenjsko zavarovala.

McCannova naj bi postavila pod vprašaj policijske taktike glede DNK, je dejal vir blizu družine. "Bilo je precej očitno, da iščejo priznanje in da so pripravljeni storiti marsikaj zato." Njuni odvetniki bodo zdaj podrobno preučili dokumentacijo, medtem ko Gerry in Kate doslej razkritih vsebin nista želela komentirati, piše britanski Daily Mail.

K. T.