Zaradi izbruha ebole je v Sierri Leone, Liberiji, Gvineji in Nigeriji v preteklih mesecih umrlo najmanj 2.100 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Zaradi izbruha ebole je v Sierri Leone, Liberiji, Gvineji in Nigeriji v preteklih mesecih umrlo najmanj 2.100 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Virus ebole se ne prenaša po zraku, temveč se posameznik z njim okuži, če pride v stik s telesno tekočino okuženega (znoj, kri). Simptomi okužbe so visoka temperatura, krvavitve in poškodba osrednjega živčevja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Med 18. in 21. septembrom prebivalci te majhne obmorske afriške države ne bodo smeli zapustiti domov. V tem času bo zdravstveno osebje izoliralo okužene in preprečilo nadaljnje širjenje virusa.


Poskusno zdravilo

Zaradi izbruha ebole je v Sierri Leone, Liberiji, Gvineji in Nigeriji v preteklih mesecih umrlo najmanj 2.100 ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je napovedala, da bo od novembra letos na trg poslala prvo cepivo proti virusu, potem ko bodo opravljeni vsi varnostni testi zdravila. Do zdaj namreč ne obstaja cepivo ali zdravilo proti temu smrtonosnemu virusu.

Okužbi izpostavljeni zdravstveni delavci
Od začetka izbruha hemoragične mrzlice ebole marca letos je v Sierri Leone umrlo 20 zdravstvenih delavcev. V najbolj prizadeti državi (Liberiji) so se medicinske sestre v največji bolnišnici v državi odločile za stavko. Za opravljanje dela, s katerim ogrožajo svoje življenje, zahtevajo višje plače in ustreznejšo opremo. Pred dnevi so izbruh bolezni potrdili tudi v Demokratični republiki Kongo, kjer je po zadnjih podatkih umrlo 31 ljudi.

Hitro odkrivanje okužb
Za virusno bolezen ni ne zdravila ne cepiva, so pa japonski raziskovalci sporočili, da so razvili novo metodo za odkrivanje okužb. 30-minutna metoda naj bi zdravnikom omogočila hitro diagnosticiranje infekcije, bila pa naj bi tudi cenejša od sistema diagnosticiranja, ki je v uporabi zdaj. Nova metoda je že na voljo, čeprav prošenj zanjo še niso prejeli, je povedal profesor Džiro Jasuda z univerze v Nagasakiju.

90-odstotna smrtnost
Kot je znano, se virus ne prenaša po zraku, temveč se posameznik z njim okuži, če pride v stik s telesno tekočino okuženega (znoj, kri). Simptomi okužbe so visoka temperatura, krvavitve in poškodbe osrednjega živčevja. Pri okuženem se največkrat pojavi krvavitev v prebavnem traktu, ki v 90 odstotkih vodi v smrt.

Naravni prenašalci virusa so sadjejedi netopirji iz družine letečih psov (Pteropodidae), zato so v Gvineji prepovedali uživanje njihovega mesa in tudi mesa podgan in opic, ki so kulinarična specialiteta lokalnega prebivalstva. "Virus se s kuhanjem ali dimljenjem mesa pri visoki temperaturi uniči, težava je v pripravi mesa. Z virusom je okuženo meso živali," opozarja vodja Organizacija za prehrano in kmetijstvo pri ZN-u Juan Lubroth. Ko pripravljavec hrane žival odre, se lahko rani z ostro kostjo netopirja.

Gospodarska škoda
Številne zahodne države sveta, med njimi Velika Britanija (kamor so nedavno pripeljali na zdravljenje moškega, ki se je z virusom okužil v Sierri Leone), so preventivno začasno odpovedale polete v nekatere države na zahodu Afrike. Afriška banka za razvoj opozarja, da je zaradi sprejetega ukrepa afriško gospodarstvo že občutilo gospodarsko škodo, saj so tuji poslovneži nehali obiskovati države na zahodu.

Nekaj kritik je tudi na račun slabega odziva mednarodne skupnosti. "Nesprejemljivo je, da so se resni pogovori o koordinaciji in mednarodnih ukrepih začeli šele zdaj," je še dejal Friedman.