Palmeja je februarja leta 1986 po obisku kina v središču Stockholma ustrelil neznanec, njegov umor pa je pretresel Evropo. Foto: EPA
Palmeja je februarja leta 1986 po obisku kina v središču Stockholma ustrelil neznanec, njegov umor pa je pretresel Evropo. Foto: EPA

Morilca, ki naj bi se na Švedsko odpravil iz Hamburga, naj bi najela Udba, takratna tajna služba tedanje Jugoslavije, piše nemški tednik Focus.

Želeli obtožiti Hrvate
Nemške in škotske varnostne organe naj bi s smrtonosno zaroto seznanil nekdanji sodelavec Udbe Vinko Sindičić, ki je vedel za načrte za likvidacijo Palmeja. Po njegovih besedah naj bi takrat 59-letnega Palmeja ustrelil plačani morilec, ki je takrat živel v Hamburgu. Sledila naj bi dezinformacijska kampanja jugoslovanske tajne službe, v kateri naj bi umora obdolžili v tujini živeče Hrvate.

Sindičić je še razkril, da naj bi morilsko orožje, revolver znanke Smith & Wesson kalibra .375 magnum, ki ga vse do danes še niso našli, v Stockholm pretihotapili iz ZDA z ladjo. Palmeja naj bi pred tem opazovali agenti jugoslovanske tajne službe, ki so ugotovili pomanjkljivosti v njegovem osebnem varovanju.

Po poročanju Focusa naj bi domnevni plačani morilec zdaj živel v Zagrebu, star naj bi bil 65 let in naj bi delal pri nekem zasebnem podjetju za varovanje. Nemški preiskovalci so Sindičićeve izjave že decembra 2008 posredovali švedski policiji, na njihovo presenečenje pa iz Stockholma ni bilo nobene poizvedbe.

Sindičić je v preteklosti med drugim zaradi umora deset let preživel v zaporu na Škotskem.