Kot kaže, bo ameriška vojska bo v Afganistanu ostala tudi po letu 2016. Foto: EPA
Kot kaže, bo ameriška vojska bo v Afganistanu ostala tudi po letu 2016. Foto: EPA

Po prvotnih načrtih ameriškega predsednika Baracka Obame naj bi približno 5.500 ameriških vojakov v Afganistanu ostalo še do konca prihodnjega leta, nato pa bi bila tam le še manjša enota za zavarovanje veleposlaništva. A zdaj naj bi navzočnost podaljšali tudi po letu 2016, navaja BBC.

Razlog naj bi bil predvsem v tem, da afganistanska vojska še vedno potrebuje pomoč proti talibanom, ki so očitno najmočnejši po strmoglavljenju njihovega režima leta 2001. To je navsezadnje pokazala tudi njihova ofenziva v Kunduzu.

Urjenje in mentorstvo afganistanskih sil
Potem ko se je z iztekom lanskega leta končala bojna misija Natovih sil v Afganistanu in se spremenila v misijo urjenja in pomoči pri mentorstvu afganistanskih varnostnih sil, so ZDA v deželi pod Hindukušem ohranile svoje vojake za bojno pomoč afganistanski vojski.

Ameriško vojaško letalo je v soboto po prošnji za pomoč afganistanskih sil izvedlo zračni napad, namesto talibanov pa zadelo bolnišnico Zdravnikov brez meja (MSF), ki v Kunduzu deluje že vse od leta 2011 in ne gre za kakšno začasno poljsko bolnišnico. Umrlo je 12 članov osebja organizacije, deset pacientov, 37 ljudi pa je bilo ranjenih. ZDA so se za to opravičile, češ da je šlo za napako, za katero bodo tudi plačale doškodnino, v MSF-ju pa ves čas trdijo, da so ZDA storile vojni zločin.