Tako pri Putinovem predlogu kot pri potrditvi Medvedjeva v dumi je šlo le za formalnost. Foto: Reuters
Tako pri Putinovem predlogu kot pri potrditvi Medvedjeva v dumi je šlo le za formalnost. Foto: Reuters

Za Medvedjeva je glasovalo 299 poslancev dume, medtem ko jih je bilo 144 proti. Dozdajšnji predsednik se je ob imenovanju zahvalil za izrečeno zaupanje in obljubil, da bo sodeloval z vsemi političnimi strankami v dumi.

"Z vsemi svojimi močmi si bom prizadeval za izpolnitev obljub, ki sva jih dala s predsednikom države," je dejal novi premier. "Prepričan sem, da bomo, če bomo delali skupaj, dosegli rezultate," je dodal.

Številni se počutijo, kot da nimajo volilne pravice
Najmočnejša moža v Rusiji sta torej le zamenjala svoja dozdajšnja položaja, o čemer sta se dgovorila že lansko jesen. Njune poteze so povzročile plaz kritik, številni Rusi pa se 20 let po razpadu Sovjetske zveze počutijo, kot da spet nimajo dejanske volilne pravice.

Moskovska policija je aretirala vodji gibanja proti Putinu, potem ko sta protestno celo noč vztrajala v bližini Kremlja. Alekseja Navalnija in Sergeja Udalcova so odpeljali na policijsko postajo, kjer ju bodo najverjetneje oglobili zaradi kršenja javnega reda. V nedeljo se je sicer na protestih zbralo okoli 20.000 ljudi, policija pa je v teh dveh dneh aretirali skoraj 750 demonstrantov.

Ti so kot znak nasprotovanja nosili bele trakove, prepričani pa so, da zamenjava na oblasti ni bila demokratična. Medtem pa je v dvorani, kjer je potekala prisega, okoli 2.000 podpornikov oblasti ploskalo vsakemu koraku Putina, ki je med drugim obljubil tudi, da bo okrepil demokracijo v državi.

Medvedjev si bo prizadeval za svoboščine
Medvedjev pa je že aprila napovedal, da si bo na mestu premierja prizadeval za politične in gospodarske pravice ter svoboščine. Prepričan je, da bi moralo biti vmešavanje države v gospodarstvo čim manjše in čim preglednejše.

Premier ima sicer v Rusiji precej manj pristojnosti od predsednika, predvsem organizira delo vlade. V primeru odstopa predsednika prevzame njegove pristojnosti, vendar pa so njegova pooblastila omejena.