V petek zvečer so protesti potekali pred predstavništvom Evropske unije, v katerem sedi nekdanji slovenski zunanji minister Samuel Žbogar. Foto: Reuters
V petek zvečer so protesti potekali pred predstavništvom Evropske unije, v katerem sedi nekdanji slovenski zunanji minister Samuel Žbogar. Foto: Reuters
Makedonija
Središče Skopja je močno zastraženo. Foto: Reuters
Zoran Zaev
Zaev je izjavil, da je bilo četrtkovo nasilje v parlamentu poskus umora, načrtovanega v dogovoru s policijo. Foto: Reuters
Protesti v Makedoniji se nadaljujejo

Rešitve politične in institucionalne krize v državi pa ni na vidiku, nadaljuje se medsebojno obtoževanje, predsednik socialdemokratov Zoran Zaev je predsedniku države Gjorgeju Ivanovu še enkrat sporočil, da pričakuje mandat za sestavo vlade.

Xhaferi prvi Albanec na čelu predsednika parlamenta
Zoran Zaev, ki pravi, da je bilo dogajanje v parlamentu poskus umora s pomočjo policije, zahteva mandat za sestavo vlade v desetih dneh, saj ima v parlamentu večino, kar se je pokazalo tudi na glasovanju za novega predsednika parlamenta, po katerem je izbruhnilo nasilje. Pričakuje, da bo Trajko Veljanovski svojo funkcijo Talatu Xhaferiju, ki bi postal prvi Albanec na čelu sobranja, po mnenju nasprotnikov pa je bil izvoljen nezakonito, predal najpozneje do torka.

"Tisti, ki se bojujejo le za svoje koristi, so pripravljeni žrtvovati interese državljanov in države," je dejal Zaev, ki je še enkrat zavrnil poziv predsednika na pogovore, saj da je "Ivanov del težave in ne rešitve". Za napad je okrivil tudi stranko VMRO-DPMNE in njenega voditelja Nikolo Gruevskega, ta pa pravi, da Zaev govori neumnosti in da želi na oblast za vsako ceno, četudi potepta makedonske nacionalne interese in prizna, kot pravi, neustavno Tiransko platformo.

Dvojna igra albanske stranke DUI
"Nikoli v življenju nisem pomislil, da bi skušal nasilno priti na oblast ali se tako obdržati na njej,"
pravi Gruevski. Svoj odhod je zaradi nasilja napovedal notranji minister iz albanske stranke DUI, čeprav za razmere obtožuje vodjo policije. Sicer pa stranka DUI še naprej igra dvojno igro. Po eni strani sodeluje v vladi s stranko VMRO-DPMNE, po drugi v parlamentu podpira opozicijskega SDSM. Policija je za zdaj priprla osem ljudi, razdor v državi pa se le še poglablja. Zaskrbljeni so predstavniki mednarodne skupnosti, v Rusiji so stopili na stran Gruevskega.

"Zahod in vzhod se bojujeta za nadzor nad zločinskimi in mafijskimi krogi v Makedoniji. Z demokracijo in družbeno svobodo se ukvarjajo le novinarji in javnost," pravi analitik Arsim Zekoli, ki je prepričan, da nič v državi ni le črno in belo in da se pri iskanju rešitev nenehnih kriz v ospredje postavlja varnost, navadno na račun demokracije, država pa medtem ostaja v primežu kriminala in korupcije.

Srbija povečala bojno pripravljenost
Ob več članicah Unije so tudi številne države na Balkanu zaskrbljene nad dogajanjem v Makedoniji. Srbija je v petek povečala bojno pripravljenost svoje vojske. Kot je izjavil srbski premier Aleksandar Vučić, so nemiri "težava vseh, ki živijo v regiji, zato želi Srbija ohraniti stabilnost". Po mnenju novega albanskega predsednika Ilirja Mete so napetosti v Makedoniji politični in ne etnične narave. Slovensko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da pozivanje k delitvi državljanov Makedonije na podlagi nacionalne pripadnosti ne sodi v sodobno demokratično državo.

Protesti v Makedoniji se nadaljujejo