Svet
Zagreb
Voditelja Hrvaške in Srbije bosta svojima vladama predlagala, da si vzameta dve leti časa za reševanje spora o meji. Foto: Reuters
Aleksandar Vučić in Andrej Plenković
Vučić se je srečal s hrvaškim premierjem Plenkovićem, s katerim naj bi med mnogimi temami spregovorila tudi o vojni odškodnini. Foto: Reuters
Zagreb
Policija je protestnikom omejila dostop v bližino sabora. Foto: Reuters
Zagreb
Predsednik in predsednica med pregledom častne straže. Foto: Reuters
VIDEO
Vučić in Grabar-Kitarović...
VIDEO
Mejni spori na Zahodnem B...
VIDEO
Vučićev obisk na Hrvaškem...

Dodaj v

Vučić in Grabar Kitarovićeva za dvostransko reševanje meja

Plenković z Vučićem o vojni odškodnini
12. februar 2018 ob 12:09,
zadnji poseg: 12. februar 2018 ob 18:22
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se je na prvem uradnem obisku na Hrvaškem s predsednico Kolindo Grabar Kitarović zavzel za dvostransko reševanje meja, s premierjem Andrejem Plenkovićem pa sta spregovorila tudi o vojni odškodnini. V Zagrebu proti obisku potekajo protesti.

Predsednica Hrvaške in predsednik Srbije bosta vladam predlagala, da si vzameta dve leti časa za dvostransko reševanje spora o meji, če dogovora ne bo, pa naj bi poiskali mednarodno sodno posredovanje, sta sporočila po srečanju.

Grabar Kitarovićeva in Vučić sta na skupni novinarski konferenci v uradu hrvaške predsednice poudarila, da se nista pogovarjala o "bremenih zgodovine", ampak sta poskusila iskati pot v prihodnost, ki bo zagotovila varnost in blaginjo vsem državljanom.

Hrvaška predsednica se je zavzela za nadaljevanje pogovorov. Državi sta po njenih besedah sposobni dvostransko reševati odprta vprašanja brez mednarodnih pritiskov. Dejala je, da se z Vučićem nista strinjala v mnogih odprtih vprašanjih med državama, a je določene premike mogoče pričakovati pri iskanju pogrešanih oseb iz vojne na Hrvaškem.

Srbska delegacija je danes posredovala podatke o usodi treh oseb hrvaške narodnosti, izročili so tudi matične knjige iz kraja Dvor na Hrvaškem.

Zahvala za uveljavljanje subotiške deklaracije
Grabar Kitarovićeva se je zahvalila Vučiću zaradi uveljavitve sklepov iz subotiške deklaracije, s katerimi so izboljšali življenje hrvaške skupnosti v nekaterih delih Vojvodine, a pričakuje premike tudi glede udeležbe predstavnikov hrvaške manjšine v parlamentarnem življenju Srbije na državni in lokalni ravni.

Poudarila je, da Hrvaška podpira prizadevanja Srbije za vstop v Evropsko unijo in da so dobri odnosi med državama ključni tudi za varnost na jugovzhodu Evrope. Prav tako je dejala, da ni treba dovoliti osebam s političnega roba, da bi narekovali odnose med državama.

Vučić za mejo po strugi Donave
Vučić je med drugim izjavil, da imata državi popolnoma različna stališča, ko gre za reševanje spora o meji ob Donavi. Hrvaška vztraja pri katastrskih mejah, Srbija pa si prizadeva za sredinsko črto po strugi Donave.

Srbski predsednik je poudaril, da bosta državi zahtevali pomoč mednarodnih sodnih in arbitražnih teles, če jima v dveh letih ne bo uspelo dvostransko rešiti spora o meji, ker gre za eno ključnih odprtih vprašanj. Ne pričakuje, da bo Hrvaška ovirala srbska pristopna pogajanja z EU-jem.

