Svet
Duma
Humanitarni konvoj je v mestu Duma raztovoril humanitarno pomoč. Foto: Reuters
Duma
Prebivalci iz okoliških vasi in kmetij na območju silovitih spopadov se s svojim imetjem zatekajo v Dumo. Foto: Reuters
Damask
Ruski vojaki v na novo vzpostavljenem humanitarnem koridorju Džisrin-Mleha, skozi katerega pa v četrtek niso evakuirali civilistov. Foto: Reuters

Dodaj v

Vzhodna Guta: Humanitarni konvoj raztovoril pomoč

Prva mirna noč po več kot tednu obstreljevanja
9. marec 2018 ob 16:16,
zadnji poseg: 9. marec 2018 ob 16:28
Duma - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je potrdil, da je v Vzhodno Guto na severu Sirije prispel drugi humanitarni konvoj. Raztovorili so pomoč, ki jim je ni uspelo razložiti v ponedeljek, ko je na območje prišel prvi konvoj s človekoljubno pomočjo po več tednih.

V mesto Duma je prišlo 13 tovornjakov z 2.400 prehranskimi paketi, je v Damasku povedala tiskovna predstavnica ICRC-ja Ingy Sedky. "Naše ekipe bodo razdelile pomoč, ki ni bila razdeljena 5. marca," je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. V današnjem konvoju ni medicinskega materiala, ki pa bi ga lahko po besedah Sedkyjeve dostavili prihodnji teden.

Po poročanju Reutersa se je konvoj tovornjakov mimo kontrolne točke Al Vafidin že vrnil iz Vzhodne Gute na območje pod nadzorom sirske vlade.

Al Džazira medtem ob sklicevanju na Sirski observatorij za človekove pravice poroča, da se je obstreljevanje mesta Duma nadaljevalo takoj po vstopu humanitarnega konvoja v Vzhodno Guto.

To je bil tretji poskus dostave humanitarne pomoči v Vzhodno Guto v zadnjem tednu. V ponedeljek je uspelo Združenim narodom in ICRC-ju prvič po več tednih na območje dostaviti humanitarno pomoč, vendar je moral konvoj zaradi obstreljevanja enklavo predčasno zapustiti. V četrtek so zaradi silovitega obstreljevanja sirskih sil na območje prihod konvoja preložili.

Prva mirna noč po tednu dni
Za prebivalci Gute je prvič po več kot tednu dni mirna noč. Od druge ure ponoči (ene po srednjeevropskem času) ni bilo ne letalskih napadov ne topniškega obstreljevanja, strele je slišati zgolj občasno, je pojasnil vodja Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman.

Od 18. februarja, ko je sirski režim sprožil napad na Vzhodno Guto, je bilo tam ubitih najmanj 931 ljudi, med katerimi je 320 žensk in otrok, kažejo podatki observatorija.

Od prejšnjega torka na območju vsak dan velja tudi nekajurna humanitarna prekinitev ognja, ki jo je odredila Rusija. Vzpostavili so humanitarni koridor, po katerem naj bi civilisti lahko zapustili Guto.

Po navedbah sirskih državnih medijev sta od četrtka odprta še dva dodatna humanitarna koridorja, vendar pa do zdaj ni bilo še nobenega odhoda. Sirska tiskovna agencija SANA poroča, da pripadniki militantne uporniške skupine Džabhat Al Nusra streljajo na avtomobile, ki skušajo civiliste prepeljati iz Vzhodne Gute.

Ruska vojska: uporniki civilistom onemogočajo odhod
Ruska vojska po poročanju RT-ja trdi, da so uporniške skupine v četrtek več kot 1.500 civilistom onemogočile odhod iz Vzhodne Gute. "Nezakonite oborožene skupine so okrepile represivne ukrepe proti prebivalstvu in povečale intenzivnost obstreljevanja kontrolne točke Al Vafidin," je dejal major Jurij Jevtušenko iz ruskega Centra za spravo.

