Protesti so se znova sprevrgli v nasilje. Foto: EPA
Protesti so se znova sprevrgli v nasilje. Foto: EPA

Od začetka februarja v Venezueli potekajo vsakodnevni protesti nasprotnikov in podpornikov predsednika Nicolasa Madure. Protesti so se nekajkrat sprevrgli v nasilje in umrlo je 14 ljudi.

Študentski protestniki so se zbrali kljub karnevalskemu praznovanju. "Za nikogar tukaj ni karnevala. Na ulicah smo in zavezani boju," je dejal študentski voditelj Juan Requesens in za nedeljo napovedal velik shod protestnikov.

Miroljubni protest se je končal s spopadom z varnostnimi silami, ko je nekaj zamaskiranih protestnikov skušalo zapreti cesto. Policija in pripadniki narodne garde so pri tem uporabili solzivec, medtem ko so jih protestniki obmetavali s kamenjem. Ranjenih je bilo okoli 20 ljudi.

Oblasti pritiskajo na protestnike
Pred predsedniško palačo se je zbralo več sto podpornikov predsednika Maudra, ki so zaznamovali 25. obletnico nasilnih protestov proti gospodarskim reformam, ki jih je leta 189 uvedla venezuelska vlada.

Venezuelske oblasti so začele stopnjevati pritisk na protestnike tudi z nalogi za aretacije opozicijskih voditeljev.

Prejšnji teden se je po izdaji naloga za aretacijo Leopold Lopez iz opozicijske stranke Ljudska volja vdal oblastem. Nalog za aretacijo je bil izdan za še enega člana stranke Carlosa Vecchia. Skupaj jima očitajo požige in hujskanje javnosti.