V Srbiji so se po njegovih besedah dogovorili, da v naslednjih sto dneh srbski predstavniki ne bodo žalili Hrvaške niti njenih predstavnikov, da bi tudi tako poskusili ustvariti ozračje za izboljšanje odnosov. Povedal je, da se ni obremenjeval z današnjimi protesti proti njegovemu obisku v Zagrebu. Še enkrat je poudaril, da ni četnik in da nihče iz njegove družine v zgodovini ni bil četnik in tudi nihče ni storil vojnih zločinov.

Zahvalil se je Grabar Kitarovićevi za prisrčen sprejem in odkrite pogovore kot tudi za posredovanje pri organizaciji srečanja z zagrebškim nadškofom Josipom Bozanićem, s katerim se namerava danes pogovarjati o izboljšanju odnosov med katoliškimi in pravoslavnimi verniki v obeh državah.

Kot možnost za sodelovanje v konkretnih skupnih projektih pa sta predsednica in predsednik poudarila posodobitev železniške proge med Zagrebom in Beogradom.

Vučić in Plenković o vojni odškodnini
Srbski predsednik se je po obisku pri predsednici v Banskih dvorih odpravil na delovno kosilo s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, poroča HRT. Pozneje se je Vučić sestal tudi s predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem.

Plenković je za HRT potrdil, da sta se z Vučićem med mnogimi drugimi temami pogovarjala tudi o vojni odškodnini za srbsko agresijo na Hrvaškem. Hrvaški premier je v dnevih pred obiskom večkrat spomnil na temo vojne odškodnine, srbski predsednik pa je dan pred odgovorom napovedal, da za Srbijo ni "tabutem" in da bo Plenković dobil odgovore.

Protesti proti Vučićevemu prihodu
Prvi uradni obisk srbskega predsednika Vučića v Zagrebu spremljajo protesti združenja vdov padlih hrvaških vojakov in vojnih invalidov, ki mu očitajo njegove velikosrbske izjave med vojno na Hrvaškem. Hrvaška policija je iz varnostnih razlogov zjutraj omejila dostop do Trga svetega Marka, kjer so prvotno nameravali protestirati, poroča HRT.

Okoli tisoč protestnikov se je potem zbralo na Trgu bana Josipa Jelačića, ki so Vučiću sporočali, da na Hrvaškem ni dobrodošel, nezadovoljstvo z obiskom pa so izražali tudi z vzliki "izdaja, izdaja", saj naj bi jih predsednica Grabar Kitarović z vabilom Vučiću izdala.

Kot so povedali protestniki, jih ne zanima morebitno Vučićevo opravičilo zaradi vloge v vojni na Hrvaškem, temveč zahteve hrvaških predstavnikov do Srbije, predvsem odškodnina zaradi razdejanja, ki so ga povzročili Srbi med vojno na Hrvaškem, ter odgovornost za genocid na Hrvaškem.

Med protestniki je bilo tudi nekaj saborskih poslancev iz vladajočega HDZ-ja in opozicijskega Mosta neodvisnih list.

Dvodnevni obisk Zagreba
Vučić je v Zagrebu na dvodnevnem obisku na povabilo hrvaške predsednice, s katero sta se že srečala na Pantovčaku. Teme njunih pogovorov so bile razkrivanje usode oseb, ki so izginile leta 1945, vrnitev kulturnih dobrih, ukradenih med vojno, dogovori o pregonu osumljenih vojnih zločincev, položaj manjšin in meja med državama, so sporočili iz predsedničinega urada.

Kot piše spletni portal Hrvaške radiotelevizije, bi moral priti Vučić v Zagreb že konec lanskega leta, a je obisk preložil, ker je bil Zagreb nezadovoljen zaradi postavitve spomenika majorju JLA Milanu Tepiću v Beogradu. Tepić je sodeloval v napadih na Hrvaško.

K. T., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
enix
# 12.02.2018 ob 12:20
najprej si uredite meje - granice, da ne zakuhate še eno vojno!
alex_l
# 12.02.2018 ob 12:20
Borčija je skenslala, zdej s temle Vučičem šmira :-)
Kapitan Kljuka
# 12.02.2018 ob 12:26
Genocid?! Ta beseda se tudi tako zlorablja, da je že smešno.
manrose.
# 12.02.2018 ob 12:42
"Sogovornika sta se dotaknila tudi arbitrazne odlocitve med Slovenijo in Hrvasko, pri cemer je hrvaska predsednica dejala, da je pri tem vprasanju potrebno najti dvostransko resitev, ki bi bila dobra za obe strani. Srbski predsednik pa je dejal, da razume artbitrazo kot pomembno orodje resevanja mejnih vprasanj, ter da je ta vprasanja treba resiti skladno z mednaronim in evropskim pravom."

