V stari Agrobanki je imela država 20-odstotni delež. Foto: MMC RTV SLO
V stari Agrobanki je imela država 20-odstotni delež. Foto: MMC RTV SLO

Petim članom nekdanjega vodstva grozijo obtožbe o zlorabi položaja, ker so med letoma 2008 in 2011 odobrili posojila v vrednosti 300 milijonov evrov. Podjetja, ki so prejela posojila, denarja nikoli niso vrnila, je pojasnil srbski tožilec Milojko Radosavljević.

Nekdanjega direktorja Agrobanke Dušana Antonića, štiri člane vodstva banke in tri podjetnike, ki so koristili posojila, so pridržali v sredo, medtem ko sta dva osumljenca še na begu.

Po razkritju nepravilnosti je srbska centralna banka Agrobanki odvzela dovoljenje za delo in njene zdrave dele prenesla na Novo Agrobanko v državni lasti, stara Agrobanka z 20-odstotnim državnim deležem pa je šla maja letos v stečaj.

Nekdanji vodilni v banki so osumljeni, da so posojila odobravali mimo pravil. Da vse ni šlo tako, kot bi moralo iti, kaže tudi podatek, da sta na čelu največjih dolžnikov banke podjetji Hedkomerc in Drina timber, katerih solastnik naj bi bil Antonićev sin Milan.

Banke naj bi posojila zavarovale s hipotekami nad nepremičninami, katerih vrednost pa je bila v več primerih nekajkrat manjša od vrednosti posojila. Nekatera posojila je banka odobrila celo brez zavarovanj.