Iraški vojaki so veliko bolje opremljeni in izurjeni kot njihovi kolegi v policiji, a postavljajo se vprašanja, ali lahko kdo od njih kmalu nadomesti odhajajoče ameriške vojake. Foto: EPA
Iraški vojaki so veliko bolje opremljeni in izurjeni kot njihovi kolegi v policiji, a postavljajo se vprašanja, ali lahko kdo od njih kmalu nadomesti odhajajoče ameriške vojake. Foto: EPA

Dva samomorilska napadalca sta v severnem in osrednjem delu iraške prestolnice razstrelila vozili z bombami, pri čemer je umrlo 22 ljudi, medtem ko jih je šest umrlo v eksplozijah obcestnih bomb. Tarča samomorilskih napadalcev so bila policijska poslopja. V napadih je bilo ranjenih na desetine ljudi.

Odgovornosti za silovite napade ni prevzela še nobena uporniška skupina, čeprav s samomorilskimi napadi po navadi povezujejo skrajneže iz vrst Al Kaide. V Bagdadu je bilo krvavo že v ponedeljek, ko je bilo v treh napadih ubitih najmanj deset ljudi.

Napadi se dogajajo prav zdaj, ko se je iraška vlada odločila, da bo preložila načrtovan prenos odgovornosti za varnost v mestih z vojakov na policiste, saj ti še niso pripravljeni.

Iraški policisti so še posebej ranljivi ob takih napadih, saj nimajo težkega orožja, kot ga imajo vojaki, ki so tudi prejeli večino ameriške pomoči v urjenju.

Nasilja pojenja, grožnja ostaja
Od vrhunca sektaškega nasilja med letoma 2006 in 2007 se je nasilje v Iraku občutno zmanjšalo, a sunitski islamski skrajneži in skrajne šiitske milice še vedno predstavljajo veliko grožnjo varnosti v državi.

Letos so se uporniki v napadih še posebej osredotočili na krajevne varnostne sile in krajevne vladne urade, s čimer naj bi skušali pokazati, da vlada ni sposobna zagotoviti varnosti po napovedanem odhodu ameriških vojakov v državi.

V Iraku je še 44.000 ameriških vojakov, ki naj bi odšli do konca leta, ko se izteče varnostni pakt med Bagdadom in Washingtonom. Trenutno potekajo pogovori, da bi nekaj ameriških vojakov ostalo in bi pomagalo pri urjenju iraških varnostnih sil.