Novinar, lahko kar copy-pastas, se preden karkoli receta. Kolinda pove svoje , Vucic pa bo zavzel nevtralno pozicijo z manjso gravitacijo na slovensko stran.
Seneca
# 12.02.2018 ob 12:26
Nekaj pomembnih vprašanj: Sta se poljubila 2x ali 3x? Je Kolinda med poljubljanjem mižala, tako kot z Borutom?
tomlin
# 12.02.2018 ob 13:03
da se navežem na moj zadnji komentar ...
Vsi vedo da ''uradno'' Srbija ni napadla HR niti SLO ali BIH in zato je se bodo te ''debate'' in obtožbe nadaljevale v nedogled.

Srbija lahko govori da nima veze z ''tisto'' Srbijo iz julija 1991 naprej , isto kot Hrvaška govori da nima veze z državo NDH. In potem ''pingpong'' v stilu :
vi ste nas v Vukovarju - vi ste nas v Krajini - vi pa nas v Jasenovcu - vi pa nas v WW1 ...

Zakopat sekiro , narediti Mirovni sporazum , dati moratorij 20 let na vse obtožbe , in počakati na novo generacijo , neobremenjeno s preteklostjo , da se rešijo vsi problemi do konca.

Medtem pa bodo vsi v EU , pa bo lažje ...
tomlin
# 12.02.2018 ob 13:33
Japonci so svoj prvi avto v ZDA prodali že 1958 , Francozi in Nemci so normalno sobivali in sodelovali že pet let po vojni WW2 , ...

Tu pa imamo še vedno obtožbe v smeri - četnik , pa ustaš , pa klavci , pa ... 25 let po koncu spopadov ...
Pa vmes še Izetbegović , ki pravi da ''bo branil'' celovitost BIH tudi z orožjem , če bo treba...

A bo tako še naslednjih 25 let ?
symony
# 12.02.2018 ob 13:13
Najbolj eksplozivna mešanica,ki vžge v vseh pogojih, predvsem na območjih bivše SFRJ, recept:
Premešaj ustaše, domobrance in četnike.... in daj jim medijska trobila...
pepieinschlag
# 12.02.2018 ob 13:26
Kot so povedali, jih ne zanima morebitno Vučićevo opravičilo

Kako daleč nazaj mora segati opravičilo, da bo zadovoljilo Hrvate? NDH je bila ustaška, se pravi fašistična tvorba.
So se Srbom in drugim narodom (tudi del Slovenije so okupirali), ki so jih pobijali tudi v taboriščih že opravičili? Aha, Croejša je sedaj druga država, pravi Plenkovič.
Edin Srbija pa je še potem po njegovi logiki kar ista država. Kot v časih Miloševiča?

Glede meja pa... Izetbegovič je na HRT (nedeljom u2) povedal, da so Hrvati lagali in so v Bruslju fehtali denar za Pelješki most zatrjujoč, da imajo v zvezi z mejo z BiH že sklenjen dogovor.
Pa to ne drži.
Izetbegovič je še izjavil, da Bosna želi samo PODPISAN sporazum z Hrvati glede dostopa BiH do odprtega morja, potem pa lahko zaradi njih kopljejo tunele ali pa delajo mostove.
Vendar Hrvati na to ne pristajajo, oziroma se delajo »glupi«.

