Večina Egipčanov je bila v času vladanja Mubaraka zatirana in je od njegovega prihoda na oblast leta 1981 živela na pragu revščine in v izrednem stanju v državi, s pomočjo katerega je
Večina Egipčanov je bila v času vladanja Mubaraka zatirana in je od njegovega prihoda na oblast leta 1981 živela na pragu revščine in v izrednem stanju v državi, s pomočjo katerega je "discipliniral" svoje državljane, o stanju v Egiptu v zadnjih 30 letih meni Bećirović. Foto: Reuters
Zijad Bećirović
Bećirović je strokovnjak za bližnjevzhodna in balkanska vprašanja. Foto: MMC RTV SLO

Bećirović z Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije je v MMC-jevi spletni klepetalnici odgovarjal na vprašanja o aktualnem dogajanju v Egiptu, kjer so ljudje - po vzoru t. i. jasminove revolucije v Tuniziji - povzdignili glasove in zahtevajo odhod predsednika Hosnija Mubaraka. Zahod mora podpreti množice, ne pa osovraženih režimov, kar je delal ves čas, je dejal Bećirović.

Dogajanja v Egiptu predstavljajo neposredno grožnjo za Izrael. Mubarak je največji zaveznik Izraela in interes Izraela je, da obstane na oblasti, pravi Bećirović in dodaja, da je strah pred islamisti, ki bi utegnili zapolniti politični vakuum po Mubaraku, odveč.

"Zahod ima praviloma do arabsko-islamskega sveta vsaj dvolično politiko. Ta se kaže tudi v primeru Egipta. Podpirajo upor množice, hkrati podpirajo Mubaraka, ker ga še vedno niso pozvali, naj odstopi. Zahodu ustrezajo avtokratski režimi in ves čas so podpirali te režime, na drugi strani si prizadevajo za demokracijo. To je protislovno. Zahodu so pomembnejši drugi interesi kot širjenje demokracije v arabski svet," pa je odgovoril na vprašanje, zakaj se ZDA in EU ne izrečejo proti Mubaraku in podprejo želje po demokratičnih spremembah?