Združeni narodi ocenjujejo, da je v Vzhodni Guti skupno ujetih okoli 400.000 ljudi. Zaradi intenzivnih spopadov med sirskimi silami in uporniki so civilisti v četrtek zapustili mesta Mesraba, Hamourijeh in Mudeira ter iščejo zatočišče drugje po Guti, je za Reuters sporočil neimenovani uradnik ZN-ja. Sile sirskega predsednika Bašarja Al Asada in ruski zavezniki so do danes osvojili več kot polovico enklave, poroča AFP.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
mochvirnik11
# 09.03.2018 ob 16:35
Ko Guta pade se melje naprej proti Daraai. V Darrai so "uporniki" igrali nogomet z glavami Assadovih vojakov, videl na lastne oči na netu. Brutalne zveri....
poskok
# 09.03.2018 ob 17:29
Spopadi potekajo med sirskimi silami in teroristi! Prosim če nehate metati pesek v oči.
mb128
# 09.03.2018 ob 16:31
Ja no le komu naj zdaj verjamem?! Eni mediji pravijo, da evakuscijski konvoj strelja Bašir spet drugi, da na evakuacijski konvoj streljajo uporniki! Aha, sem našel solucijo! Ko se bo v Nemcijo vrnila AfD ekspedicija bom sedel na letalo v Mb poletel v glavno mesto bavrske in osebno vprašal njih kako in kaj! Oni so ja na licu mesta mar ne, oni že vedo!
gitano
# 09.03.2018 ob 19:05
vsx1016
# 09.03.2018 ob 17:09
Prijavi neprimerno vsebino
Zakaj se ti ''uporniki'' ne predajo? Samo vprašanje časa še je kdaj bodo čisto padli. Sirske vladne sile zmagujejo. Ni jim rešitve.
----------------------------------
US-NATO proxy kanibalistični klavci so zadolženi, plačani in izurjeni s strani zahoda, da za vsako ceno naredijo Asadu in Rusiji čimveč škode. Za zahod/Izrael so pa tako ali drugače vsi topovska hrana, potrošno blago, ki je po uporabi namenjena uničenju.
tore
# 09.03.2018 ob 19:51
Tu so Sirci ustavili cel kamion orožja iz Al Tanfa pod kontrolo ZDA, za teroriste v Guti. To je res šlampasto, ko se jim sovražniki lahko tako vozijo po državi. Sama puščava, pa jih ne opazijo. A je to nesposobnost al korupcija. O pošiljki so jih obvestili prebivalci Gute.

https://southfront.org/syrian-army-expands-security-zone-around-al-qaryatayn-east-qalamun-and-eastern-ghouta-photos-video/

The shipment included US-made weapons like M16 rifles and LAW anti-tank rocket-propelled grenades along with UK-made smoke hand grenades. Satellite communication systems and drugs were also a part of the shipment.
agenda21
# 09.03.2018 ob 22:07
:) Ajd, da vidim, če ste frajerji in znate iz 38 spet na 0 dat.
agenda21
# 09.03.2018 ob 20:43
Tud oni so obupali, vedno manj -36 do -38 ocen
agenda21
# 09.03.2018 ob 20:42
A se spomnite leta nazaj, ko se je govorilo o CIA zaporih v posameznih državah
in ko so morale države podpisti določene dokumente...
Training kampi...
grenadir
# 10.03.2018 ob 12:00
Ravnokar potrjena vest... Misraba v Guti osvobojena...
agenda21
# 09.03.2018 ob 22:18
Frajerji, hvala za demonstracijo:)
Hopi
# 10.03.2018 ob 00:13
Prvo poročanje, kjer vidim, da je novinar-ka prebral-a malo več
virov...poleg, že rutinskega, copy-paste od tistega faliranega
sirskolondonskega astronoma.

Da sem že pozabil, da znajo novinarji celo brati.
Hopi
# 09.03.2018 ob 22:45
So sile sirskega predsednika Bašarja Al Asada in ruski zavezniki
do danes OSVOJILI ali OSVOBODILI več kot polovico enklave???

