Kevin Rudd s premierko Julio Gillard ni v najboljših odnosih. Foto: EPA
Kevin Rudd s premierko Julio Gillard ni v najboljših odnosih. Foto: EPA

Kot je pojasnil, na položaju ne more več ostati brez podpore Gillardove, s čimer je okrepil ugibanja, da se utegne znova bojevati za vodstvo laburistične stranke, kar bi mu odprlo pot do premierskega položaja.

"Resnica je, da ne morem še naprej opravljati nalog zunanjega ministra brez podpore premierke Gillardove. Zato menim, da je edino častno dejanje, da odstopim," je dejal Rudd na novinarski konferenci v Washingtonu. Pojasnil je, da bo več o svoji prihodnosti sporočil po vrnitvi iz ZDA, kar naj bi bilo že prihodnji teden.
Gillardova "izrinila" Rudda
Ambiciozna Gillardova je junija 2010 Rudda "izrinila" s položaja premierja in vodje laburistov, saj naj stranka pod njegovim vodstvom ne bi mogla zmagati na parlamentarnih volitvah. Po zamenjavi je sicer tesno zmagala na volitvah avgusta 2010, a od tedaj se stranka spoprijema s padanjem podpore v javnomnenjskih raziskavah.

Že več tednov pa se pojavljajo ugibanja, ali se utegne prav Rudd oziroma kdo izmed preostalih politikov upreti Gillardovi in se nato znova povzpeti na čelo stranke in vlade. Naslednje redne parlamentarne volitve so v Avstraliji sicer predvidene leta 2013.

Gillardova danes Ruddove napovedi ni želela komentirati. Po poročanju medijev ostaja prepričana v podporo laburističnih poslancev, že prihodnji teden pa naj bi bilo več znanega o tem, ali bo sklicala konvencijo stranke.