Konvoj je krenil iz Moskve proti Lugansku na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters
Konvoj je krenil iz Moskve proti Lugansku na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters
Spopadi na vzhodu Ukrajine še vedno zahtevajo smrtne žrtve na obeh straneh. Foto: EPA

Konvoj 280 tovornjakov je na tisoč kilometrov dolgo pot odšel v noči s ponedeljka na torek in naj bi na cilj prispel v dveh ali treh dneh, a Ukrajina je zatrdila, da konvoju ne bo pustila na svoje ozemlje.

V Kijevu zahtevajo, da konvoj prečka mejni prehod, ki je pod nadzorom ukrajinskih sil, in da se pomoč pretovori na vozila Rdečega križa, poleg tega pa ne sme biti spremstva ruskih uradnikov ali vojakov.

Ukrajinske oblasti so že v ponedeljek dale vedeti, da lahko Rusija z napotitvijo humanitarne pomoči sodeluje le v operaciji pod okriljem Rdečega križa.

S sedeža organizacije v Ženevi so sporočili, da še vedno čakajo na izpolnitev njihovih strogih pogojev za koordinacijo pomoči iz Rusije. Pri tem izpostavljajo spoštovanje temeljnih načel organizacije - nevtralnosti, nepristranskosti in neodvisnosti.

Rdeči križ tudi zahteva, da mu ruske oblasti vnaprej predajo vse potrebne podrobnosti o pomoči, vključno z obsegom in vrsto izdelkov ter pogoji transporta in skladiščenja. Poleg tega pa morajo vse vpletene strani zagotoviti varnost osebja in vozil Rdečega križa.

Po navedbah ruskih medijev je v konvoju 400 ton žit, 100 ton sladkorja, 62 ton otroške hrane, 54 ton medicinske opreme in zdravil, 12.000 spalnih vreč in 69 prenosnih električnih generatorjev.

Evropska unija je sporočila, da bo prizadetim prebivalcem na vzhodu Ukrajine poslala svojo pomoč. Bruselj bo namenil 2,5 milijona evrov za zagotavljanje zatočišč, hrane, vode, zdravil in varne priprave na prihajajočo zimo.

Hudi spopadi
V okolici Donecka na vzhodu Ukrajine se medtem nadaljujejo hudi spopadi med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti. Na obeh straneh naj bi padli številni borci.

Ukrajinska vojska je sporočila, da je zasedla strateško pomembno cesto med Doneckom in krajem Gorlivka, kar so potrdili tudi uporniki. Vojska naj bi v akciji uporabila tudi topništvo in letalstvo. Separatisti medtem sporočajo, da so pri kraju Krasni Luč obkolili enoto ukrajinskih vojakov.

O hudih bojih poročajo tudi iz okolice kraja Mjusinsk v bližini Luganska, kjer ukrajinska vojska nadzoruje več pomembnih prometnic. Spopadi potekajo tudi v okolici kraja Ilovajsk jugovzhodno od Donecka. Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da je več topniških izstrelkov spet priletelo tudi v stanovanjska območja v Donecku.

Kijevske oblasti so sporočile, da je bila ukrajinska vojska napadena tudi ob meji z Rusijo, na njene položaje pa naj bi izstrelki prileteli z ruske strani. V Moskvi so te očitke že zavrnili. Še več, pravi Kremelj, v torek je več granat iz Ukrajine končalo v bližini hiš, ki so na ruski strani meje, še poroča dpa.

Zapleti z rusko pomočjo za Ukrajino
Zapleti z rusko pomočjo za Ukrajino