Britanska policija je v preiskavi po terorističnih napadih v Bruslju in Parizu izvedla prve aretacije. Foto: EPA
Britanska policija je v preiskavi po terorističnih napadih v Bruslju in Parizu izvedla prve aretacije. Foto: EPA

Tri moške in žensko so v četrtek prijeli v Birminghamu, moškega pa v petek zgodaj zjutraj na londonskem letališču Gatwick. Med četverico aretiranih moških sta bila dva stara 26 let, eden 40 in drug 59 let. Vse štiri, ki jih sumijo terorističnih dejanj, so skupaj z 29-letno žensko že zaslišali specializirani preiskovalci za terorizem, policija pa je preiskala nekaj stavb v Birminghamu. Kot piše BBC, naj bi moški, ki je bil aretiran na letališču, pravkar prišel v Veliko Britanijo. Letel naj bi iz severne Afrike.

Vodja policije Constable Marcus Beale iz protiteroristične enote West Midland je dejal, da informacij, ki bi nakazovale načrtovanje napada v Veliki Britaniji, nimajo. Obenem je dodal, da je bila "akcija del velike preiskave protiteroristične enote West Midland v sodelovanju s široko protiteroristično mrežo, MI5 in mednarodnimi partnerji, kot so belgijske in francoske oblasti", in so bile zaradi podatkov obveščevalnih služb aretacije vnaprej načrtovane.

Abrini opažen tudi v Birminghamu
Preiskava je sledila po pokolih v Bruslju in Parizu, kjer je bilo skupaj ubitih 162 ljudi. Tiskovna predstavnica tamkajšnje policije ni želela komentirati, ali so aretacije povezane z napadi v Belgiji in Franciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP, so pa bile to prve aretacije na Otoku, povezane s preiskavo po terorističnih napadih v francoski in belgijski prestolnici.

Sicer pa poročila kažejo, da so glavnega osumljenca napadov v Parizu in Bruslju Mohameda Abrinija, ki so ga pred dvema tednoma aretirali v Belgiji, julija lani opazili tudi v Birminghamu. Abrini je medtem že priznal, da je "moški s klobukom" s posnetka nadzorne kamere, na katerem je skupaj z dvema samomorilskima napadalcema na bruseljskem letališču 22. marca.