Svet

Poudarki

  • Na Poljskem protestirajo tudi katoličani
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 46 glasov Ocenite to novico!
V Bochumu se je po navedbah policije zbralo okoli 4.000 ljudi, po navedbah organizatorjev pa 6.000. V Hamburgu so organizatorji našteli 7.000 protestnikov, policija pa zgolj 1.500. V Berlinu in Frankfurtu se je po navedbah organizatorjev zbralo okoli 5.000 ljudi. Foto: EPA
Večdesettisočglava množica protestnikov v Varšavi. Foto: Reuters
Mimoidoči opazujejo proteste v Lizboni. Foto: Reuters

Dodaj v

Vstala Evropa: proti vladi, proti varčevanju, za pravico

Protesti od Poljske do Portugalske
29. september 2012 ob 19:59
Varšava/Lizbona/Berlin - MMC RTV SLO, STA

Sobota na stari celini je bila očitno dan za glas ljudstva. In ljudstvu je, kot kažejo množični protesti na Poljskem, Portugalskem in v Nemčiji, dovolj.

V poljski prestolnici Varšavi se je na protivladnih protestih, ki so jih pripravili sindikati, katoliška gibanja in politiki, zbralo več deset tisoč ljudi. Po navedbah organizatorjev se je zbralo 100.000 ljudi. Protesti so še posebej usmerjeni proti novemu zakonu o upokojevanju, ki zvišuje starostno mejo za odhod v pokoj na 67 let za vse. Trenutno na Poljskem velja zakonodaja, ki predvideva za ženske 60 let, za moške pa 65 let starosti kot pogoj za pokoj.

Med protestniki so tudi konservativni katoličani, ki menijo, da Poljska postaja vedno bolj sekularna država. Protestirajo pa tudi proti ukinitvi katoliške televizijske postaje Trwam. Poljski radiodifuzni svet je namreč zaradi nepreglednosti lastniške strukture nedavno televizijski postaji odvzel licenco za oddajanje.

Poljska je edina članica EU-ja, ki je po začetku finančne svetovne krize ohranila gospodarsko rast. Kljub temu se številni od 38 milijonov Poljakov bojijo usodnih posledic zaradi slabih gospodarskih napovedi v tistih državah EU-ja, ki so trgovinske partnerice Poljske. Lani je imela Poljska 4,3-odstotno gospodarsko rast, za letos pa je napovedano, da se bo rast znižala na 2,5 odstotka. Kljub gospodarski stabilnosti na Poljskem ena izmed težav ostaja brezposelnost, ki je trenutno okoli 12-odstotna.

Portugalci proti vladnim varčevalnim ukrepom
V portugalski prestolnici Lizboni se je zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti varčevalnim ukrepom vlade pod vodstvom Pedra Passosa Coelha, s katerimi naj bi zadostili pogojem za mednarodno pomoč. Proteste je sklical največji sindikat CGTP, in sicer zaradi "kraje plač in pokojnin".

Portugalski finančni minister Vitor Gaspar je napovedal, da bo vlada zmanjšala proračunske izdatke in hkrati zvišala davek na kapitalske dobičke. Tako naj bi vlada zmanjšala primanjkljaj, kar je pogoj za 78 milijard evrov mednarodne pomoči. Z uvedbo novega davka namerava portugalska vlada premostiti izpad dveh milijard privarčevanih izdatkov, potem ko je ustavno sodišče razsodilo proti odločitvi o ukinitvi 13. in 14. plače za javne uslužbence.

Nemci za pravičnejšo razdelitev premoženja
V 40 nemških mestih so pripravili demonstracije, na katerih se je po navedbah organizatorjev zbralo več kot 40.000 udeležencev (policija navaja precej nižjo številko), ki so zahtevali pravičnejšo razdelitev premoženja v državi in obdavčitev bogastva. Osrednje zahteve so bile uvedba stalnega davka na premoženje, enkratnega davka na premoženje ter učinkovit boj proti davčnim utajam.

