Mubarak je slaboten in mora sojenje spremljati na nosilih. Foto: EPA
Mubarak je slaboten in mora sojenje spremljati na nosilih. Foto: EPA

Tožilstvo je pojasnilo, da je Mubarak odredil streljanje na protestnike, zakon pa za naklepni umor predvideva smrtno kazen.

Ob koncu tridnevne predstavitve obtožnice je glavni tožilec Mustafa Sulejman poudaril, da je bil Mubarak kot predsednik države odgovoren za zaščito ljudi. Tako pri tem ne gre zgolj za vprašanje, ali je odredil streljanje varnostnih sil na protestnike, temveč tudi, zakaj ni posredoval za ustavitev nasilja.

"Kako da predsednik republike ni vedel za demonstracije, ki so 25. januarja izbruhnile na dvanajstih krajih v več pokrajinah," se je vprašal Sulejman, ki je ob tem zavrnil trditve, da Mubarak ni bil seznanjen z resnostjo razmer.

Prav tako je tožilec izpostavil, da si tedanji notranji minister Habib Al Adli, ki mu tudi sodijo, brez odredbe Mubaraka ne bi upal ukazati streljanja na protestnike.

Zapleten proces na roko obrambi
Ob nekdanjem predsedniku in njegovih sinovih Alaju ter Gamalu sodijo še nekdanjemu notranjemu ministru in šestim visokim policijskim častnikom. Slednji so obtoženi korupcije in odgovornosti za nasilno zatrtje množičnih protirežimskih protestov med 18-dnevno vstajo v Kairu konec januarja in v začetku februarja lani, ki so terjali okoli 850 življenj.

Mnogi Egipčani upajo, da bo sojenje vsaj malo zacelilo rane, ki jih je zadalo dolgoletno avtokratsko vodenje Mubaraka, a število prič, zapletenost obtožb in težava tožilstva pri pridobivanju dokazov od varnostnih sil bo verjetno olajšalo delo obrambe in strmoglavljenemu samodržcu prineslo nižjo kazen.