Do konca strankarskih volitev in zborovanj demokratov bodo ameriški volivci razdelili še 1.633 delegatov, za zmago pa jih je treba imeti 2.383. Foto: Reuters
Do konca strankarskih volitev in zborovanj demokratov bodo ameriški volivci razdelili še 1.633 delegatov, za zmago pa jih je treba imeti 2.383. Foto: Reuters
Donald Trump - slavje po zmagi v Nevadi
med republikanci za zdaj najbolje kaže Donaldu Trumpu. Foto: Reuters

Kandidati republikancev se bodo morali ne glede na današnje izide boriti vse do konvencije.

Američani bodo namreč predsedniške kandidate republikanske in demokratske stranke izbirali v petih zveznih državah; Pensilvaniji, Marylandu, Connecticutu, Rhode Islandu in Delawaru.

Nekdanji državni sekretarki Hillary Clinton je do zdaj z volitvami in strankarskimi zborovanji uspelo zbrati 1.428 delegatov za nacionalno konvencijo demokratske stranke, ki bo junija v Philadelphii. Poleg tega jo podpira še 513 t. i. superdelegatov oziroma strankarskih veljakov, ki lahko na konvenciji glasujejo ne glede na voljo volivcev držav, iz katerih prihajajo. Njen nasprotnik, senator iz Vermonta Bernard Sanders, je do zdaj zbral 1.153 delegatov, na svoji strani pa ima le 38 superdelegatov.

Do konca strankarskih volitev in zborovanj demokratov bodo ameriški volivci razdelili še 1.633 delegatov, za zmago pa jih je treba imeti 2.383. Ker se delijo proporcionalno, Clintonova po današnjem dnevu še ne bo imela zadostnega števila, vendar pa bo v primeru zmage v Pensilvaniji in Marylandu Sandersu praktično zaprla pot do uspeha.

Za republikance 'bitka' še ni končana
Medtem ko se na demokratski strani v sredo že lahko začne konsolidacija okoli Clintonove, pa se na republikanski strani bitka šele razplamteva. Newyorški milijarder Donald Trump ima do zdaj 845 delegatov, senator iz Teksasa Ted Cruz 559, guverner Ohia John Kasich pa 148. Za zmago na konvenciji junija v Clevelandu je potrebnih 1.237 delegatskih glasov, po današnjem dnevu jih ne bo imel nihče.

Cruz in Kasich proti Trumpu
Cruz in Kasich sta v nedeljo zvečer podala do zdaj nepredstavljivi izjavi za ameriške predsedniške volitve. Sporočila sta, da se bosta skupaj borila proti Trumpu, in sicer tako, da se bo Cruz posvetil volivcem v Indiani, Kasich pa v Oregonu in Novi Mehiki. Trumpu želita preprečiti zadostno število delegatov za zmago na konvenciji.

Če bo prišel Trump v Cleveland s 1.237 delegati, bo igre konec, če pa jih bo imel manj, se lahko vsi delegati po prvem krogu glasovanja odločijo po svoje. Cruz vodi uspešno podtalno kampanjo osvajanja delegatov v državah, ki jih je na volitvah izgubil. Delegati morajo na konvenciji v prvem krogu volitev obvezno glasovati za kandidata, ki ga določa volilni izid. Po morebiti neuspešnem prvem krogu pa so prosti agenti.