"Najpremožnejših deset odstotkov gospodinjstev ima v lasti 53 odstotkov celotnega premoženja, spodnja polovica pa na drugi strani nič," je dejal eden izmed sindikalnih predstavnikov, drugi pa je dodal, da bi morali biti premožnejši v večji meri vpeti v premagovanje gospodarske in finančne krize. "Davkoplačevalci so plačali reševalne načrte in tako pravzaprav v prvi vrsti zavarovali premoženje bogatih. Napočil je čas, da tisti, ki so se okoristili, zdaj prispevajo svoje," je še dejal.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
nunc
# 29.09.2012 ob 20:11
Upajmo, da je to rojenje narodov šele začetek in, da se bo končalo z rušenjem sionističnih finančnih gangsterjev in parazitov 1%. Predvsem jim je treba zapleniti "lastnino". Njihovo je lahko samo tisto kar uspejo odnesti s sabo v pekel in nič drugega.
samburin
# 29.09.2012 ob 20:11
Samo v Butalah spijo.
Anar Hija
# 29.09.2012 ob 21:01
Naslov zavaja in laže: Evropa vstaja proti kapitalizmu! To je ves point. Janšizem in podobne diktature bomo vrgli v koš! NE janšizmu!
Homer.
# 29.09.2012 ob 21:29
@vojnaslo91
A je tebi kakšen metek leta 91 ostal v glavi?

Prvo lepiš teme o Jankoviču v temo s katero nima veze....
Potem obtožuješ javni sektor, za kriminal in tajkunizacijo.
Kaj so šolniki, vzgojitelji, medicinske sestre, zdravniki, gasilci, reševalci, ....... pisali luknjičave zakone ali so to morda politiki.
In med najbolj produktivnimi v pisanju zakonskih zmazkov je bil Janšev štab, danes pa je še bolj produktiven, luknje v znazkih so še večje, opozorila na celo protizakonitost pa ne zaležejo.

Ja, nedvomno je kriv javni sektor ...........
Bambola
# 29.09.2012 ob 20:45
Pošast hodi po Evropi, pošast uničevalnega kapitalizma. Če se ji bomo skupaj uprli, jo bomo premagali.
Stop-IPCC
# 29.09.2012 ob 20:47
V Sloveniji pa...... cepec čaka 11 ur na plastično škatlo.... patetični mediji to objavijo kot "novico dneva".... "elita" se je srečala v novi garaži..... ovce pa cel dan sedijo pred tv škatlo, gledajo kolumbijske žajfnice.. in sanjajo, da živijo življenja "junakov".......
Balaž
# 29.09.2012 ob 20:47
Prdci ala van Rompuy, Barroso, Angelca pa še naprej živijo svoje evropske sanje... fuj!
DREADLORD
# 29.09.2012 ob 21:54
Arnolfus

Verjetno so po tvoje pridni samo managerji in kapitalisti. Daj malo umrir hormone. Poznam te fore, ko mi neka nabrita s statistiko podprta buča govori, da delam premalo in da bi moral več, sam si pa nabija bonuse na moje delo in je 4-5 krat več plačan kot jaz, da mi nabija kako sem len. Rast pa kljub katastrofalnim časom, višji kot v konjukturi, ko je on delal to kar delam zdaj jaz. In takih je vse polno. S temi finančnimi trgi je pa potrebno opraviti enkrat za vselej, ker to so tisti pravi paraziti. najprej jih futramo skozi državne blagajne, potem si pa od njih sposodimo denr in nam nabijajo pogoje in obresti. Naš denar je to, ne njihov. Zapufali smo se za te finančne trge, ki so že drugič v zgodovini naredili totalno luknjo pri sebi in posledično v državnih blagajnah. Bežijo ven iz držav v neke davčne oaze, ki so jih ustvarili zase, zato da tam kopičijo nakraden denar. Ne prigaran. Ampak s špekulacijami nakraden. In tega imajo ljudje dovolj.
In gre samo za to, da bi ljudje radi imeli neko normalno življenje, kjer bi lahko živeli in ne životarili, ker se tistemu procentu ljudi samo špekulira, služi denarje, kjer jih niti ne bi smeli, ker na borzi špekulanti nimajo kaj delati. Tam so lahko samo kupci in prodajalci, ki trgujejo za blago. Špekulanti, ki pa so se parazitsko vsesali v sistem pa nam nabijajo cene s svojimi posli. In to je nek napredek? Kje točno je napredek pri teh trgovanjih? Ga ni. Zato je potrebno tole omejiti.
stefana
# 29.09.2012 ob 22:15
stop desničarjem in klerikalizmu...uničili so svet!!!!
Majster
# 29.09.2012 ob 21:09
Res bi bil čas, da se tole "elito", ki ima v lasti večino planeta "prizemlji" ter se se premoženje pravičneje porazdeli.
Who_knows?
# 29.09.2012 ob 20:24
http://www.youtube.com/watch?v=xTCQGJFIf
WI&feature=youtu.be