Kaj praviš Mr.-Ms. člankar-ica...?!...!
Enostavno
# 10.03.2018 ob 12:27
Rusija je dostavila humanitarno pomoč.
Hopi
# 10.03.2018 ob 01:33
»Za prebivalci Gute je prvič po več kot tednu dni mirna noč.
Od druge ure ponoči (ene po srednjeevropskem času) ni bilo
ne letalskih napadov ne topniškega obstreljevanja, strele je
slišati zgolj občasno, je pojasnil vodja Sirskega observatorija
za človekove pravice Rami Abdel Rahman.«

Beri:
Da je Rami Abdel Rahmaniju oddajnik in postaja »Radio
"sirski observatorij"« v Siriji crknil. Ker se tudi angloameriška
propagandno obveščevalna / »Novinarji« omenjenega "Radia" /
predhodno panično umika iz rovov pred zavzetjem teh rovov s
strani SAA.

Ta »mirna noč« je tudi znak, da je Ramiju oddajnik in radio
postaja "sirski observatorij" v Siriji za nekaj časa crknil.
J@st
# 10.03.2018 ob 11:50
Zanimivo je to, da ISIS ni Turčiji predstavljal nevarnost. Predstavljajo pa kao Kurdi. Govorim o dejanjih kjer je Turčija pustila ISIS na miru, napadli so pa Kurde. Poenostavljeno povedano se gre tukaj za spopad in prevlado med islamom in sekularizmom
---------------------
Tukaj gre za podenje američanov iz regiji.
dioklecijan st
# 10.03.2018 ob 09:54
Zanimivo je to, da ISIS ni Turčiji predstavljal nevarnost. Predstavljajo pa kao Kurdi. Govorim o dejanjih kjer je Turčija pustila ISIS na miru, napadli so pa Kurde. Poenostavljeno povedano se gre tukaj za spopad in prevlado med islamom in sekularizmom. ISIS so za muslimane zavedni muslimani z vodstvom ki jim ni po godu. Čeprav iz vidika islama niso napačni, imajo popolnoma neprilagojeno strategijo. Frazo "to niso pravi muslimani" je v prevodu "njihovo naivno vodstvo misli da lahko čez noč vpelje šeriatsko pravo". Vendar jih Turčija samo zato še ne bo napadla saj ne sme musliman na muslimana. Pri Kurdih v Siriji je drugače. So sekularisti, zato smrtni sovražniki islama. Nima veze ker so Kurdi, lahko so kdorkoli. So idealni ledolomilec. Cel svet miži razen Asada ki itak nima besede. Fora je v tem da nemuslimanski svet zaradi neznanja popolnoma napačno razume Islam in vedno poskuša svoj način organizacije države preslikati "tja". Zakaj se recimo pri Turčiji gre? Tisto, kar je bilo za nas propad osmanskega kalifata in ustanovitev Ataturkove moderne Turčije je za zavedne muslimane popolni poraz, kolaps. Za njih je to nekaj kar bo treba znova obnoviti in še po možnosti razširiti. Erdogan je (na mojo žalost in njihovo srečo) vrhunski vodja ki natanko ve kako to izpeljati. Prehod iz sekularizma do islama je dolga in zapletena. Ve da vsega ne bo dosegel za svojega življenja, bo pa pravočasno poiskal pravega naslednika.
Treba se je zavedati da so to časi muslimanov. Demografska ekspanzija, migracije in istočasno propadanje krščanske civilizacije in neznanje na drugi strani.
QUENDI
# 10.03.2018 ob 11:40
.....teroristom......
dioklecijan st
# 10.03.2018 ob 13:55
@J@st