Glede vojnih odškodnin pa, po Liki in Krajini so zbrisane cele srbske vasi, prebivalci pa (tisti ki so ubežali) živijo izven Hrvaške.
Koliko potem »stane» ena hiša ali ena vas?, bi vprašal »branitelje«, ki so se samo »branili« in niso pobijali civilistov ali vojnih ujetnikov.
Ženevska konvencija velja tudi, če se bojuješ na svoji zemlji. Ve se, kako je potrebno ravnati z civilisti in ujetniki.
Merx
# 12.02.2018 ob 12:29
S to obleko je že "dosadna"
DETROITS
# 12.02.2018 ob 13:20
Hrvatom gre v nos predvsem zadnja dogajanja in povezovanje Srbija-Rusija-Turčija. V tem je poanta vse zgodbe. Ker v tem primeru Hrvati izpadajo na vsej črti v tem delu Balkana, sploh pa v Bosni, kar jih še kako boli. Dokler bodo stavili na podporo ZDA (kakor v vojni), se jim ne piše nič dobrega.
Drncl
# 12.02.2018 ob 18:29
In pisalo se bo leto 2056, ko se bodo tolkli po glavi, zakaj dvostransko...
DETROITS
# 12.02.2018 ob 16:39
Tudi mojemu prijatelju Srbu so Hrvati v Bosni zazgali hiso ter koruzno polje spremanili v minsko polje. Iz cistega miru. O odskodnini lahko le sanja.
josh k.
# 12.02.2018 ob 13:19
Enkrat se morajo začet pogovarjat, čeprav jih čaka še dooolga pot...narod ( na obeh straneh ) še ni zrel.
cairns
# 12.02.2018 ob 18:44
Vučićev in Grabar-Kitarovićeva za dvostransko reševanje meja

Verjamem da Srbi niso takšni loleki kot je bil Pahor.
tomlin
# 12.02.2018 ob 16:48
kar se pa vojnih škod tiče , pa menim da ni realnih možnosti za le te, na obeh straneh. Res je bil podpisan neki sporazum 1996 , vendar pa poseben dokument , ki se je navezoval na Vojno škodo , pač ne . Zato ni nobene pravne osnove za to.

Z druge strani pa mora biti HR pazljiva , ker je bilo le nekaj mesecev nazaj izrečena sodba , v kateri je bilo potrjeno sodelovanje vodstva HR države , s Tuđmanom na čelu, v skupnih zločinskih akcijah na teritoriju BIH. To pa je pravna osnova za Vojno škodo.
FancyBoy
# 12.02.2018 ob 15:36
"Hrvatom ocitno ni jasno da zgodovina sega malo dlje kot le zadnjih 20let. Najprej bo treba pred lastnim pragom pocistit Hrvati. "

Lepo povedano
genniuuss
# 12.02.2018 ob 19:35
Boga moja Slovenija,
Makedonci, Srbi,Hrvati,Albanci,
vse to so teme nonstop na portalih mmc-ja,
jest mam skoz občutek da se sploh nismo osamosvojil od Yuge.

27 let imamo že svojo državo.
HOR
# 12.02.2018 ob 19:20
Hrvaška še ni sposobna dvostranskega niti trostranskega reševanja problemov meja...
rooster
# 12.02.2018 ob 18:58
Slo in Hr imata mejo že rešeno. Tako dvostransko (Drnovšek -Račan) kot pred sodiščem.
stewie
# 12.02.2018 ob 12:53
Se pravi, proti obisku Vučića na Hrvaškem protestirajo njegovi ideološki somišljeniki, ki jih moti samo njegova narodnost, sicer pa delijo njegove nacionalistične, aja pardon, patriotske poglede?
pulpitrock
# 12.02.2018 ob 18:41
pa valda ne bodo srbi nasedli k smo mi a??
BlackCatXing
# 12.02.2018 ob 18:36
Kot so povedali protestniki, jih ne zanima morebitno Vučićevo opravičilo zaradi vloge v vojni na Hrvaškem, temveč zahteve hrvaških predstavnikov do Srbije, predvsem odškodnina zaradi razdejanja, ki so ga povzročili Srbi med vojno na Hrvaškem, ter odgovornost za genocid na Hrvaškem.

Predvidevam, da bodo enako goreče protestirali ko bo potrebno povrniti škodo v Bosni in ko bo potrebno sprejeti odgovornost za genocid, ki so ga izvajali nad Bošnjaki.
Ops....pozabljam! Oni so povsod žrtev!
tomlin
# 12.02.2018 ob 12:45
Mirovna konferenca in potem podpisan Mirovni sporazum.

