Putin se po letu 2008 vrača nazaj v Kremelj. Foto: EPA
Putin se po letu 2008 vrača nazaj v Kremelj. Foto: EPA
Vladimir Putin in Dmitrij Medvedjev
Putina bo na mestu premierja nasledil njegov predhodnik (in naslednik) na mestu predsednika Medvedjev. Foto: EPA
Pohod milijonov v Moskvi

Tja se vrača že tretjič. Prva dva mandata je odslužil med letoma 2000 in 2008, nedavne spremembe ustave, ko so mandat ruskega predsednika s štirih podaljšali na šest let, pa so omogočile, da Putin znova kandidira. Če bo tudi tokrat na položaju ostal polna dva mandata, torej do leta 2024, ko bo star 72 let, bi postal ruski voditelj z najdaljšim stažem na oblasti po diktatorju Josifu Stalinu. Nekateri njegovi kritiki so ga v preteklosti zaradi moči, ki je v njegovih rokah, primerjali z ruskimi (absolutističnimi) carji.

Protestni "pohod milijona"
V Moskvi se je na opozicijskem protestnem zborovanju pred ponedeljkovo inavguracijo Vladimirja Putina za nov predsedniški mandat zbralo najmanj 20.000 ljudi. Vendar je, ko so se demonstranti danes skušali prebiti do Kremlja, posredovala policija. Prišlo je do spopadov med demonstranti in policijo, ki je več kot 250 protestnikov "zaradi nezakonitega delovanja" priprla. Med njimi so tudi opozicijski voditelji Sergej Udalcov, Boris Nemcova in Aleksej Novalni.

Kult Putina nič več neomajan
Nekdanji tajni agent KGB-ja je mandat ruskega predsednika prvič prevzel, ko je zadnjega decembrskega dne leta 1999 nepričakovano odstopil tedanji predsednik Boris Jelcin in za svojega naslednika imenoval Putina. Ta je nato vodil stabilno Rusijo in državi po več nemirnih letih po razpadu Sovjetske zveze vrnil moč in ugled v svetu, za kar so mu številni rojaki še vedno hvaležni.

Po štirih letih, ki jih je preživel kot ruski premier – na to mesto se vrača Dmitri Medvedjev, ki ga je pred nekaj več kot štirimi leti izbral za svojega naslednika v Kremlju – prevzema vodenje Rusije v drugačnem ozračju kot konec leta 1999, kar ga bo po mnenju nekaterih prisililo k drugačnemu načinu vladanja. Množične demonstracije, ki so zajele ruska mesta po parlamentarnih volitvah 4. decembra lani, so pokazale, da se v največji državi na svetu krepi opozicija, ki se ne strinja s Putinovo politiko in načenja njegov kult vsemogočnega in nezmotljivega. Svoj kult osebnosti neguje tudi tako, da se v medijih pojavlja kot neustrašni jezdec, pilot, lovec, motorist, judoist (ima črni pas) ter - za razliko od podob svojih voditeljev, ki so jih Rusi vajeni iz časov Sovjetske zveze - zdrav športnik (smučar, plavalec, hokejist ...).

Drugačen način vladanja?
Putina, ki je na volitvah že v prvem krogu 4. marca dobil 63,6-odstotno podporo volivcev, čaka zahteven tretji mandat, med katerim bo najverjetneje moral nekoliko popustiti opoziciji in se približati volivcem, čeprav nihče ne pričakuje popolnoma drugačnega načina Putinovega vladanja od dosedanjega. Popuščanje Kremlja nasprotnikom režima je bilo opaziti že pri Putinovem predhodniku (in nasledniku). Medvedjev je pred dnevi podpisal nova zakona, ki znova uvajata neposredne volitve ruskih lokalnih županov in ukinjata pogoj, da morajo politične stranke za sodelovanje na volitvah vseh ravni razen predsedniških zbrati določeno število podpisov.

Shod pred slovesnostjo
59-letni Putin bo svoj tretji predsedniški mandat z velikim pompom prevzel na ponedeljkovi slovesnosti v Kremlju, na katero je povabljenih več kot 2.000 ljudi. Med povabljenci sta tudi nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi in nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder, s katerima je Putin stkal še posebej tesne prijateljske vezi. Še pred slovesnim "ustoličenjem" pa bo dan pred prevzemom mandata potekal t. i. pohod milijonov. Oblasti so tokratni protest, ki naj bi razkril dejansko moč ruske opozicije, dovolile. Na protestu naj bi se po nekaterih podatkih zbralo nekaj tisoč ljudi, torej precej manj kot na demonstracijah po lanskih parlamentarnih volitvah, ki so bile najbolj množične v Rusiji po letu 1991.

Pohod milijonov v Moskvi