Husein tik pred smrtjo ni bil drogiran in je bil trdnega duha, je dejal Haddad. Foto: EPA
Husein tik pred smrtjo ni bil drogiran in je bil trdnega duha, je dejal Haddad. Foto: EPA
Huseinu okoli vratu navezujejo ruto
Smrt z obešanjem v arabskem svetu velja za zelo sramotno, tudi Husein sam je želel, da bi bil ustreljen. Foto: EPA
Večina tujih opazovalcev dvomi, da bi smrt Huseina doprinesla k umiritvi razmer v državi. Foto: EPA
Smrtne kazni po svetu
Usmrtitev Sadama Huseina

Kot je Haddad povedal za BBC, je bil nekdanji iraški diktator pred smrtjo povsem priseben in neustrašen.

Eden izmed stražarjev ga je vprašal, ali se boji umreti. Husein mu je odvrnil, da se je vse življenje boril z nezvestimi ljudmi in napadalci, na vprašanje nekoga drugega, zakaj je uničil državo in narod s tem, da je izstradal ljudi in dopustil ameriško okupacijo, pa je padli diktator zabrusil, da je premagal vse sovražnike Iraka, njegovim prebivalcem pa zagotovil blaginjo.

"Sovražniki bodo gnili v peklu"
Husein se je zavedal, da se mu bliža smrt, meni Haddad. "To je moj konec, konec mojega življenja. Svoje življenje sem začel kot borec, zato me smrt ne more prestrašitit," je po pričevanju sodnika dejal Husein. Po teh besedah so mu razvezali roke in mu jih ponovno zavezali na hrbtu. Noge so mu dali v okove. Ob tem je Husein kričal: "Bog je velik! Dol z Američani, dol z napadalci!" in še "Mi gremo v nebesa, naši sovražniki pa bodo gnili v peklu." Iračane je tudi pozval k medsebojnemu odpuščanju in ljubezni ter skupnemu boju proti Američanom in Perzijcem (Irancem).

Umrl je v trenutku
Nato je bil odpeljan k vislicam, kjer je zavrnil kapuco, ki so mu jo hoteli nadeti stražarji. Okoli vratu so mu nadeli ruto. Ob tem je recitiral verze iz Korana, stražarji pa so ga začeli zasmehovati in kričati nadenj. Prisotni duhovnik je Huseina prosil, naj recitira versko besedilo, kar je Husein storil, a z velikim sarkazmom.

Okoli vratu so mu nadeli zanko, on pa je vzkliknil: "Ni večjega boga kot je Alah in Mohamed je njegov prerok!" To so bile tudi njegove poslednje besede. Ko se je loputa pod njim odprla, je Husein umrl v trenutku, je sodnik še povedal za BBC.

Smrtne kazni po svetu
Usmrtitev Sadama Huseina