Trump se brani, da je šlo pri vsem skupaj zgolj za šaljivi klepet med dvema moškima. Foto: Reuters
Trump se brani, da je šlo pri vsem skupaj zgolj za šaljivi klepet med dvema moškima. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump je objavil opravičilo, ki pa ga je obenem izkoristil za napad na tekmico Hillary Clinton. Foto: Reuters
Trump se je za izjave opravičil, a ob tem takoj pripomnil, da mu je Bill Clinton rekel precej hujše stvari o ženskah. Foto: Reuters
Melania Trump
Trumpova soproga Melania je sporočila, da je sprejela Trumpovo opravičilo, zapisala pa je še, da so bile te izjave zanjo "nesprejemljive in žaljive". Foto: EPA
Sporni posnetek je iz leta 2005, nastal pa je na snemanju Trumpove oddaje Vajenec. Foto: Youtube
Trumpova strategija je tudi, da v predvolilni boj vplete pregrehe soproga Hillary Clinton, nekdanjega predsednika Billa Clintona (na sliki z Monico Lewinsky). Foto: AP
Hillary Clilnton se je po prvem soočenju z Donaldom Trumpom kar smejalo. Foto: Reuters

Trump v pogovoru z Billyjem Bushem, bratrancem nekdanjega predsednika Georgea W. Busha, med drugim pojasni, da lahko "z ženskami počneš kar koli želiš ... Če si slaven", se hvali, kako preprosto "pristopi" do žensk, opiše otipavanje oziroma reče, da lahko "zagrabi" vsako lepo žensko, ki "pride mimo". To naj bi mu ženske dovolile, ker je slaven.

Izgovori ...
Trump se je na objavo posnetka že odzval in dejal, da gre le za "šaljiv pogovor med moškima", ter se branil, da mu je nekdanji predsednik Bill Clinton med igranjem golfa navrgel veliko bolj opolzke opazke. Trump se je na koncu za svoje izjave opravičil z besedami: "Če sem koga užalil, se opravičujem."

... in prvo opravičilo
To je prvo Trumpovo opravičilo, potem ko že vsaj leto dni buri duhove z žaljivimi izjavami, ki letijo na vse strani. Odziv pa je tokrat, kot kaže, najhujši, zato je pripravil videoposnetek z daljšim opravičilom, s čimer želi ustaviti ogorčenje uglednih republikancev, ki ga pozivajo k odstopu. A tudi v novem opravičilu ni mogel mimo napadov na soproga svoje tekmice, znanega po skokih čez plot.

WikiLeaks objavil novi sklop e-pošte Hillary Clinton

Spletna stran WikiLeaks je objavila prepise ukradene elektronske pošte med sodelavci Hillary Clinton, iz katerih so razvidne podrobnosti njenih govorov bankirjem z Wall Streeta. Clintonova teh govorov doslej ni hotela objaviti. WikiLeaks že dlje časa objavlja informacije o Clintonovi, do katerih je prišel s pomočjo hekerjev. Objave kakšne večje teže v času viharja, ki ga je povzročil posnetek Trumpovih opolzkih opazk o ženskah, ne bodo imele, Clintonovi bi lahko škodile zgolj v času boja za demokratsko predsedniško nominacijo proti socialistu Bernieju Sandersu. Ta si je zelo prizadeval za objavo omenjenih govorov, a mu tega ni uspelo doseči.

Hillary Clinton je bankirjem Goldman Sachsa leta 2014 govorila, da je v mladosti dobro živela zaradi očeta podjetnika, čeprav ni bila bogata, kot je sedaj. Povedala je tudi, da so "insiderji" Wall Streeta najbolje opremljeni za reformo Wall Streeta, brez katerega ni mogoče voditi uspešne nacionalne politične kampanje. Objavljene so tudi njene tožbe nad medijskim poročanjem o donacijah Clintonovi fundaciji in izjave, da si želi, da bi ZDA imele zdravstveni sistem, kot ga ima Kanada, da bi imela celotna ameriška celina odprte meje in skupni trg z enakimi možnostmi za vse ljudi ter prihodnost zelene energije. Predsednik Nacionalnega odbora republikancev Reince Priebus meni, da objave kažejo, kakšna je v resnici Clintonova. "Resnica je ta, da je osebnost, ki jo Clintonova kaže med kampanjo, popolna prevara. Kako jo lahko Sanders in podobno misleči demokrati še vedno podpirajo?"


"Bodimo pošteni. Živimo v realnem svetu. Nikoli nisem trdil, da sem popoln, ali se pretvarjal, da sem kaj drugega. Povedal sem stvari, ki jih obžalujem, in besede v tem deset let starem posnetku so del tega. Izrekel sem jih, ni bilo prav in zato se opravičujem,"
je dejal ter obljubil, da bo v prihodnje boljši človek in ne bo več razočaral.