Protesti in upori so upravičeni. Tako kot drugod bodo varčevalni ukrepi tudi v Sloveniji zvišali zadolženost, povečali odpuščanja in povzročili propadanje podjetij. Učinki teh t. i. varčevalnih ukrepov bodo torej ravno nasprotni tistemu, kar trdi Vlada. Gospodarstvo lahko rešijo le smiselne investicije, nikakor pa ne varčevanje, saj je škodljivo za gospodarstvo, še bolj pa za družbo na splošno.
komsomolec
# 29.09.2012 ob 20:22
Oblast delavskim svetom! Oblast samoupravljalcem! Buržoazna demokracija je farsa in prevara ljudstva!
Poglejte fotografije! Proletarske pesti se dvigajo revoluciji v pozdrav!
Venceremos!
Stop-IPCC
# 29.09.2012 ob 21:04
Vsaj enkrat v življenju si odgovorite pošteno (sami sebi) !!!!!!
.
Katero "vlogo" izvaja JJ (in jo je tudi BP... in bi jo tudi goljuf...)
a) izpolnjevanje želja oz. navodil volilcev.....
b) izpolnjevanje fašističnih EU in UN ukazov in implementacija tega nad "volilci"......
.
Dokler boste volili "vlado" (vladarje), ki bodo za svoj žep nad Vami izvajali fašistične ukaze neizvoljenih polit-komisarjev...... toliko časa boste sužnji.....
Pa naj bo pajacu ime Janez, Borut ali pa Zoran..... vsi bodo delali PROTI VAM.... in za uvedbo fašistične EU... saj upajo na "visok položaj" v tej fašistični strukturi !!!!!!
DREADLORD
# 29.09.2012 ob 23:53
Nikec3

ne bluzi. Raje poglej kdo je spravil svet v krizo. So to naredili komunisti ali je to naredila kapitalistična elita s sovjimi mahinacijami in požrtnostjo. In ja potem je ljudem dovolj tega, da bodo še plačevali za napake raznih tajkunov, in sprevrženih politikov. Samo ne reci mi, da je Lehman Brothers bil neka komunistična banka. In da so neutemeljeno nabijanje cen na borzah izvajala komunisti. So komunisti dajali kredite brez kritja in dobrih zavarovanj? Niso. Ker je bila to svetovna praksa. Managerski odkupi na Vzhodu so se dogajali, ker so komunisti tako želeli? Ne, ker so finančni trgi ponujali poceni denar za kredite, potem je pa vse propadlo. In zdaj bi se tem ljudem, ki so nas spravili skoraj na kolena, morali še klanjati in jih hvaliti? Sisitem pa obdržati kot je bil? Nima smisla. kot se je izpel komunizem, se je izpelo tudi tole ravnanje finančnih trgov. če bodo dovolili evolucijo sistema, potem bo šlo vse mirno naprej in se bo razvil verjetno socialni kapitalizem. Če pa bodo hlastali po starih časih in želeli ohraniti svoje privilegije in s špekulacijami krasti še naprej, potem pa bo po vsej verjetnosti počilo. Ja kot si že ugotovil, kot je že nekoč. Ampak za to, ne bo kriv komunizem. Če se bo spet kdaj pojavil, se bo zato, ker kapitalisti ne dojamejo, da so sami problem.
stefana
# 29.09.2012 ob 22:11
jvill

hvala za kompliment...saj vem, da v janšistanu ljudje ne prenesejo resnice!!!!!
stefana
# 29.09.2012 ob 22:10
ttrubadur

Pazite, česa si želite.