Brionski in predvsem Daytonski sporazum sta le črke na papirju , ki jih je povozil čas.
Vse države , ki so prišle iz nekdanje skupne države , bi morale podpisati Mirovni sporazum , ker v bistvu (uradno) vojne še ni konec. Res pa je tudi, da uradno nikoli ni bilo vojne najave in uradno nihče ni napadel nikogar.

Imamo neki dokument o Nasledstvu oz Sukcesiji , vendar to ni to.

Na osnovi tega , se potem lahko pogovarjaš tudi o vojni škodi.

PS ; Slovenija in ostali sicer še ni dobila vojne škode od Nemčije . Pa je to že druga zgodba.
cairns
# 12.02.2018 ob 19:57
Vučić za mejo po strugi Donave

Vučić naj pride v Slovenijo na posvet, kako se izogniti hrvaškem prevaram okrog meje. Seveda pri posvetu ne sme nikakor pod nobenim pogojem prisostvovati Pahor.
cairns
# 12.02.2018 ob 18:54
Policija je protestnikom omejila dostop v bližino sabora.

Tako da novinar RTV SLO ne bi slišal prepevanja in pozdravljanja proustaških veteranskih združenj.
Župan Agrama Bandić je izjavil da v Agramu ni ustašev. Od kje potem vzklikanje ''Za dom spremni''.
bob
# 12.02.2018 ob 23:56
Hahaha to mi je za videti kako bosta ti dve državi rešile mejne spore ;)
@twwwter
# 12.02.2018 ob 21:06
"Vučić ne pričakuje, da bo Hrvaška ovirala srbska pristopna pogajanja z EU-jem."

Saj ne bo.
Kitarovićeva je Vučiću celo že razgrnila program razgovorov o meji za prvih naslednjih 20 let...
garmond
# 12.02.2018 ob 19:17
Hrvati in Srbi si lahko rečejo: Nasvidenje v naslednji vojni. Ker ta v bližnji prihodnosti sigurno bo in to zaradi hrvaške strani.
luckyss
# 12.02.2018 ob 18:56
Vučić in Grabar Kitarovićeva za dvostransko reševanje meja

Če se ne motim sta ti dve državi na tak način že "reševali" te zadeve...
Ne vem pa uradnih podatkov o mrtvih v tej moriji..
JBT
# 12.02.2018 ob 18:41
In kdo bo komu plačal odškodnino?
BlackCatXing
# 12.02.2018 ob 18:30
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se je na prvem uradnem obisku na Hrvaškem s predsednico Kolindo Grabar-Kitarović zavzel za dvostransko reševanje meja..."

....ki bo moralo biti rešeno po Hrvaških notah, drugače Srbija ne bo videla članstva v EU!
adnan1984
# 12.02.2018 ob 16:16
Eh jej govora je o predsedniškem obisku, ne pa o glupih balkanskih vojnah, ki so še v glavah v stilu kdo je koga, pa kdo bi lahko koga.Pa ne mislim, da je treba zdej vse pozabit.
Ni čudno, da Balkan ne bo za-živel še 500 let s tisto mentaliteto, čigavo je kej.
Naslov je pa tudi zavajajoč-namerno. Pride 100 ljudi protestirat in človk že misli, da so masovne demonstracije 100.000l judi.
Mimobeznik
# 12.02.2018 ob 15:31
Da se ljubi Hrvatom zaradi Vučića protestirat... branitelji v penziji al kej podobnega.
za_vse_sem_sam
# 13.02.2018 ob 07:23
Pa saj ste naravnost smešni, zaradi vašega oglaševanja ne moreš človek več niti komentarjev brati, ker nonstop skače ekran bedaste reklame. Banda. Ne dam vam več niti centa. Na volitvah bom podprl stranko katera bo ukinila prisilno naročnino, potem pa peopadite. Dovolj vas imam.
Alchemist
# 12.02.2018 ob 23:32
Upajmo, da gre samo za prvi korak v procesu. Normalizacija odnosov med Srbijo in Hrvasko bi blagodejno vplivala na celotno regijo.
pero5
# 12.02.2018 ob 21:20
Hrvati bi reševali dvostransko, ampak samo tako, kot paše njim. Naloga druge strani je, da kima.

