Na fotografiji desno grški predsednik Karolos Papuljas, na sredini vodja Nove demokracije Antonis Samaras, levo pa vodja stranke Siriza Alexis Cipras. Foto: EPA
Na fotografiji desno grški predsednik Karolos Papuljas, na sredini vodja Nove demokracije Antonis Samaras, levo pa vodja stranke Siriza Alexis Cipras. Foto: EPA
Grkom zmanjkuje časa

Vodja konservativne Nove demokracije Antonis Samaras, predsednik levičarske stranke Siriza Aleksis Cipras in predsednik socialistične stranke Pasok Evangelos Venizelos so sedli za pogajalsko mizo s predsednikom države. Svojih stališč niso razkrivali, le Samaras je novinarjem pojasnil, da se bo njegova stranka zavzemala za dveletno prehodno koalicijsko vlado, ki bi državo ohranila na evrskem območju.

V skladu z ustavo gre za zadnji poskus za sestavo vlade narodne enotnosti ali koalicijske vlade pred novimi predčasnimi volitvami.

Bo jeziček na tehtnici Demokratična leva stranka?
Papuljas se bo po današnjem sestanku z voditelji najmočnejših strank v novem parlamentu sestal še posebej z vsakim predsednikom manjših strank, ki so se prebile v parlament. Časa za dogovor imajo stranke do četrtka, če tega ne bodo dosegle, pa se bodo morali Grki znova odpraviti na predčasne volitve.

Ključno vlogo v sestavi koalicijske vlade bi sicer lahko odigrala Demokratična leva stranka, frakcija Sirize, ki jo vodi Fotis Kuvelis. Ta je v soboto postavil zelo ostre pogoje, pod katerimi bi bil pripravljen sodelovati v vladi. Po njegovem mnenju bi morali nemudoma razveljaviti zakonodajo, s katero so znižali minimalno plačo in spodbudili odpuščanje. Zavzel se je tudi za odstop Grčije od dogovorjenega programa mednarodne finančne pomoči. Ob tem pa je poudaril, da nima zelo veliko upanja, da bi bilo vlado mogoče sestaviti.

Grki bi ostali na evrskem območju
Sicer pa so danes objavljeni izsledki raziskave tednika To Wima pokazali, da je 42,8 odstotka Grkov vznemirjenih zaradi izidov predčasnih volitev, ki so razdelili politično prizorišče. 23,3 odstotka je izrazilo razočaranje nad izidi, 35,2 odstotka pa jih občuti predvsem upanje.

Ob tem je 72 odstotkov vprašanih menilo, da bi morale izvoljene stranke sodelovati "za vsako ceno". V ločeni raziskavi pa jih je 78 odstotkov menilo, da bi vlada morala storiti vse, da bi Grčija ostala na območju z evrom.

Grkom zmanjkuje časa