Ustanovitelj WikiLeaksa je bil prisiljen preseliti svojo spletno stran. Foto: EPA
Ustanovitelj WikiLeaksa je bil prisiljen preseliti svojo spletno stran. Foto: EPA

Medijska organizacija, ki je pred meseci razburila z objavo zaupnih dokumentov o vojni v Afganistanu in Iraku, je ta teden znova v središču svetovne javnosti zaradi razkritja tajnih ameriških depeš, ki razkrivajo ozadje delovanja ameriške diplomacije.

WikiLeaks so brezplačno gostovali pri ponudniku domen everydns.net s sedežem v ZDA, a se je ta odločil za ukinitev domene wikileaks.org. Iz podjetja so sporočili, da so se za ukinitev domene odločili v skladu s politiko sprejemljive rabe domene.

Everydns.net je še sporočil, da je bila spletna stran WikiLeaksa tarča hekerskih napadov, kar je oviralo storitve, ki jih nudijo drugim strankam, zato mu ni preostalo drugega, kot da je WikiLeaks spoznal za krivega kršitve pogojev uporabe.

O ukinitvi domene je WikiLeaks najprej obvestil prek spletne socialne mreže Twitter, šest ur pozneje pa je na splet prešel z novo švicarsko domeno wikileaks.ch.

"To je pametna poteza, saj je Švica znana, da se ukloni tujim pritiskom," je dejal direktor za strategije pri nizozemskem podjetju za raziskave spleta NLnet Michiel Leenars.