Srbi bi to rešili v dveh letih... hahaha. Ok, sej vem da pač mora nekaj povedat, ampak take bedarije govorit je pa res potrata časa. V dveh letih ne bi rešili mejnega vprašanja, če bi jim Salomon narisal mejo. Sodeč po trenutnem pristopu jim dam za vsaj 5 let političnega materiala, pa meje (vsaj uradne) še ne bo.
M.R.S.
# 12.02.2018 ob 20:32
Rešitev spora o meji...?? Ja, s kom pa nimajo Hrvati probleme glede mej??...:-)
BlackCatXing
# 12.02.2018 ob 18:53
@Benji
Sožitje na Balkanu ni v interesu svetovnih prodajalcev orožja. Zato je bila tudi ustvarjena prisluškovalna afera med Slo. in Hrv. Germanski narodi imajo nas Slovane pogruntane, znajo nas spreti med sabo, potem pa nam prodajajo orožje.
*********************

Delno imaš prav.
Ampak zgodovinsko gledano, pa Balkan ne potrebuje zunanjega sovražnika, da ga spre. Balkancem zadostuje že balkanec!
Zahod pa potem pride, se naredi junaka pri reševanju in pobere smetano, predvsem finančno. Naj bo s pogodbami za obnovo ali pa z dragimi odvetniki, da rešujejo tisto kar so si Balkanci zakuhali sami!

Nezmožnost Balkancev je se sprijazniti z zgodovinskimi dejstvi, sprejeti odgovornost za dejanja - tudi slaba - in najti rešitev za pot naprej. Pot ki vodi k napredku. Cel Balkan je ujet v 100 letno zgodovino in kljub nekaj puhlim in praznim besedam politikov, ki govorijo o reševanju, sprejemanju odgovornosti, o možnem sožitju, .... nikomur ni v interesu tega naredi. Imeti soseda za največjega sovražnika so najboljše poceni politične točke, ki rajo odvračajo od resnih zadev kot je na primer gospodarstvo, njegov razvoj ter korupcija, ki ga duši.

Tako pa Balkan odkar obstaja, živi še vedno v času ko se je vse reševalo "oko za oko".
Benji
# 12.02.2018 ob 18:42
Sožitje na Balkanu ni v interesu svetovnih prodajalcev orožja. Zato je bila tudi ustvarjena prisluškovalna afera med Slo. in Hrv. Germanski narodi imajo nas Slovane pogruntane, znajo nas spreti med sabo, potem pa nam prodajajo orožje.
smartass2011
# 12.02.2018 ob 16:51
Borut Pahor bi znal umiriti ta spor. Na koncu bi skupaj zaplesali kolo on, Kolinda, Vučić in Tači.
firtoh
# 12.02.2018 ob 15:28
odškodnina zaradi razdejanja, ki so ga povzročili Srbi med vojno na Hrvaškem, ter odgovornost za genocid na Hrvaškem.
lol..Odgovornost Hrvatov za 250 000 pregnanih Srbov in par tisoč ubitih?.Najbrž niso ravno mislili tako
veza
# 12.02.2018 ob 15:08
Lahko ugotovimo, da v skupni državi ne bomo nikoli več, ker skupaj ne moremo živeti, vsak na svojem, tudi skupno v EU, to še lahko prenesemo, kaj več pa ne.
Nekateri športi lahko tudi funkcionirajo čez mejno, košarka, rokomet, nogomet pa ne bo nikoli, še tako so problemi, ko igrata CZ in PAR, pa DIN in HAJ, ali pri nas MB in OLI.
odprtizvezek
# 12.02.2018 ob 14:47
Hrvatom ocitno ni jasno da zgodovina sega malo dlje kot le zadnjih 20let. Najprej bo treba pred lastnim pragom pocistit Hrvati.