Izjavo je nadaljeval z besedami, da je posnetek le odvračanje pozornosti od pravih vprašanj, s katerimi se ukvarja Amerika, ki izgublja delovna mesta in je manj varna kot pred osmimi leti. "Hillary Clinton in njeni so uničili državo. Izrekel sem neumne besede, ampak je velika razlika med besedami in dejanji drugih. Bill Clinton je zlorabljal ženske, Hillary Clinton pa je žrtve sramotila in zastraševala. O tem bomo še govorili in vidimo se v nedeljo na soočenju," je sklenil Trump.

Melania Trump: Izjava je nesprejemljiva in žaljiva
Odzvala se je tudi Trumpova soproga Melania Trump. "Besede, ki jih je uporabil moj soprog, so zame nesprejemljive in žaljive. Ne predstavljajo moškega, ki ga poznam. On ima srce in um voditelja," je med drugim v kratki izjavi zapisala Melania Trump. Dodala je še, da je sprejela opravičilo svojega soproga.

Trumpovi obsceni izrazi
Trump v videoposnetku kramlja z Bushem na poti do studia, kjer snemajo televizijsko oddajo Access Hollywood in mu razlaga, da pozna eno izmed žensk, ki ju bo sprejela. Zanjo pove, da je poročena in da jo je skušal zapeljati doma na Floridi, vendar mu ni uspelo, čeprav jo je celo peljal v trgovino po nakupih pohištva. V opisu svojih poskusov "osvajanja" Trump uporabi obscene izraze in mimogrede komentira tudi oprsje omenjene ženske.

Bushu tudi pove, kako mu je Melania dovolila, da gre na snemanje, čeprav je vedela, da bo tam veliko lepih žensk. Trump doda, da si ne more pomagati, saj ga lepe ženske avtomatično privlačijo in jih kar poljublja, pri čemer nič ne čaka, saj mu kot zvezdniku dovolijo vse. "Vse lahko delam, lahko jih zagrabim za p*** ..." je dejal Trump Bushu, ki se na posnetku neprestano hihita.

Billyja Busha je sram
Billy Bush je nemudoma objavil opravičilo, kjer pravi, da ga je zelo sram in mu je zelo žal, čeprav se je dogodek zgodil pred 11 leti, "ko je bil mlad in neumen".

Access Hollywood je posnetek oddaje, ki ni bil objavljen, izkopal iz arhiva po zgodbi tiskovne agencije Associated Press o tem, kako se je Trump obnašal do žensk na snemanju Trumpove oddaje Vajenec (The Apprentice). AP je opravil intervjuje z nekdanjimi sodelavci, vendar ti niso bili tako odmevni kot omenjeni posnetek, v katerem je slišati samega Trumpa.

Zgroženi republikanci in pozivi k odstopu od kandidature
Da gre za resno zadevo, kažejo odzivi uglednih republikanskih politikov. Prvi ga je k odstopu pozval nekdanji guverner Utaha John Huntsman, nato še kandidat za senatorja iz Illinoisa Mark Kirk, potem nekdanji guverner New Yorka George Pataki, pa politični direktor Trgovinske zbornice Rob Engstrom, nekdanja članica administracije pri Ronaldu Reaganu Linda Chavez, republikanska komentatorka Ana Navarro in številni drugi. Zahtevajo, da Trump odstopi in da ga zamenja Mike Pence.

Republikanski podpredsedniški kandidat Pence je v petek po objavi posnetka skoraj bežal pred novinarji, republikanci, ki so doslej podpirali Trumpa, pa prav tako. Po razmisleku so nekateri, med njimi vodja senatne večine Mitch McConnell, Trumpa obsodili in zahtevali resno opravičilo, vendar svoje podpore niso umaknili.

Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan je sicer odpovedal današnji prvi skupni nastop s Trumpom v Wisconsinu, Trump pa je sporočil, da ostaja v New Yorku in se bo pripravljal na nedeljsko soočenje z demokratsko tekmico Hillary Clinton.

Demokrati takoj v napad
Tudi Clintonova se je že odzvala in objavila na Twitterju kratko izjavo, v kateri pravi: "Grozljivo. Temu človeku ne smemo dovoliti, da postane predsednik". Njen podpredsedniški kandidat Tim Kaine pa je dejal, da mu gre na bruhanje. "Moral bi biti šokiran ali presenečen, vendar moram priznati, da na žalost nisem," je še dejal.

Demokrati že skušajo škandal izkoristiti za napade na vse republikance, saj menijo, da imajo zdaj boljše možnosti za prevzem kongresne večine. Republikanci pa se zavedajo, da je njihov kandidat v tem trenutku strup za vso stranko in iščejo poti za izhod iz zagate. "Donald Trump je umazani starec," je tako dejal urednik konservativne revije Weekley Standard Bill Kristol.