Uporniki so prekinili oskrbovalne poti za Debalcevo, zato so vojaki ostali brez streliva in medicinskih pripomočkov. Foto: Reuters
Uporniki so prekinili oskrbovalne poti za Debalcevo, zato so vojaki ostali brez streliva in medicinskih pripomočkov. Foto: Reuters
Debalceve
Obkoljevanje mesta je trajalo nekaj tednov. Foto: Reuters
Ukrajina
V spopadih na vzhodu Ukrajine je od aprila lani umrlo že več kot 5.400 ljudi. Foto: Reuters
Topovi ukrajinske vojske
Po dogovoru iz Minska bi se moral dva dni po začetku premirja začeti umik težkega orožja. Foto: Reuters

Po dolgotrajnih in srditih spopadih so ukrajinski vojaki zgodaj zjutraj začeli umik iz Debalceva na vzhodu Ukrajine, ki so se ga uporniki trudili zavzeti že nekaj tednov, da bi tako lahko prometno povezali uporniški pokrajini Doneck in Lugansk.

Boji za Debalceve so se v preteklih dneh nadaljevali kljub pred tednom dni sklenjenim mirovnim dogovorom in začetku premirja. Uporniki so zatrjevali, da pomembno železniško vozlišče spada na njihovo ozemlje, zato premirje tam ne velja.

Porošenko je v televizijskem nagovoru potrdil padec Debalceva in dejal, da se je iz mesta umaknilo že 80 odstotkov vladnih vojakov.

Porošenko je povedal, da umik poteka organizirano in v skladu z načrti. Pohvalil je ukrajinske vojake za izpolnjevanju nalog pri obrambi Debalceva. Po njegovih besedah so svetu pokazali "pravi obraz banditov in separatistov, ki jih podpira Rusija".

Predsednik je govoril z zasneženega letališča pri Kijevu, od koder se je nato odpravil na prve bojne linije, kjer bo imel "čast, da se rokuje z našimi junaki".

Tiskovna agencija proruskih upornikov DAN je dopoldne sporočila, da poteka vdaja ukrajinskih vojakov v mestu. "V Debalcevu poteka množična predaja orožja," je dejal predstavnik upornikov Maksim Leščenko.

V torek je ukrajinske vojake v Debalcevu pozval ruski predsednik Vladimir Putin. "Upam, da odgovorni v ukrajinskem vodstvu ne bodo preprečili pripadnikom ukrajinske vojske, da se vdajo," je dejal Putin.

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je proruske upornike obtožila, da so s svojimi dejanji v Debalcevu jasno kršili premirje. Napovedala je, da je EU pripravljena sprejeti "primerne ukrepe", če se bodo spopadi nadaljevali.

Nemčija je obsodila vojaško ofenzivo upornikov na Debalceve, vendar vseeno meni, da je prezgodaj govoriti o propadu mirovnega dogovora iz Minska, čeprav je padec mesta kršitev premirja.

VS podprl rusko resolucijo
Varnostni svet ZN-a je vse stranki v spopadih na vzhodu Ukrajine pozval k prenehanju spopadov in spoštovanju mirovnega dogovora, ki predvideva premirje.

Vse članice VS-ja so soglasno podprle resolucijo, ki jo je pripravila Rusija, čeprav jo je ameriška veleposlanica pri ZN-u Samantha Power označila za "ironično", glede na to, da po njenih besedah proruske upornike v spopadih z ukrajinsko vojsko podpira prav Moskva.

To je prvič, da je Rusija podprla kako resolucijo glede položaja v Ukrajini, saj je do zdaj na vsak tak predlog resolucije vložila veto. Resolucija tudi poudarja potrebo po spoštovanju suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine.

VS je sicer na ločenem zasedanju izrazil zaskrbljenost zaradi nadaljevanja spopadov na območju strateško pomembnega mesta Debalceve, čeprav je v nedeljo začela veljati ustavitev ognja v skladu z dogovorom iz Minska pred tednom dni.

V VS-ju so tudi izpostavili, da morajo opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) uživati popoln dostop, da bodo lahko preverjali uveljavljanje dogovorov, ki so jih v glavnem mestu Belorusije sklenili voditelji Rusije, Ukrajine, Nemčije in Francije. Opazovalci Ovseja namreč trenutno ne morejo preverjati razmer v Debalcevu.

Washington opozarja Rusijo

"Rusija podpre dogovore, za katere se potem trudi, da bi jih spodkopala. Rusija zagovarja suverenost držav in se nato obnaša, kot da meje sosed ne obstajajo," je dejal ameriška veleposlanica pri ZN-u.

Ruski veleposlanik pri ZN-u Vitalij Čurkin je njene izjave označil za žaljive in ji dejal, da si Rusija že od vsega začetka krize prizadeva za mirno rešitev krize na vzhodu Ukrajine z vključujočim in preglednim dialogom.

Ameriški podpredsednik Joe Biden je Rusijo obtožil, da krši dogovor iz Minska, in jo opozoril, da bo plačala visoko ceno, če se še naprej ne bo zmenila za sklenjen mirovni načrt.

Debalceve v rokah proruskih upornikov
Debalceve v rokah proruskih upornikov