Po odločitvi preiskovalnega sodnika bodo Bandića z današnje obravnave znova prepeljali v pripor v Remetincu. Foto: EPA
Po odločitvi preiskovalnega sodnika bodo Bandića z današnje obravnave znova prepeljali v pripor v Remetincu. Foto: EPA

Prav tako je zunajrazpravni senat istega sodišča na zahtevo obrambe zagrebškega župana Milana Bandića na ponedeljkovi seji ukinil varnostne ukrepe proti njemu, ki jih je sodišče sprejelo lani pred njegovo izpustitvijo iz pripora ob varščini. Bandić namreč ni smel voditi mesta zaradi možnosti ponovitve kaznivega dejanja, za katerega ga bremenijo, in zaradi morebitnega vplivanja na priče.

Odločitev senata je bila objavljena le slabo uro, preden je Bandić prišel na sodišče zaradi obravnave, na kateri je preiskovalni sodnik odločal o zahtevi Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok), da bi ga znova priprli zaradi razširitve preiskave proti njemu. Prav tako mu je sodnik zaračunal 15 milijonov kun (1,95 milijona evrov) varščine zaradi domnevne večkratne kršitve varnostnih ukrepov. Bandića so z današnje obravnave znova prepeljali v pripor v Remetincu.

Domnevno vplivanje na priče
Uskok je davi na svoji spletni strani objavil sum, da je Bandić po lanski izpustitvi iz pripora od nekaterih prič zahteval, naj spremenijo izjave, ki so jih te dale med preiskavo, da je ponaredil uradne dokumente in preprečeval izvajanje dokaznega postopka. Zagrebškega župana so iz pripora izpustili 19. novembra lani, potem ko je njegov odvetnik plačal za Hrvaško rekordna dva milijona evrov varščine. Takrat je obljubil, da ne bo opravljal svojih nalog, niti ne bo vplival na priče. Sumijo ga, da je v primeru Agram z različnimi malverzacijami mesto oškodoval za najmanj 20 milijonov kun (2,6 milijona evrov).

Zagreb naj bi oškodoval za več kot 40.000 evrov
Proti Bandiću so sredi februarja vložili tudi prvo obtožnico zaradi sporne finančne podpore referendumski kampanji državljanske pobude V imenu družine. Tožilstvo trdi, da je mesto Zagreb oškodoval za najmanj 308.000 kun (40.210 evrov). Bandić vse obtožbe zanika. Prejšnji teden je večkrat napovedal ustanovitev svoje politične stranke. Omenil je tudi možnost, da bi odstopil z županskega položaja, zaradi česar bi imeli v Zagrebu izredne volitve. Medtem mesto vodi Bandićeva namestnica Sandra Švaljek.