Kitajski premier je v spomin na žrtve nesreče položil venec. Foto: Reuters
Kitajski premier je v spomin na žrtve nesreče položil venec. Foto: Reuters
Kitajska
Štirje vagoni so padli z viadukta. Foto: Reuters

V soboto sta na vzhodu Kitajske, v pokrajini Džedžiang, in na progi med pokrajinsko prestolnico Hangdžu in mestom Vendžu trčila hitra vlaka z več kot 1.400 potniki. Nesreča se je zgodila po tem, ko je zaradi udara strele eden od vlakov ostal brez elektrike in obstal. Drugi vlak je na vso moč zaviral, a nesreče ni bilo mogoče preprečiti.

Šest vagonov se je iztirilo, štirje pa so padli z viadukta v globino med 20 in 30 metrov. V nesreči je umrlo 39 ljudi, najmanj 200 pa je bilo ranjenih.

Nesreča zaradi težav s signalizacijo
An Lusheng iz uprave železnic v Šanghaju je povedal, da se je nesreča zgodila zaradi težav s signalno opremo na železniški postaji Vendžou. "Potem ko se je zaradi udara strele zgodila napaka, je signalna naprava, ki bi morala zasvetiti rdeče, zasvetila zeleno," je pojasnil in dodal, da so zatem spregledali, da je nekaj narobe. Kitajske železnice so se zaradi napake opravičile in priznale, da so krive za vse žrtve nesreče.

Ven obljubil temeljito preiskavo
Kitajski premier Ven Džjabao je obiskal kraj, kjer se je v soboto zgodila nesreča hitrega vlaka, in v spomin na žrtve položil venec. Opravičil se je, da mu je bolezen preprečila, da bi mesto nesreče obiskal že prej, ter se zavzel za hitro preiskavo vzrokov trčenja. "Po nesreči so se pojavila številna vprašanja, kaj je povzročilo nesrečo in kako so se oblasti z njo spopadle," je dejal Ven in dodal, da bo treba poslušati javnost in ji zagotoviti odgovore, ki jih zahtevajo.

"Če bodo težave s tehnologijo ali opremo ali če gre za administrativne probleme, jim bomo vsem prišli do dna," je zagotovil Ven in dodal, da bodo v primeru korupcije kaznovali vse vpletene. Ob tem je obljubil, da bo pri nadaljnjem razvoju tehnologije hitrih vlakov na Kitajskem na prvem mestu varnost.

Vlada zaskrbljena zaradi jeze ljudi
Nesreča je sprožila glasno razpravo in dvome v javnosti glede vladnih načrtov razvoja hitrih vlakov. Skupina sorodnikov žrtev sobotne nesreče je zato v sredo zahtevala odgovore pristojnih ter izrazila kritike glede tega, kako so se kitajske oblasti lotile preiskave.

Predstavniki vladajoče komunistične partije se redko odzivajo na dnevne dogodke, zato je Venov obisk v relativno uspešnem delu Kitajske jasen znak, kako zaskrbljena je vlada zaradi jeze, kako so oblasti ravnale ob nesreči in zaradi javne razprave o kitajskem železniškem omrežju.