Sploh pa ne vem kaj se mi ukvarjamo s temi Hrvati toliko, vec kot ocitno imajo tezave sami s seboj da se toliko prerekajo s sosedi. Edini pametni so Madzari ki so po hitrem postopku uredili tezave z MOL-om.
HOR
# 12.02.2018 ob 13:16
Malo satire: Katoliška in pravoslavna varijanta srbo-hrvaščine...
bogaboječ
# 13.02.2018 ob 06:43
Dvostransko reševanje problemov... Sliši se obetavno, gotovo se bodo hitro zmenili.
@twwwter
# 13.02.2018 ob 00:50
smallbudget: "Prej se bodo tile čapci med seboj zmenili, kot mi z ostalimi. In samim s seboj."

Zmenit s samim seboj kaj? Da jim damo Piranski zaliv? Ali pa kar kopenski koridor do Italije?
somebody_87
# 12.02.2018 ob 19:09
Ni čisto res. Če želi Srbija vstopiti v EU bo morala izpolnit vse zahteve Hrvaške.

To je čisto res. To pravijo sami hrvaški diplomati. Hrvaška ne bo mogla izsiiti tega kot pogoj za vstop Srbije, ni osnovnih šans, pa veš zakaj ne, da ti odgovorim, Nemčija-Poljska, Nemčija-Grčija, Nemčija - Češka, NATO- Srbija, Libija, Sirija, Irak, Afganistan. Pandorina skrinja bi se kaj hitro odprla, tu samo eni izmed primerov, imaš jih pa ša malo morje.
Sicer pa če se ne motim je Hrvaška že bila tožena od sorodnikov žrtev, ki so bile pobite v času NDH, ne bo to šlo tako enostavno. Oziroma nikakor ne bo šlo.
Semiramida
# 12.02.2018 ob 18:48
Aleksandar Vučić se je s predsednico Kolindo Grabar Kitarović zavzel za dvostransko reševanje meja,

Vučič je verjetno videl kako ''uspešna'' je ta naša arbitraža. :D
BaSiLiuS
# 12.02.2018 ob 13:42
@symony
ne gre enačiti četnikov in ustašev
o slednjih ni potrebno pisati veliko, morda le nekaj na hitro, glavni cilj - iztrebiti, uničiti vse NEhrvaško
četniki, se pravi ostanki kraljeve vojske in tisti Srbi, ki niso želeli komunizma ter so ostali tesno povezani s pravoslavno cerkvijo so se odločali pristopiti k četniškim vrstam (beseda četnik je dobila negativen prizvok šele z zadnjimi dogajanji v EX-YU vojni ampak to je produkt medijev, CNN itd...itd...) samo nekaj zanimivosti: četniki so pobili največ ''svojih'' se pravi Srbov, ostalih le je za vzorec, rešili so ogromno zavezniških pilotov, celo ameriški predsednik je odlikoval poveljnika 1948 kot priznanje za 417 rešenih pilotov - več tukaj --> https://www.warhistoryonline.com/world-war-ii/operation-halyard-large-airlift-operation-saved-417-allied-airmen-balkans.html
četnike so podpirali tudi zavezniki in do sedaj se še ni odkrilo zakaj so zavezniki (USA, ENG, itd..) odrekli in prekinili pomoč četnikom, podprli pa so komuniste in Tita - kar je povsem nelogično in diametralno nasprotno njihovi ideologiji, ampak ena od možnosti je tudi ta, da so že vedeli zakaj (namig, Tito - oseba, ki s prisilo/nekim lažnim bratstvom drži državo skupaj, enkrat bo moral umreti, vse postane nestabilno, celotna regija, ne samo ex-yu, ko je kaos, je najlažje vladati, CIA, MI5, domači izdajalci, malo dolarčkov in opranih možganov, eco - recept za karkoli, nastaviti kvazi politike, vladarje, uničiti domače gospodarstvo, potem vse za male denarje odkupiti in spet smo hlapci, sužnji itd... lahko si preberete nekoč tajne dokumente CIA, ti so že konec 70-ih let že imeli napisan ''scenarij'' kaj in kako bi se lahko zgodilo po smrti Tita... Naključje? :)
Kazalo