Prisrčni pozdrav Putina in Obame. Foto: EPA
Prisrčni pozdrav Putina in Obame. Foto: EPA
David Cameron
Britanski premier David Cameron je dejal, da ima Velika Britanija dokaz, da so sirske oblasti v napadu res uporabile smrtonosni sarin. Foto: EPA
Protestniki v Kuala Lumpurju. Foto: EPA
Vrh G20 v senci spora glede (ne)napada Sirije

Čeprav je ameriška stran pred vrhom odločila, da srečanja ne bo, sta se predsednika vendarle sešla. Uradni razlog za to je bil, da za to ni potrebe, dejanski pa zamera ZDA, ker je Rusija dala azil Edwardu Snowdnu.

Putin in Obama sta se pogovarjala približno pol ure in tudi po tem srečanju, ki ni bilo predvideno, ostajata na nasprotnih bregovih glede rešitve sirske krize. Po nedavnem napadu s kemičnim orožjem v predmestju Damaska Obama načrtuje vojaški poseg proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada, čemur Putin glasno nasprotuje.
"Imela sva konstruktiven, pomemben, prisrčen pogovor. Oba sva ostala pri svojih stališčih," je povedal Putin. Njegov svetovalec za zunanjo politiko Jurij Ušakov je prav tako potrdil, da "protislovja" med državama ostajajo. Rusko zunanje ministrstvo je sicer danes ZDA odločno posvarilo pred morebitnim napadom na sirski arzenal kemičnega orožja.

ZDA pa so sporočile, da so ugotovile, da kljub prepričevanju Rusije dogovora glede Sirije ni mogoče doseči, pri čemer so namignile, da bodo Al Asadov režim kaznovale brez odobritve Varnostnega sveta ZN-a.
O "majhnem otočku" Britaniji
Današnji dan na vrhu G20 je sicer zaznamovala tudi izjava Putinovega tiskovnega predstavnika Dmitrija Peskova, ki si je močno privoščil Veliko Britanijo, ko je dejal, da je "le majhen otoček, ki ga nihče ne posluša", kar je sprožilo diplomatski spor z britanskim premierjem Davidom Cameronom.

Velika Britanija je bila namreč med prvimi državami, ki je podprla ameriški vojaški poseg v Siriji zaradi za zdaj še domnevne uporabe kemičnega orožja. Domnevne zato, ker inšpektorji ZN-a še vedno analizirajo zbrane podatke o napadu 21. avgusta, v katerem je umrlo več sto ljudi. A Cameron je prejšnji teden doživel hladno prho, ko je britanski parlament zavrnil možnost vpletenosti Velike Britanije v napad.

Peskov je novinarje na vrhu G20 v Sankt Peterburgu znova opozoril na ta za Camerona neljubi dogodek in jim dejal, da je vloga Velike Britanije povsem nepomembna: "Velika Britanija je le majhen otoček ... ki mu nihče več ne posveča pozornosti," je zapisal njegove besede britanski Telegraph, ki dodaja, da so se tako uresničile bojazni Velike Britanije, da bo Rusija vrh G20 le izrabila za sladko maščevanje Cameronu, ki je goreč kritik Sirije.

Ruski predstavnik naj bi prav tako potegnil aduta iz rokava, češ da so ruski oligarhi lastniki britanskega nogometnega kluba Chelsea kot tudi drugih elitnejših predelov Londona.

V intervjuju za BBC je Cameron dejal, da takšnih očitkov "ne sprejme v tem trenutku" in da Britanija še naprej ostaja na zemljevidu svetovnih velesil ter da "si bo še naprej prizadevala za vzpostavitev miru v Siriji".

Države so razdeljene
O Siriji so predstavniki 20 gospodarsko najpomembnejših držav sveta in EU-ja razpravljali na delovni večerji, kjer je bilo znova v ospredju predvsem razhajanje držav glede napada na Sirijo. "G20 se je končal ob delovni večerji, na kateri se je potrdilo le to, kako zelo so države glede Sirije razdeljene," je na svojem Twitterju zapisal italijanski premier Enrico Letta.

Francija in ZDA bi rade izvedle vojaško posredovanje, Rusija in Kitajska pa usklajeno mednarodno akcijo blokirata v Varnostnem svetu Združenih narodov. Veleposlanica ZDA pri ZN-u Samantha Power je ocenila, da ima Rusija z onemogočitvijo resolucije o napadu na Sirijo "Varnostni svet za talca".
"Rusija ne more k razpravi dodati ničesar"
Namestnik Obamovega svetovalca za strateške komunikacije Ben Rhodes je poudaril, da Rusija ne more ničesar dodati k politični razpravi o Siriji, hkrati pa je nakazal, da je Washington pripravljen na kaznovalno akcijo proti sirskemu režimu brez podpore Varnostnega sveta Združenih narodov. "V VS-ju ZN-a ne moremo imeti neskončnega procesa, ki ne vodi nikamor," je dejal Rhodes.
V odzivu na željo nekaterih ruskih poslancev, da bi obiskali Washington in poskušali prepričati ameriški kongres, naj ne odobri vojaške akcije proti Siriji, pa je dejal, da ne ve, ali "lahko Rusija kaj doda k razpravi v ZDA ob tem, da vemo, kakšno je rusko stališče v tem vprašanju".

Tudi predsednik sirskega parlamenta Džihad Al Lahman je ameriški kongres pozval, naj glasuje proti vojaški akciji zoper sirski režim. "Pozivam vas, da ne sprejmete nepremišljenih ukrepov, saj imate moč, da ZDA usmerite s poti vojne na pot diplomacije," je izjavil Lahman. Rusija je sicer danes proti Siriji napotila "posebno vojaško tovorno" ladjo Nikolaj Filčenkov, ki je izplula iz pristanišča Sevastopol na polotoku Krim. Ladja ima nosilnost do 20 tankov in do 300 vojakov.
Francija bo počakala na poročilo
Francija bo pred morebitnim vojaškim posredovanjem v Siriji počakala na poročilo, ki ga pripravljajo inšpektorji Združenih narodov. "Da, počakali bomo na poročilo inšpektorjev, tako kot bomo počakali na glasovanje ameriškega kongresa," je dejal francoski predsednik Francois Hollande.

Hollande je z novinarji govoril ob koncu dvodnevnega vrha. Kot je poudaril, je treba zdaj počakati na odločitve obeh domov ameriškega kongresa in na poročilo inšpektorjev ZN-a, ki so v Siriji preiskovali obtožbe o kemičnem napadu 21. avgusta. "Potem bom moral sprejeti odločitev ob upoštevanju teh elementov."

Francija je edina država, ki je doslej jasno zagotovila, da se je pripravljena pridružiti ZDA v vojaškem napadu proti sirskemu režimu. Po mnenju Hollanda bo čakanje na poročilo ZN-a koaliciji zagotovilo večjo podporo. Obljubil je še, da bo, ko bo sprejel odločitev, nagovoril francosko ljudstvo.

Vrh G20 v senci spora glede (ne)napada Sirije