Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je 17. maja podelil mandat za sestavo vlade Zoranu Zaevu (levo). Ta bo zdaj očitno postal novi makedonski premier. Foto: EPA
Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je 17. maja podelil mandat za sestavo vlade Zoranu Zaevu (levo). Ta bo zdaj očitno postal novi makedonski premier. Foto: EPA

Vlada pod vodstvom Zaeva bo štela 25 članov. Makedonsko diplomacijo bo v prihodnje vodil karierni diplomat in nekdanji veleposlanik v ZDA Nikola Dimitrov, Radmila Sekerinska bo ministrica za obrambo, Oliver Spasovski pa notranji minister. Vsi trije so iz vrst SDSM-ja.

Albanskim strankam šest ministrskih mest
Za približevanje Makedonije Evropski uniji bo pristojen Bujar Osmani iz albanske stranke DUI, ki bo imela sicer v novi vladi skupno štiri člane, med njimi tudi namestnika premierja. Zavezništvo Albancev bo imelo dva ministra - za zdravje in lokalno upravo. V novi vladi pa ni članov albanskega gibanja Besa, ki je sporočilo, da v njej ne bo sodelovalo in je ne bo podprlo zaradi nesoglasij s stranko DUI.

Računica Zaeva: 49 + 10 + 3
Zaev za potrditev vlade potrebuje najmanj 61 glasov. Zaev računa na tesno večino s podporo 62 poslancev - 49 iz SDSM-ja, deset iz DUI-ja in treh iz vrst Zavezništva Albancev. Z novo vlado se bo Makedonija morda vendarle izvlekla iz globoke politične krize, ki traja že skoraj tri leta.

Izvolitev Xhaferija razvnela strasti
Kriza se je zaostrila konec aprila, ko je parlamentarna večina za novega predsednika sobranja izvolila Talata Xhaferija iz stranke DUI, ki je postal prvi Albanec na čelu makedonskega parlamenta. VMRO-DPMNE vztraja, da je bil izvoljen v nasprotju z zakonodajo, zato do preklica bojkotira delo parlamenta. Stranka VMRO-DPMNE, ki jo vodi Nikola Gruevski, je bila sicer na oblasti zadnjih enajst let. Gruevski je kot relativni zmagovalec volitev (dobil je 51 od 120 poslancev) prvi poskusil sestaviti vlado, a mu je ni uspelo.