Čačić je predsednik Hrvaške narodne stranke (HNS), ki je glavna koalicijska partnerica Milanovićevih socialdemokratov. Foto: Reuters
Čačić je predsednik Hrvaške narodne stranke (HNS), ki je glavna koalicijska partnerica Milanovićevih socialdemokratov. Foto: Reuters
Čačić na madžarskem sodišču.
Čačić je po prvostopenjski razsodbi konec junija dobil 22 mesecev zgolj pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let, zato so bili njegovi odvetniki presenečeni nad današnjo kaznijo. Foto: EPA

Na novinarski konferenci v Zagrebu je Čačić pojasnil, da je večkrat napovedal odstop, če mu bo madžarsko sodišče prisodilo zaporno kazen. Dodal je, da odstopa zaradi odgovornosti do hrvaških državljanov in koalicijskih partnerjev.

Ob tem je znova izrazil sožalje madžarski družini in ponovil, da je nesrečo povzročil nehote.

V prometni nesreči januarja leta 2010 na madžarski avtocesti sta umrla 81-letnica in 60-letnik. Čačić se je s svojim avtomobilom znamke Chrysler zaletel v avtomobil znamke Škoda fabia, v katerem so bili trije ljudje. Voznica fabie je nesrečo preživela.

Ob 63-letnem Čačiću, ki je bil glavni vladni strateg, je na novinarski konferenci stal premier Zoran Milanović, ki je obžaloval odstop prvega izmed štirih podpredsednikov hrvaške vlade in dejal, da ga bodo v vladi pogrešali.

"Bil je tarča vseh mogočih napadov, tarča za vse. Sicer pa je cena politične odgovornosti po omenjenem razpletu sojenja žal odstop," je povedal Milanović in na vprašanje, kdo bo ga nasledil, odgovoril, da bo vse znano do konca tedna. Dodal je, da ni treba pričakovati velikih kadrovskih sprememb.

Glede na javnomnenjske ankete je bil Čačić eden najmanj priljubljenih hrvaških politikov, predvsem zaradi svojih bahavih izjav.

Milanović storil napako
Čačić je že tretji minister v levosredinski hrvaški vladi, ki je odstopil v dobrih desetih mesecih od njenega oblikovanja. Pred njim sta odstopila minister za promet Zlatko Komadina in ministrica za okolje Mirela Holy.

Proti Čačiću je že pred imenovanjem za podpredsednika potekal postopek na madžarskem sodišču z zelo negotovim izidom, zato na Hrvaškem menijo, da je Milanović storil napako že na začetku in tvegal, ko ga je imenoval na tako visok položaj v vladi.

Čačić bo v prihodnjih dveh mesecih moral na prestajanje 11 mesecev zaporne kazni, preden ga bodo lahko pogojno izpustili na prostost. Hrvaški mediji ugibajo, da bo kazen verjetno prestajal v enem izmed hrvaških zaporov.

Tožilstvo je trdilo, da Čačić ni prilagodil vožnje razmeram na cesti, zato je zahtevalo od enega do pet let zapora. Čačić pa se je branil, da se je zaletel zaradi megle in da ni vozil prehitro.