Tukaj gre za podenje američanov iz regiji.
--------------
Samo posledično. In da se kao zadovoljijo Ruski apetiti. To je Erdoganova meastralna igra kako okupirati ozemlje brez posledic, brez zamer. Kurdi so skoraj idealni "ledolomilec". Razen za Asada in celovitost Sirije. Da se razumemo, turški del Sirije bo morda vsaj na začetku formalno pravno ostal del Sirije, de facto pa bo to del Turčije na ozemlju katerega Asad ne bo upal stopiti in nobeden ne bo Damasku plačal davke.
grenadir
# 09.03.2018 ob 17:05
"Amazing photo says it all. A 100,000-dollar American missile, launched by a 20 million-dollar plane that flies at a cost of 6000 dollars/hour to kill people who live on less than $1 a day in Yemen." ---- Ameriški projektil vreden 100 000 $, istreljen iz 20M vrednega letala, po ceni 6000$ na uro, ubija ljudi v Jemnu, ki živijo z manj, kot 1$ na dan...
SF-SN
# 09.03.2018 ob 19:13
Ruska vojska po poročanju RT-ja trdi, da so uporniške skupine v četrtek več kot 1.500 civilistom onemogočile odhod iz Vzhodne Gute

Kakšna razlika glede nato kdo je vir.
Ruska vojska nekaj "trdi", medtem ko je ves drek, ki pride iz ust one-man observatorija v Londonu ćisto zlato
grenadir
# 09.03.2018 ob 16:52
V Afrinu Kurdi praktično pred porazom.. Civili se že umikajo.. Medtem tudi prve demonstracije v Manbiju v podporo Asadu s strani Kurdov ... LINK ... Se pa bojim, da je glede na to, da Kurdi vseskozi stavijo na napačnega konja in stalno nagajajo SAA, že prepozno...In ker se je Turčija predvčerajšnjim dogovorila za akcije tudi v Iraqu z Iraško vlado, je tako vsaj za zdaj sanj o kakšnem Kurdistanu konec...
vsx1016
# 09.03.2018 ob 17:09
Zakaj se ti ''uporniki'' ne predajo? Samo vprašanje časa še je kdaj bodo čisto padli. Sirske vladne sile zmagujejo. Ni jim rešitve.

Zdaj se meni postavlja še en kup vprašanj. A MMC ne more dobiti enega vojaškega poznavalca, ki bi malo razložil kako pa kaj se zgodi kadar ena stran armije izgublja? Zakaj te mednarodne skupnosti ali kaj so že neke organizacije ne pozovejo te kao upornike, naj se vendar predajo, ker nima smisla. Ker se ne predajo se ogroža civiliste.

Če imaš vsaj malo logike takoj vidiš da tu močno smrdi.
grenadir
# 09.03.2018 ob 17:00
SANA poroča, da je danes 53im uspelo preko koridorja ki vodi v al-Wafedeen kamp zbežati iz Gute.. Od tega naj bi bilo 13 oboroženih.... Predvidevam, da bo navkljub obstreljevanju s strani islamistov tega čedalje več...
cairns
# 09.03.2018 ob 16:40
Od 18. februarja, ko je sirski režim sprožil napad na Vzhodno Guto, je bilo tam ubitih najmanj 931 ljudi, med katerimi je 320 žensk in otrok, kažejo podatki observatorija.

Iz Londona se vidi v vsako sirsko ulico, tako da štetje trupel sploh ni problem. Do sedaj se je že izkazalo da je celo CNN bolj verodostojen kot pa ta ''observatorij''.
grenadir
# 09.03.2018 ob 18:28
Protestov proti teroristom in v podporo Asadu je tudi v Guti čedalje več... O tem seveda MMC ne bo poročal..
jarovit
# 09.03.2018 ob 19:16
@J.Š. = Jaša Rajšek piše:
Sirska tiskovna agencija SANA poroča, da pripadniki militantne uporniške skupine Džabhat Al Nusra streljajo na avtomobile, ki skušajo civiliste prepeljati iz Vzhodne Gute.

Pa poglejmo kaj piše o tej skupini SANA:
SANA to skupino dosledno imenuje teroristična

kar je edino pravilno saj

[url="https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Nusra_Front"]poglejmo kaj o tej skupini pravi Wikipedia
[/url]
Na kratko. Je do 2016 Sirska veja al Kaide in v UN spoznana kot teroristična organizacija.

