Ameriški veleposlanik Ghafari (na sliki desno) je v Washington poslal svoje mnenje o Pahorjevih ministrih (na sliki še Majda Širca in Gregor Golobič). Foto: BoBo
Ameriški veleposlanik Ghafari (na sliki desno) je v Washington poslal svoje mnenje o Pahorjevih ministrih (na sliki še Majda Širca in Gregor Golobič). Foto: BoBo
Yousif Ghafari
Ghafari je bil ameriški veleposlanik v Sloveniji od maja leta 2008 do januarja leta 2010. Foto: BoBo
Mitja Gaspari in Franc Križanič
Ghafari je zapisal, da sta Križanič in Gaspari tesna prijatelja in kolega, ki bosta delala kot dobra ekipa. Foto: BoBo
Katarina Kresal
Po besedah Ghafarija je imelo ameriško veleposlaništvo s Kresalovo pred njenim imenovanjem za ministrico dobre izkušnje, a ne pri pomembnih vprašanjih. Foto: BoBo
Gregor Golobič in Yousif Ghafari
Golobič in Ghafari januarja leta 2009 na sprejemu za slovenske Fulbrightove štipendiste. Foto: BoBo
Borut Pahor
Ghafari je menil, da je Pahor z izbiro ministrov na podlagi strokovnosti pokazal moč in vpliv v svoji stranki in v koaliciji, o čemer so številni dvomili. Foto: BoBo

V ameriški diplomatski depeši, ki nosi datum 12. november 2008 in je bila objavljena na spletni strani WikiLeaks, je takratni ameriški veleposlanik v Sloveniji Yousif Ghafari podal svoje videnje kandidatov za ministre, ki jih je predstavil Borut Pahor.

Zaresov komentar na depešo:
Vsebina depeše nekdanjega ameriškega veleposlanika Yousifa Ghafarija kaže, da se je pri pridobivanju informacij očitno obrnil na napačne prišepetovalce. V svoji napovedi se je namreč grdo zmotil. Kot je bilo javnosti že večkrat predstavljeno - tako s strani vlade in nazadnje tudi protikorupcijske komisije -, se namreč višina dotacij podjetju v solasti Gregorja Golobiča v tem mandatu ni povečala. To podjetje je od vlade prejemalo zgolj sredstva, ki so namenjena za plačilo mladim raziskovalcem (večino v skladu s pogodbami, sklenjenimi še v času prejšnje vlade). Gospod Ghafari in njegovi prišepetovalci so se torej v svoji napovedi v celoti ušteli, kar potrjujejo tudi ugotovitve davčne uprave, protikorupcijske komisije in parlamentarne preiskovalne komisije. Naj ponovno spomnimo na lansko ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije, da pri poslovanju družb v neposredni oziroma posredni lasti Gregorja Golobiča z vlado oz. ministrstvi in organi v njihovi sestavi ni prišlo do kršitev zakonodaje.
.
Medtem pa so v SDS-u spomnili, da preiskovalna komisija, ki ugotavlja politično odgovornost Golobiča zaradi suma klientelizma in koruptivnega ravnanja, še ni sprejemala sklepov, saj še ni mogla opraviti vseh zaslišanj. "Sklicevanje Zaresa na domnevne ugotovitve preiskovalne komisije je zato neutemeljeno, preuranjeno in zavajajoče," pravi predsednik preiskovalne komisije Rudolf Petan (SDS).

Za novega predsednika vlade je Ghafari takrat dejal, da mu je uspelo z izborom zadovoljiti koalicijske partnerje in ob tem izpolnil obljubo, da bo kandidate izbral na podlagi njihove strokovnosti.

Ghafari je menil, da bo imel Mitja Gaspari vidno vlogo v vladi, čeprav je postal minister brez listnice, pristojen za evropske zadeve in razvoj. Zapisal je, da ima Gaspari izkušnje, saj je osem let že deloval kot minister za finance, bil pa je tudi glavni ekonomski svetovalec Pahorja, ki mu manjka podlaga iz ekonomije.

"Medtem ko bo imel finančni minister vlogo reševanja finančne krize v javnosti, bo Gaspari deloval v ozadju," je zapisal Ghafari in novega finančnega ministra Franca Križaniča označil za nepolitičnega strokovnjaka, čigar glavna naloga bo zagotavljanje finančne stabilnosti Slovenije. Ob tem je za Križaniča poudaril, da mu manjka političnih izkušenj ter da bo zato potreboval podporo Pahorja in Gasparija pri usklajevanju proračuna s preostalimi člani vlade.

Za Mateja Lahovnika je ameriški veleposlanik dejal, da ga je bilo težko prepričati za prevzem gospodarskega ministrstva, ki se mu je odreklo že več ljudi. Izbira Lahovnika kot profesorja na ekonomski fakulteti brez izkušenj v zasebnem sektorju je bila po besedah Ghafarija razočaranje za slovenske poslovneže, a je od njega pričakoval, da se bo dobro vključil v gospodarsko ekipo nove vlade.

