Al Kaida je objavila nov posnetek Osame bin Ladna, ki naj bi ga posneli tik pred smrtjo. Foto: Reuters
Al Kaida je objavila nov posnetek Osame bin Ladna, ki naj bi ga posneli tik pred smrtjo. Foto: Reuters

Na nekaj več kot 12-minutnem posnetku, ki je bil objavljen na islamističnih spletnih straneh, vodja teroristične mreže Al Kaida omenja revoluciji v Tuniziji in v Egiptu in muslimane poziva, naj izkoristijo "redko zgodovinsko priložnost" za upor. "Mislim, da bo veter sprememb zapihal v arabskem svetu, z dovoljenjem Alaha," je povedal bin Laden, ki pa ob tem ni omenil uporov v Siriji, Libiji in Jemnu.

"Stojite na križišču, muslimanske države pa so pred redko zgodovinsko priložnostjo, da se rešijo suženjstva svojih vladarjeh, človekovih zakonov in zahodni dominaciji. Kaj torej čakate? Rešite sebe in svoje otroke," je sklenil bin Laden. Avtentičnosti posnetka še niso potrdili, posnetek pa je narejen kot videoposnetek, a je na njem slišati samo ton in videti fotografijo bin Ladna.

Bin Ladna so pripadniki posebnih enot ameriških marincev, tjuljnjev, ubili 2. maja v njegovem skrivališču v pakistanskem mestu Abotabad. Njegove posmrtne ostanke so nato vrgli v morje, ameriška administracija pa se je odločila, da slike bin Ladnovega trupla ne bodo pokazali javnosti, saj naj bi bila preveč kruta. To je zbudilo številna vprašanja, ugibanja in teorije zarote o tem, da bin Laden sploh ni mrtev.

Ugibanja o bin Ladnovem nasledniku se nadaljujejo
Še vedno ni dokončno znano, kdo bo bin Ladna nasledil na čelu Al Kaide. CNN in arabska televizija Al Džazira sta v torek poročala, da naj bi vodstvo teroristične mreže začasno prevzel Egipčan Saif Al Adel, a je danes neimenovani predstavnik ameriške administracije opozoril, da ni nobenih znamenj, da naj bi Al Adel dejansko prevzel začasno vodenje Al Kaide. Tudi nekateri zahodni analitiki, vključno z enim od nekdanjih sodelavcev ameriške tajne službe Cia, so izrazili dvom o tem, da naj bi al Adel prevzel vodenje.

Neimenovani vir ameriške vlade je ob tem sporočil, da so ameriške oblasti sprožile mednarodno iskanje domnevnih operativcev Al Kaide, katerih imena so odkrili v računalniških datotekah in bin Ladnovem dnevniku, ki so jih zaplenili po bin Ladnovi smrti v Abotabadu. ZDA so za pomoč pri identifikaciji morebitnih operativcev že zaprosile Veliko Britanijo in Kanado.