Bela hiša je fotografijo predsednika Baracka Obame, ko v Camp Davidu strelja glinene golobe, objavila na Flickerju. Foto: Reuters
Bela hiša je fotografijo predsednika Baracka Obame, ko v Camp Davidu strelja glinene golobe, objavila na Flickerju. Foto: Reuters

Barack Obama je namreč v intervjuju februarja lani za revijo The New Republic izjavil, da na počitnicah s svojo družino v Camp Davidu strelja glinene golobe, saj globoko spoštuje tradicijo lova, ki sega daleč nazaj v zgodovino te države.

"Menim, da tisti, ki na to pozabljajo, delajo veliko napako. A ob tem se moramo zavedati, da je uporaba orožja v urbanih mestih nekaj povsem drugega kot na podeželju," je dejal.

"Sasha in Malia nista streljali glinenih golobov"
Ob tem je dodal, da razume tiste, ki zagovarjajo nošenje orožja: "Če ti je oče, ko si odraščal, dal puško in si cel dan preživel z njim in s svojimi strici na lovu in je to postalo del tvoje družinske tradicije, razumem, zakaj bi bili tako zaščitniški do tega."
Sicer pa je v intervjuju zatrdil, da njegovi hčerki, 11-letna Sasha in 14-letna Malia, nikoli nista streljali glinenih golobov.

Zagovornike orožja je namreč zmotilo dejstvo, da se Obama zavzema za uvedbo strožje zakonodaje na področju nošenja strelnega orožja, a tudi sam strelja. Zanimalo jih je tudi, zakaj Bela hiša o predsednikovem konjičku ni že prej povedala.

Predstavnik Bele hiše za stike z javnostmi Jay Carney je pojasnil takole: "Ko se predsednik odpravi v Camp David, gre tja na počitnice s svojo družino, in ne zato, da bi se fotografiral."

Boj v kongresu bo težek
Obama je po strelskem pohodu v Newtownu, kjer je strelec ubil 14 otrok, napovedal uvedbo kar 23 izvršnih ukazov, s katerimi bi zmanjšali nasilje z orožjem, ameriško javnost pa je pozval, naj vpliva na kongresnike, da bodo potrdili potrebne zakonske spremembe, česar ne more storiti sam. Obama je kot vodjo skupine za pripravo predlogov za ukrepanje pooblastil podpredsednika ZDA Josepha Bidna.

Med najpomembnejšima ukrepoma, ki ga mora sprejeti kongres, je ponovna prepoved nošenja polavtomatske puške in zmanjšanje kapacitete nabojnikov za orožje, ki jih v prosti prodaji mogoče kupiti na deset.