janšo dol spraviti in to nelegitimno vlado...to si želimo na legitimen način narediti!!!!!
blackened
# 29.09.2012 ob 21:18
stanolio
# 29.09.2012 ob 22:08
Samo narod bo naredil pravico, kapitalisti niti slućajno, oni hočejo imeti otoke, jahte, Ferarije, Maseratije, vse nebotičnike, vse fabrike in nič nebi dali narodu, naj dela za 500,00EUR neto, to je dovolj za preživetje, gate je treba flikati, jakne tudi, stadion in gledališče je samo za "one", prej ko slej se bo zgodilo to kar si ne želimo, narod bo potegnil pištolo. Govorimo o multimijardejih v Sloveniji in po svetu, koliko jih je od 8 milijard ljudi, če smo z tem zadovoljni, da lahko svetovno premoženje upravlja 3-5% ljudi pač imejmo tako. Samo dolgo ne bo šlo, potem bodo pa zopet sprave in dokazovanja napak onih drugih, ki jim je zavrela kri. Ko se narod naveliča vsakodnevnih kraj naredi revolucijo in eno obdobje bogatenja se neha, brez pardona.
matcc
# 29.09.2012 ob 20:25
vojnaslo91

res ne vem koga prikazujes v tem video sebe?
stefana
# 29.09.2012 ob 22:02
tooooooooooooooooooooooo...Bandiera Rossa!!!!!!!!!!
dule5
# 30.09.2012 ob 08:04
v socializmu je bilo razmerje plač čistilka : direktor 1:7
to bi pomenilo danes cca 500EUR:3500 EUR.
Danes je razmerje cca 500EUR čistilka : menežer 15000,EUR+ nagrada ob opust (npr 1. milion EUR v primeru banke z lastništvm države).
Imeli smo zlato priložnost, kot nihče na svetu, da bi počasi privatni sektor z denarjem kupoval državno lastnino, ne pa z delnicami podjetij in denarjem meneđerjev.
Zajebal Demos, Janša nadaljuje.
blackened
# 29.09.2012 ob 22:29
Tisti, ki se borite drug proti drugemu in podpirate sistem D ali L, še zmeraj ne vidite preko konstrukta, ki vam ga je SISTEM poveznil čez um. Sistem je stvar preteklosti in vsi ki zagovarjate te ali one ureditve ste še zmeraj v...preteklosti.
Če si kontra, si prav tako detrsuktiven.
Potrebno se je boriti za spremembe, za nekaj več.
Vas je strah novega ali gledate v boljši jutri??

stefana
# 29.09.2012 ob 22:04
to kar nam je TITO govoril se počasi uresničuje!!!!
el CARTEL
# 29.09.2012 ob 21:37
zgodovina se ponavlja..kapitalistične verige so postale ohlapne, narod potrebuje nove, ki se bolje prilegajo..

a kljub vsemu sem ponosen, da vsaj ni pasivnosti (v nekaterih državah, slovenija seveda kot ponavadi izvzeta)
Who_knows?
# 29.09.2012 ob 21:09
vojnaslo91

Neprestano poslušamo o tem, kako moramo zmanjšati javni sektor, da druge izbire ni. Da je naša blagajna prazna, itd. Potem mi pa povej, kako je možno, da bomo dali za TEŠ 6 kar 1.3 milijarde evrov? Na eni strani imamo razpad socialne države, torej pritisk na najšibkejše člane družbe (socialni državi, ki je že tako podhranjena, bo z varčevalnimi rezi namreč ukradenih 800 milijonov). Na drugi strani imamo elektrarno, ki je ravno krvavo ne potrebujemo. Kapital pred človekom. To je samo mikro primer. Če bi se človek potrudil, bi jih našel še več :)

Tako da: denar je, interesa pa ni. Slovenija se na žalost spreminja v obrobje, kjer vlada korupcija in surova moč, za najšibkejše člane družbe pa je vladajočim vseeno.
hehehe
# 30.09.2012 ob 01:30
@Patrick...... Kam te bo Kapitalizem pripeljal, 30$ mesečne delavske plače? BRRRAAAAVVOOO :)
Ti misliš da nisi hlapec??
hahahahaha res si smešen :D
demetra
# 30.09.2012 ob 00:19
Pri nas pa: obkladnje: desni ste krivi, levi ste krivi.... Res smo ovce, da nismo sposobni stopit skupaj. Navadne ovce!
gorc27
# 29.09.2012 ob 22:22
Krize "želijo" uravnoteženje premoženja. Ni res da ni, za nekoga so milijoni, za druge nič.
pikec72
# 29.09.2012 ob 22:18
Zelo realna misel:

Davkoplačevalci so plačali reševalne načrte in tako pravzaprav v prvi vrsti zavarovali premoženje bogatih. Napočil je čas, da tisti, ki so se okoristili, zdaj prispevajo svoje.