Torej se vpašajmo zakaj se pisece zmišljuje, zavaja, laže ali kakor koli že to pisanje imenujemo.
grenadir
# 09.03.2018 ob 19:32
Začel se je končni napad za presekanje Gute... Tigri preko Masrabe, 4.meh. divizija pa iz smeri Haraste...
J@st
# 09.03.2018 ob 17:18
Sirska tiskovna agencija SANA poroča, da pripadniki militantne uporniške skupine Džabhat Al Nusra streljajo na avtomobile, ki skušajo civiliste prepeljati iz Vzhodne Gute.
--------------
Medtem miroljubni uporniki militantnih skupin izvajajo seriatsko sodisce na zasedenem sirskem ozemlju.
Kako ze jih bodo imenovali ko bodo kmalu to zaceli uvajati tudi na evropskih tleh....

LINK
cairns
# 09.03.2018 ob 16:42
Vzhodna Guta: Humanitarni konvoj uspel raztovoriti pomoč

Dekapitatorji se bodo lahko spet do sitega najdli. Sekanje glav je pač težaško delo.
Civilisti pa bodo dobili drobtinice. Kdor nima črne zastave z belim krogom na sredini pa ne bo dobil nič.
jarovit
# 09.03.2018 ob 19:38
Zopet bo lep kos Sirije osvobojen.
jarovit
# 09.03.2018 ob 19:37
V Moskvi protestira nekaj tisoč ljudi pa nas RTV skoraj LIVE obvešča o tem. Ko na Slovaškem protestira več deset tisoč kjer je bil celo novinar umorjen pa nič.
grenadir
# 09.03.2018 ob 17:02
FOTO LETA
HOR
# 09.03.2018 ob 18:50
Ali so to inscenirani posnetki ali pa so bele čelade popolnoma nekompetentne za reševanje...!?
KLIK
jarovit
# 09.03.2018 ob 19:19
PONOVI
[url="https://sana.sy/en/?s=jabhat+al+nu
sra+"]Pa poglejmo kaj piše o tej skupini SANA
[/url]

poglejmo kaj o tej skupini pravi Wikipedia
J@st
# 09.03.2018 ob 19:40
Ampak res.
Se wikipedija pravi da je Jabhat Al Nusra na seznamu teroristicnih organizacij.
Za MMC to so "pripadniki militantne uporniške skupine Džabhat Al Nusra "

"Združene države so Jabhat al-Nusra imenovale za tujo teroristično organizacijo, ki ji je sledil Varnostni svet Združenih narodov in številne druge države. [38] "
grenadir
# 09.03.2018 ob 23:08
Vsekakor postaja Guta kar veliko presenečenje.. Vsaj zame.. Najprej bistveno hitrejši napredek, kot sem mislil.. Nato kar veliki protesti prebivalcev proti đihadistom za Asada in sedaj še "avtobusiranje"....Saj ne, da bi bil skeptičen.. Sila je res velika.. 22 000 najelitnejših borcev, kar jih premore SAA in na drugi strani cca 10 000 teroristov v Guti... Pa vseeno... Moram rečt, da sem predvsem vesel, ker bo to, če bo še bolj množično pomenilo bistveno manj civilnih žrtev...O tem, da bo USrahellovska politika znova doživela poraz pa kdaj drugič...
RESNICA
# 09.03.2018 ob 22:53
Avtobusi so že zqačeli "evakuacijo" borcev za demokracijo - skupine Al Nusra Front v Idlib.....

Počela evakuacija džihadista iz istočne Gute

https://www.b92.net/info/vesti/index.php
?yyyy=2018&mm=03&dd=09&nav_c
ategory=78&nav_id=1367668&utm_so
urce=B92&utm_medium=Document&utm
_campaign=Related-Chrono&utm_content=Po&%23232;ela
%20evakuacija%20d%9Eihadista%20iz%20isto
&%23232;ne%20Gute

pobunjenička grupa Džaiš al-Islam saopštila da će "prva grupa" džihadista napustiti istočnu Gutu.

