Hillary Clinton med govorom v enem izmed hotelov na Manhattnu. Clintonova je morala priznati boleč poraz milijarderju in nepremičninskemu mogotcu Donaldu Trumpu. Foto: Reuters
Hillary Clinton med govorom v enem izmed hotelov na Manhattnu. Clintonova je morala priznati boleč poraz milijarderju in nepremičninskemu mogotcu Donaldu Trumpu. Foto: Reuters
Barack Obama
Odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama je podpornike Clintonove pozval, naj ne izgubijo poguma. Foto: Reuters
Trump v velikem slogu osvojil Belo hišo

Clintonova je približno ob 11.30 po vzhodnoameriškem času nagovorila svoje privržence v enem izmed newyorških hotelov na Manhattnu. 69-letna Clintonova je ob bučnem aplavzu v družbi moža Billa in hčerke Chelsea prišla nasmejana na govorniški oder.

Trumpu ponudila sodelovanje
"Čestitala sem Trumpu in mu ponudila sodelovanje v interesu države,"
je najprej dejala Clintonova, nato pa nadaljevala: "Vem, kako ste razočarani, tudi jaz sem tako kot še na desetine milijonov ljudi. Bolelo bo še dolgo. A naša kampanja ni bila usmerjena le v ene volitve. Borili smo se za vrednote in Ameriko, ki je vključujoča, polna upanja in širokogrudna.


Trumpu moramo dati priložnost
"Še vedno verjamem v Ameriko. Če vi tudi, potem morate sprejeti dejstvo, da bo Donald Trump naš predsednik. Upam, da bo Trump uspešen predsednik vseh Američanov. Moramo biti odprti do njega in mu dati priložnost, da nas vodi. Cenimo miren prenos oblasti, kot je zapisan v naši ustavi," je povedala Clintonova.

Poziv mladim, naj nikoli ne odnehajo
Še posebej se je obrnila na mlade ljudi in jim položila na srce, naj nikoli ne odnehajo, saj "se je vedno vredno boriti za prave stvari". Deklice, ki jo gledajo, pa je pozvala, "naj nikoli ne dvomijo v to, da so vredne in močne ter da si zaslužijo vse priložnosti in možnosti na svetu". Clintonova se je na koncu zahvalila še Baracku in Michelle Obama za njuno "odlično vodenje".

Pred Clintonovo je nastopil še njen podpredsedniški kandidat Tim Kaine: "Ponosen sem na Clintonovo, saj je pisala zgodovino. Prejela je (relativno) večino glasov Američanov. Ponosen sem nanjo, ker ljubi to državo."

Obama: Miren prenos oblasti zaščitni znak naše demokracije
Približno pol ure po nastopu Clintonove pa je pred Belo hišo v Washingtonu spregovoril še (odhajajoči) predsednik ZDA Barack Obama: "Donalda Trumpa sem približno ob 3.30 zjutraj poklical in mu čestital za zmago. Povabil sem ga v Belo hišo, da se pogovoriva o mirnem prenosu oblasti, ki je eden izmed zaščitnih znakov naše demokracije. Ni skrivnost, da so med nama pomembne razlike, a tako je bilo tudi leta 2008, ko sem prevzel vodenje države od Georgea Busha. A bili so profesionalni, tako da smo opravili prenos oblasti brez težav. In enako želimo napraviti tudi tokrat."

Ponosen na Hillary
Obama je pohvalil poraženo Clintonovo, za katero se je v kampanji močno angažiral: "Pustila je velik pečat, ponosen sem nanjo zaradi njenega služenja državi. Njena kandidatura je sporočilo ženskam, da lahko dosežejo najvišja mesta v politki."

Po volitvah moramo spoznati, da smo eno moštvo
Za konec pa je Obama Američane pozval k enotnosti. "Na volitvah smo razdeljeni, a dan pozneje moramo spoznati, da smo eno moštvo. Nismo najprej demokrati ali republikanci. Najprej smo Američani. Najprej smo domoljubi. Vsi želimo najboljše za našo državo. To sem slišal tudi v Trumpovih izjavah. To sem slišal, ko sem govoril z njim. In to me je opogumilo," je sklenil Obama.

Trump v velikem slogu osvojil Belo hišo