V preteklosti so se take zadeve vedno končale z vojno ... upam, da do nje ne pride ... toda ... ljudi je vedno več ... rekordno število ... potrebe so vedno višje ... življenjska doba tudi višja ... stroški dela višji ... vedno več ljudi nadomeščajo roboti ... vse to vodi v črno prihodnost ... O evropi pa ... evropski politiki niso kos situaciji ... ne le slovenski, ampak politiki celotne EU ... ne vejo, kaj storiti ...
komsomolec
# 29.09.2012 ob 20:18
Čas je za generalno evropsko stavko, ki mora trajati cel teden ali mesec ali leto ali stoletje!
Kapitalizem je v totalni krizi, politiki ga nočejo reševati, ljudstvo mora vzeti usodo v svoje roke in uvesti socializem.
Homer.
# 30.09.2012 ob 08:03
@lipa
Lažeš!
Švercal si računalnik zato ker nisi hotel plačati carine in dajatev.
In kot drugo to ni bilo 78 leta, ampak v 80ih....
Comodore in ZX Spectrum so izdelovali med 1982 in 1992

Tudi jaz sem si ga lastil in tudi jaz sem ga prešvercal zato da si znižam stroške.

Dvomim da si toliko star, da bi v 70ih bil študent, kajti potem zagotovo ne bi kvasil bedarij, da je komunizem razvijal razvoj.

Pa mimogrede:
Cesta Ljubljana Zagreb je bila zgrajena udarniško v treh letih. Še danes je tam in po enem delu gre celo današnja avtocesta.
Prvi del avtoceste v Sloveniji je bil zgrajen leta 1970-1972 (Vrhnika - Postojna).
Dvomim, da si takrat že bil rojen.
blackened
# 29.09.2012 ob 23:05
NAROBE! Nič ni zastonj...ljudje se prebujajo iz hipnoze.
Veličastne je strah naše ZDRUŽENE ENERGIJE!
Zato pa toliko policijskega nasilja, pa protestirajo samo sleherniki...
Ko tulimo VSI SKUPAJ v en rog SMO MOČNI!
Ko bo večina dojela, da je globalni sistem en velik nateg, bo kritična masa (temu se reče sprememba masovne zavesti) pretehtala na našo stran!
STRAH JE ILUZIJA! SISTEM PA JE ZA ODPIS!

To je profesorica, ki ima nekaj briljantnih idej.
http://www.margritkenned
y.de

Our money system continually redistributes wealth
from the large majority to a small minority.
If money rules the world, who rules money?

Homer.
# 30.09.2012 ob 08:19
Kapitalizem kot ga danes pojmujemo se je izčrpal in postal faktor nestabilnosti finančnega sistema.
Industrializacija, robotika in visoka tehnologija naj bi pomenila blagostanje, razbremenitev delavcev, krajši delovni čas, ..... Priča pa smo ravno dogodkom, ki gredo ravno v drugo smer. Od delavca se zahteva da dela dlje (do smrti?), za manj denarja, socialne pravice se ukinjajo, ljudje komaj preživijo. Ljudstvo se posiljuje s potrošništvom in izdelki z omejeno trajnostjo (ponekod je življenska doba vgrajena kar v čip), proizvodnja se seli v nerazvite države, kjer delavci delajo kot sužnji za multinacionalke..... Da ne naštevam dalje, kar bi moralo biti vsakemu z normalno razvitimi možgani jasno.

Torej je tudi jasno, da se ljudje začenjajo upirati temu. Zdaj, če to imenujemo socializem ali kaj drugega, je vseeno. Vsekakor je narodu dovolj, da so v razdelitvi blaginje zadnji, ko pa je treba razdeljevati bremena pa prvi. Zgovoren padatek je, da so bogati v času recesije zgubili 1% premoženja, ostali pa desetine procentov.
lila2140
# 30.09.2012 ob 07:15
Vau, Lipa, za svojih 10 let zgodaj vstajaš...
arawn
# 30.09.2012 ob 10:27
@nikec

od kje pa kapitalistom bajne vsote, ki si jih lastijo. Pošteno prigarano in zasluženo?

