Maldivisjki predsednik Mohamed Našid je dejal, da državi ne želi vladati z železno roko. Foto: Reuters
Maldivisjki predsednik Mohamed Našid je dejal, da državi ne želi vladati z železno roko. Foto: Reuters

Razmere na otoški državi so se začele zaostrovati po letu 2008, ko je moral po 30 letih vladanja predsedniški stolček zapustiti Maumun Abdul Gajum.

V državi je dokončno zavrelo, ko je vojska aretirala sodnika, ki je prejšnji mesec oprostil opozicijskega aktivista, ki naj bi bil aretiran brez sodnega naloga. Vladajoča koalicija je odločitev sodnika označila kot politično motivirano. Sodnika so obtožili korupcije in politične pristranskosti.
A vladno nestrinjanje s sodnikovo odločitvijo naj bi bila le češnja na vrhu smetane. Maldivijski sodni sistem je bil že večkrat tarča kritike, češ da njegov sistem zavor in ravnovesij ne deluje.
Opozicija na Maldivih že več tednov zahteva odhod vlade, ki jo obtožujejo spodkopavanja demokracije, zdaj pa so se jim pridružili tudi policisti, ki so danes zavzeli poslopje državne televizije. Aretacija sodnika je sprožila ulične proteste. Ti pa so se razširili toliko, da se je po današnjem zavzetju državne televizije predsednik Našid odločil odstopiti.
V televizijskem nagovoru je dejal, da bo to v danih razmerah najbolje za državo. ''Države ne želim voditi z železno roko. Zato odstopam.''