Navdušenje nad Žbogarjem
Ghafari je bil vesel izbire Samuela Žbogarja za novega zunanjega ministra in je pri tem poudaril, da je služboval kot slovenski veleposlanik v ZDA. "Z nominacijo Žbogarja pričakujemo tesne stike z zunanjim ministrstvom," je zapisal in dodal, da so Žbogarja veseli tudi ameriški "kolegi" na ministrstvu, ki pričakujejo, da bo v zunanje ministrstvo znova vnesel nekaj pozitivne energije.

V nasprotju s preostalimi vodji koalicijskih strank bo Katarina Kresal prevzela močno ministrstvo, pri čemer ji lahko pomagajo izkušnje, ki jih je pridobila kot odvetnica. Nova ministrica za notranje zadeve in vodja LDS-a je po besedah veleposlanika znana tako po svojem videzu kot po svojem političnem vplivu. Ob tem je Ghafari še zapisal, da je Kresalova vodila pravno službo ameriškega mobilnega operaterja Western Wireless v zadnjem letu njegove propadle naložbe v Sloveniji.

Ljubica Jelušič bo prva ženska, ki bo prevzela vodenje slovenskega ministrstva za obrambo, je v Washington sporočil veleposlanik in dejal, da je bila Jelušičeva vodja oddelka za obramboslovje na fakulteti ter tako poučevala velik del častnikov Slovenske vojske, ki so ameriškim diplomatom zaupali, da se veselijo njenega imenovanja.

Pri novem pravosodnem ministru Alešu Zalarju je Ghafari zapisal, da je deloval kot vodja ljubljanskega okrožnega sodišča, kar bi mu lahko koristilo na ministrstvu. Pri tem je omenil, da je Zalar potegnil skupaj s sodniki, ko je odhajajoči minister Šturm predlagal izplačilo plač glede na storilnost, vendar pa ni bil prepričan, kako bo v svoji novi vlogi uravnotežil podporo sodnikom s potrebo po zmanjšanju sodnih zaostankov.

Čeprav je Ivan Svetlik član DeSUS-a, gre za Pahorjev izbor, je veleposlanik zapisal o novem ministru za delo, za katerega je napovedal, da ga čaka težko delo zaradi pričakovane visoke stopnje brezposelnosti kot posledice svetovne finančne krize.

Za Gregorja Golobiča je Ghafari zapisal, da gre za dolgoletnega levosredinskega političnega vplivneža in predsednika stranke Zares, ki bo verjetno položaj ministra za visoko šolstvo izkoristil za okrepitev svoje stranke in podporo državnim subvencijam za podjetja, ki so mu blizu, kot je Ultra, pri čemer je omenil, da ima to podjetje podružnico tudi v ZDA.

Pogačnik znan po avtokratskem slogu
Nova ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs bo po mnenju veleposlanika stopila v velike čevlje in treba bo počakati, da se bo videlo, ali bo nadaljevala pobude za krčenje javne uprave in uvajanje e-vlade ter izplačil dohodkov glede na učinkovitost. Za kmetijskega ministra Milana Pogačnika je zapisal, da je znan po avtokratskem slogu med svojim 18-letnim vodenjem veterinarske fakultete.

Pri Karlu Erjavcu je Ghafari zapisal le, da je na ministrstvu za okolje pristal, ker se je moral posloviti od obrambnega ministrstva zaradi škandala s Patrio. Patrick Vlačič je visoki član socialdemokratov in strokovnjak za pomorstvo, zato bo sodeloval pri pogajanjih s Hrvaško o mejnih vprašanjih, je o novem prometnem ministru dejal veleposlanik.

Borut Miklavčič ima po Ghafarijevem mnenju izkušnje v zdravstvu in dobre menedžerske sposobnosti, pri komercialnih zadevah, kot je farmacija, pa od njega pričakujejo, da bo trd pogajalec, a vsaj odprt za sodelovanje. Imenovanje Majde Širce za kulturno ministrico vidi veleposlanik kot poskus Pahorja, da v vladni kabinet pripelje več žensk.

Za Igorja Lukšiča, ki je prevzel vodenje šolskega ministrstva, je Ghafari dejal, da je glavni strateg socialdemokratov, medtem ko je pri Boštjanu Žekšu omenil, da je nestrankarski kandidat za ministra brez listnice, ki je pristojen za Slovence po svetu. V nestrankarski kandidatki za ministrico brez listnice, pristojni za lokalno samoupravo, je veleposlanik videl Pahorjeve upe, da bi z njenimi izkušnjami pri delu z evropskimi strukturnimi skladi pridobil več evropskih sredstev za lokalne projekte.

Ghafari je v svojem poročilu za konec zapisal, da bodo imele ZDA prijatelje v novi vladi z nekdanjim veleposlanikom Žbogarjem na zunanjem ministrstvu in štirimi člani, ki so bili na izmenjavi v ZDA, med njimi tudi Pahor.