@homer

Gates je svoj imperij zgradil s pomočjo vseh možnih umazanih prijemov, preko trupel če hočeš. Ko bi šlo samo za njegove dobre ideje in poslovno žilico ne bi zaslužil četrt tega kar je
Stern4president
# 29.09.2012 ob 23:57
vedno več ljudi nadomeščajo roboti ... vse to vodi v črno prihodnost .
niti ne ... Seveda z trenutno miselostjo v trenutnem sistemu je res prihodnost crna, ampak v resnici bi morali zaradi robotov ziveti lagodnejse z manj dela.
Homer.
# 30.09.2012 ob 10:10
@Nikec3
...komunisti bi radi UKRADLI denar kapitalistom....
------------------------------
Le po kateri župi si ti priplaval?
Očitno po SDSovi, kajti edino oni so sposobni označiti vse ki niso iz njihovega gravitacijskega pola za komuniste.
No. če povzamem tvoje razmišljanje, je vse delavstvo, oziroma vsi tisti, ki niso kapitalisti, kar komunisti.
In če razglabljam so vsi delavci kar kradljivci, saj je vsaka plača pravzaprav kraja denarja "poštenemu zaslužku" kapitalistov.
Za začetek bi ti priporočil, da odrasteš in da se malo izobraziš, ter da navsezadnje pogledaš tudi kako odajo, ki ti lepo pokaže, kako multinacionalke izžemajo nerazvite, ekološko uničujejo, delavci pa delajo kot sužnji. No temu "poštenemu kapitalizmu" to ni dovolj in bi rad počel to tudi z vsemi drugimi.

In ne nazadnje je večina kapitalistov prišla do premoženja na čudne načine, ki nima nikakršne zveze s trdim delom ali poštenjem (orožje, mafijski denar, pranje denarja, suženjstvo, plemstvo, ......). Zelo malo je takih, ki so premoženje pridobili, ker so ob pravem času imeli pravo idejo in jo izkoristili (npr Bill Gates, pa še tam je nekaj madežev).
hehehe
# 30.09.2012 ob 00:57
Bog mora pa res imeti rad norce, ko jih je toliko ustvaril! Ampak od boga dani ste "desni" a ne? Daj Ljudmilo vprašaj, ona ve! :)
helsinki
# 29.09.2012 ob 21:29
"uvedba stalnega davka na premoženje, enkratnega davka na premoženje ter učinkovit boj proti davčnim utajam."

hehe, to se da zrihtat v enem mescu, samo kaj, ko je zda največji interesent za davčne oaze
pa smo spet tam, če ena država to prepove, se kapital seli v drugo
potrebna je sprememba v ljudeh samih
t-bone
# 30.09.2012 ob 12:27
Samo ena beseda, samo ena država:

ISLANDIJA!

Predlagam rtvslo.si, da pošlje enega dobrega novinarja, ki ne piše pod komando, naj gre gor, analizira stanje in nam poroča, kako se je ta država otresla zunanjega dolga, pozaprla bankirje, organizirala javni sektor in se rešila pritiskov od zunaj.

Ja dragi moji, tudi njim so grozili, da bodo propadli, da bodo izolirani, če ne sprejmejo MMF-ovo in EU pomoč. Pa je niso in so zaradi tega na boljšem.

Zakaj? Zakaj o tem nič ne vemo, vemo pa kaj je neka "slavna" oseba jedla za zajtrk?

Saj ni nujno komunizem rešitev, rešitev je v islandskem modelu, ampak ena stvar je bistvena za uspeh tega modela, to pa je NEODVISNOST in SUVERENOST, mi pa nimamo ne enega ne drugega.