U njihovom saopštenju se navodi da će džihadisti iz grupe Hajat Tahrir al-Šam, kojom dominira nekadašnji sirijski ogranak al-Kaide, biti evakuisani u provinciju Idlib, jedinu u zemlji u kojoj nema većeg prisustva vladinih snaga.
moj komentar
# 09.03.2018 ob 21:10
Sirijska vlada je že 140-krat obvestila ZN, da imajo teroristične sklupine kemično orožje in kje vse ga uporabljajo. Toda vedno je naletela na ignoranco in gluha ušesa:
https://rs-lat.sputniknews.com/svet/201803091114842599-Sirija-hemijsko-oruzje-UN/
FolkloraS
# 09.03.2018 ob 21:20
Prva noč mirna, seveda je mirna, ampak zaradi slabega vremena a tem območju.
J@st
# 09.03.2018 ob 20:55
Dinamika spremembe nadzora nad ozemljem Vzhodne Gute od septembra 2015 do danes.
Za tiste ki pišejo da Rusija nil ne naredila v Siriji.
Če američani ne bi podpirali svojih teroristov, vojna bi že bila končana.
LINK
grenadir
# 09.03.2018 ob 23:03
Sem moral kr mal prevert novico, ki jo je podal RESNICA --- Res je ...
moj komentar
# 09.03.2018 ob 21:56
Upam, da sirska in ruska vojska tole čimprej in temeljito opravita. Nobene milosti za proameriške skupine islamskih teroristov in probritanskih vehabo-zločincev.
J@st
# 09.03.2018 ob 22:39
Američani pogumno branijo svoja naftna črpališča v sirskem Deir ez-Zoru
"Washington (CNN) - Po besedah treh ameriških vojaške uradnikov Asadove sile se osredotočili vzhodno od reke Eufrat, na območju, na katerem ameriški vojaki svetujejo svojim lokalnim zaveznikom"

"Kot smo že večkrat povedali, ne iščemo konfrontacije s pro-režimskimi silami, toda sile koalicije se ne bodo obotavljale, če se bodo počutile ogrozenee," je povedal general-major Adrian Rankine-Galloway Pentagonu.

Sirske demokratične sile, /teroristi/ ki jih podpirajo ZDA so napovedali, da bodo poslali1.700 vojakov braniti Afrin pred turško ofenzivo."

Američani že jočejo da nimajo z kim braniti Deir ez-Zor. Tako da Erdogan vse dela pravilno.
Izgleda američani se bodo bili z Asadom do zadnjega kurda za sirsko nafto. :)))
HOR
# 09.03.2018 ob 22:12
Tukaj pa spet teroriziranje po tipki minus...
HOR
# 09.03.2018 ob 22:07
Sirske vladne sile so prevzele kontrolo nad strateškim mestom Beit Sawa v vzhodni Guti.
KLIK ali
www.logicno.com/vijesti/sirijska-vojska-oslobodila-kljucno-podrucje-u-istocnoj-gouti.html
moj komentar
# 09.03.2018 ob 23:57
Ameriška politika v siriji je popolna katastrofa in obsojena na poraz.
https://www.logicno.com/politika/l-graham-americka-politika-u-siriji-je-potpuna-katastrofa.html
HOR
# 09.03.2018 ob 23:54
"...Ruska vojska: uporniki civilistom onemogočajo odhod..."

Tudi NY Times poroča, da uporniki (=teroristi) z ostrostrelci preprečujejo ljudem odhod...
KLIK ali
www.nytimes.com/2018/03/09/world/middlee
ast/snipers-evacuations-ghouta-syria.html?smid=tw-share
J@st
# 09.03.2018 ob 22:19
agenda21
# 09.03.2018 ob 22:07
Prijavi neprimerno vsebino
:) Ajd, da vidim, če ste frajerji in znate iz 38 spet na 0 dat.
----------------------
Mavrični zna vse. Včeraj je pobral nazaj po 40 minusov s prvi strani komentarjev pod člankom o britanskem vohunu Skripalju.:)
Pol mu je zmanjkalo moči.
Kazalo