TOLIKO!
a.orhidejca
# 30.09.2012 ob 10:03
1-2% imajo 90% bogastva....naj dajo ene 10-20% nazaj, pa se jim nič ne bo poznalo.....
hehehe
# 30.09.2012 ob 00:55
@ Tomažin, si zamenjl vojno za slo 91 al kakr koli že je?? :)
Oranžni
# 30.09.2012 ob 11:37
Zakaj je socializem nekaj tako negativnega? Ali socializem že apriori pomeni hude jame ali Stalina? Ne, ne in ne. Socializem je proces, ki je s časom pripeljal tudi do teh norosti. Vmes pa je vsem nam omogočil tudi državno šolanje, državno poplačilo zdravil za naše dedke in babice, pokojnine, itd. Stvari niso tako črno-bele, četudi jih SDS plačanci (koliko centov dobite po postu, dušice prodane?) ves čas na nasilen način prikazujejo takšne.

Rešitev srednjega sloja je jasna kot beli dan, a si jo malokdo upa izgovoriti na glas (še najmanj politiki): regulativa trgovanja, predvsem finančnih trgov.
Ramus
# 30.09.2012 ob 09:41
"Vstala Evropa: proti vladi, proti varčevanju, za pravico"

Tudi v Sloveniji nam je dovolj!
AM
# 30.09.2012 ob 09:07
Homer.
30.09.2012 ob 08:19

Odličen komentar.
Menim, da bo rešitev kombinacija kapitalizma in socializma, kjer bo država res socialna država in bo poskrbela, da bodo delavci delali za pošten denar, lastniki kapitala pa bodo sicer lepo zaslužili, ne pa takšnih astronomskih vsot kot jih služijo sedaj v kapitalizmu.
V smislu pravne države pa bodo sedeli vsi (tudi politiki), ki so naredili najhujše prekrške, torej ne bo nihče niti pomislil, da bi ponavljal dejanja Tovšakove, Zidarja,....
AM
# 30.09.2012 ob 00:38
Mi pa kar naprej varčujemo, varčujemo... če le ne gremo v Argentino ... varčujemo varčujemo
rasputin
# 29.09.2012 ob 23:58
Povsod dvigajo glave, samo pri nas so ljudje take ovce, da jih enkrat nateguje Jankovič, drugič pa Janša s svojimi pravljicami o varčevanju.
Slovenci: imate točno take vodiltelje kot si jih zaslužite, saj ste si jih sami izvolili, in izgleda da se iz vsega skupaj niste ničesar naučili, zato mislim da bo šlo v SLO samo še navzdiol. In za ta propad nista kriva Janša ali Jankovilč, ali Pahor, ampak ste krivi vi navadni ljudje ki jih volite kot po nagonu.
molekinho
# 29.09.2012 ob 20:49
pošast o kateri govori Bambola...
http://www.youtube.com/watch?v=jkqEPxqDW
4o

...kako se bo vse skupaj končalo...
http://www.youtube.com/watch?v=8943PPVd-_s&feature=relmfu

prej, ko slej. pazite kdo vas bo kot narod zastopal.
molekinho
# 30.09.2012 ob 13:08
to ni panika. to so možnosti, ki nas čakajo. glede na sposobnost kritičnega razmišljanja večinske populacije, se mi zdi, da bo pot, ki jo bo raja izbrala ekstrem (kar v nobeni smeri ni dobro), pa še to bodo verjetno zvesto poslušali prašiče, ki jih že zdaj. sam samo predstavljam drugo plat zgodbe, ki jo v medijih kot je mmc ne boste zasledili. če še vedno verjamete, da so nameni ljudi, ki nas vodijo (v svetovnem pogledu) dobri, se mi resnično smilite. power corrupts. jaz sem pač v življenju ugotovil, da te bo nategnil vsak idiot (razen če ni tipičen primerek današnje družbe), ki mu za to daš priložnost (prej ali slej). in to na osebni ravni. pomislite kaj roji po glavi šele ljudem, ki imajo moč, da lahko s svojimi dejanji oblikujejo družbo po lastni presoji. rothschild-zionisti samo nadaljujejo z družbenim inžiniringom, kjer je končala rkc.
Rasta75
# 30.09.2012 ob 12:37
"Sobota na stari celini je bila očitno dan za glas ljudstva. In ljudstvu je, kot kažejo množični protesti na Poljskem, Portugalskem in v Nemčiji, dovolj."
V Sloveniji pa... Družinski kviz ob 20h in pa evroviyijski TV laboratorij.
Kazalo